Candidatii care au promovat probele orale vor sustine, vineri, prima proba scrisa a examenului de Bacalureat - limba si literatura româna, extragerea subiectului, din o suta de variante posibile, fiind realizata la ora 9.00, la sediul Ministerului Educatiei Cercetarii
|
Candidatii care au promovat probele orale vor sustine, vineri, prima proba scrisa a examenului de Bacalureat – limba si literatura româna, extragerea subiectului, din o suta de variante posibile, fiind realizata la ora 9.00, la sediul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului.
Accesul elevilor în salile de examen se face pe baza actului de identitate, fara manuale, dictionare, notite, însemnari, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, cu cel mult 30 de minute înainte de începerea probei.
Candidatii pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor în sali.
Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
Luni, 2 iulie, elevii care provin de la scolile cu predare în limbile minoritatilor nationale vor sustine proba de limba materna.
În zilele urmatoare, respectiv 3 si 4 iulie, se vor desfasura proba obligatorie a profilului si proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii – scrisa sau practica.
Ultima proba a examenului de Bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, scrisa sau practica, va avea loc miercuri, 5 iulie.
Comisia Nationala de examen va organiza în toate zilele în care sunt probe scrise, începând cu ora 8.55, sedinte publice de extragere a variantei de subiect, dupa aceeasi metodologie utilizata si la Testele Nationale.
Prima afisare a rezultatelor va avea loc în 7 iulie, pâna la ora 16.00. În aceeasi zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestatiile.
Solutionarea acestora este prevazuta în perioada 8 – 9 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 10 iulie.
Se considera promovat la examenul de bacalaureat, candidatul care a obtinut cel putin nota 5 sau calificativul „admis” la fiecare proba orala, a obtinut cel putin nota 5 la fiecare proba scrisa sau practica de examen si are media generala minimum 6. În acest caz, candidatul este declarat „reusit”.
Candidatii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan conditiile mentionate mai sus sunt declarati „respinsi”. Pentru candidatii care obtin media generala 5.99, media generala se rotunjeste la 6.00.
Candidatii eliminati de la o proba nu mai pot participa la probele urmatoare, sunt declarati „eliminati din examen” fara posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare si nu pot promova examenul de Bacalaureat.
Ministerul Educatiei a transmis rezultatele la cea de-a doua proba orala a examenului national de Bacalaureat – limba si literatura materna. Proba s-a desfasurat în 17 judete, 8.663 de absolventi (98,63 la suta) din cei 8.783 de înscrisi fiind prezenti. Acestia au fost testati în limbile materne maghiara, germana, croata, sârba, slovaca si ucraineana.
Datele furnizate de Inspectoratele Scolare Judetene indica o promovabilitate de 99,97 la suta (8.660 admisi).
În 15 judete s-au înregistrat procente maxime, iar în judetele Mures si Harghita rata de promovare a fost de 99,91 la suta, respectiv 99,92 la suta. Doi candidati au fost declarati respinsi, unul a fost eliminat din examen, iar 120 nu s-au prezentat.
Mediafax