Infarct miocardic, boli renale, orbire sau amputații ale membrelor – acestea sunt câteva dintre afecțiunile cauzate de diabet, boala secolului 21, dovedită și de cifrele alarmante din ultima perioadă. Conform Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în prezent, sunt peste 371 milioane de persoane cu diabet la nivel global, iar la nivel național sunt estimate 1.506.000 persoane cu diabet, România clasându-se în primele 10 țări din Europa privind incidența diabetului.
Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.
În fiecare an, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, al cărei scop este de a trage un semnal de alarmă asupra acestei afecțiuni și de a-i face pe oameni să conștientizeze efectele și importanța prevenției și a controlului diabetului.
Numărul persoanelor cu diabet este în continuă creștere în toate țările. La nivel global, până în 2030, se estimează că o jumătate de miliard de persoane vor avea diabet. Un raport îngrijorător arată că la un pacient diagnosticat cu diabet zaharat există încă unul nediagnosticat, care încă nu știe că are diabet. Și în România numărul persoanelor diagnosticate cu diabet este în creștere, în anul 2012 fiind înregistrate 33.528 de cazuri noi de diabet. Anual, la nivel global sunt depistate 78.000 de cazuri noi la copii.
Pe lângă diabetul de tip 1, care din păcate nu poate fi prevenit, acesta fiind cauzat de factori genetici și imunologici, diabetul de tip 2 este tot mai frecvent în România, observându-se o deplasare a vârstei acestui tip de diabet, care până acum se instala în rândul persoanelor după vârsta de 50 de ani și mai era numit diabetul bătrânului sau diabetul gras. Diabetul de tip 2, instalat tot mai des în rândul persoanelor tinere cu vârste între 18 și 25 de ani, este cauzat, în principal, de abordarea unui stil de viață nesănătos: sedentarismul, corelat în special cu stresul sau lipsa de mișcare.
„România ocupă locul trei în Europa ca număr de cazuri de obezitate infantilă. Obezitatea, asociată cu alți factori care intervin pe parcursul creșterii unui copil, reprezintă un important factor de risc pentru dezvoltarea în timp a diabetului. Ar trebui să se pună tot mai mult accentul pe responsabilizarea familiei copilului și adolescentului, esența controlului optim fiind de fapt supravegherea părinților și implicarea activă a acestora în prevenție sau tratament. Este foarte important să ne cunoaștem organismul si să fim atenți la semnalele pe care acesta ni le transmite, astfel încât, de fiecare dată când ceva nu este în regulă, să facem demersuri pentru a depista cat mai repede instalarea diabetului. Aproape jumătate din cazurile de diabet de tip 2 ar putea fi prevenite, dacă pacienții ar sesiza la timp primele semne și ar acționa în timp util”, a declarat dna dr. Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Pentru a evita complicațiile care apar odată cu diabetul, automonitorizarea este foarte importantă, mai ales acum când datorită tehnologiei performante glicemia poate fi verificată în mod constant, cu ajutorul unui glucometru.