Avem o moțiune. Ce facem cu ea?
Subliniind ideea ca avem o opoziție anemica, Alianța și PRM-ul s-au contrat pe aspecte procedurale: cine va citi moțiunea în Parlament? Un reprezentant al Alianței sau unul al PRM? Cei din urma nu numai ca au susținut ca lor li se cuvine onoarea, dar au plusat chiar: cel care va da glas nemulțumirilor Opoziției trebuie sa fie Vadim. Alianța a spus însa un „tz” hotarât: Vadim la tribuna ar transforma totul într-un circ și ar arunca o lumina extremista și demagogica asupra moțiunii.
Acum, fraților, hotarâți-va! Sunteți sau nu parteneri? Și daca sunteți doar uneori, dați-ne și noua un orar de funcționare, ca sa știm când va gasim la aceeași masa extremista și când va apuca accesele democratice și va întoarceți îmbufnați cu spatele unii la alții.
Dupa lupte seculare care au durat o saptamâna, luni au dat-o cumva la pace. În ședința comuna a celor doua Camere, textul va fi citit de un peremist (dar nu de Vadim), iar la dezbaterea propriu-zisa, va fi citit de un reprezentant al Alianței PNL-PD. DeșiÂ… nici asta nu e chiar batut în cuie: vineri, Vadim Tudor declarase ca va fi invers.
În sfârșitÂ… Textul efectiv al moțiunii a fost conceput rapid, luni dupa-amiaza, de o echipa comuna PNL-PD-PRM. Normal, doar nu asta era prioritatea, recunoașteți, mai important era al cui va fi glasul care va citi schița încropita în graba pe un colț de masa.
Chiar autorii moțiunii recunosc ca nu prea sunt șanse ca textul sa fie adoptat și Guvernul sa fie demis. Cu alte cuvinte, o saptamâna de paruiala și de timp pierdut degeaba. Sau poate scopurile lor sunt mai presus de înțelegerea noastra, niște simpli contribuabili fara pregatire politica.
Noi le cerem eficiența, ei ne ofera circ și jocuri politice. Deja nu mai facem diferența între Putere și Opoziție. În condițiile astea, va trebui sa ne resemnam cu condiția de popor turmentat: „Noi cu cine votam?”
Mihai Musatoiu, mihaim@apropo.ro