Avem nevoie de multivitamine?

05 06. 2006, 11:04
Daca faci parte dintre oamenii care iau regulat pastile cu multivitamine trebuie sa afli ca un studiu recent publicat în Statele Unite a scos la iveala faptul ca suplimentele de acest tip nu sunt neaparat necesare. Înainte, totuși, de a arunca cutiile cu multivitamine, iata mai jos o

Daca faci parte dintre oamenii care iau regulat pastile cu multivitamine trebuie sa afli ca un studiu recent publicat în Statele Unite a scos la iveala faptul ca suplimentele de acest tip nu sunt neaparat necesare. Înainte, totuși, de a arunca cutiile cu multivitamine, iata mai jos o lista cu elementele pe care trebuie sa le ai în vedere…

Daca manânc sanatos mai am nevoie de multivitamine?
Este foarte posibil ca necesarul de vitamine și minerale sa fie luat numai din hrana zilnica, daca aceasta este aleasa cu înțelepciune. În general, copii și adulții au carențe de vitamina E, calciu, magneziu și potasiu. Adulții pot avea și carențe de vitamina A sau C.

Ce tip de hrana trebuie consumata pentru a nu mai lua suplimente cu vitamine?
Doua cești de fructe și doua cești și jumatate de legume sunt suficiente, ceea ce înseamna consumarea acestor alimente la fiecare masa și între mese. Este esențiala varierea acestor produse. Spanacul și toate legumele cu frunze verzi trebuie alternate cu legumele și fructele de culoare portocalie, la care se adauga cartofii dulci și dovleacul. Cerealele integrale sunt obligatorii în fiecare zi, acest lucru însemnând cereale la micul dejun sau pâine integrala la prânz. Trei pahare de lapte degresat (sau alt substitut al acestuia, combinat cu vitamina D, precum sucul de portocale, brânza sau iaurtul) vor asigura necesarul zilnic de 90% de calciu pentru un adult. Nucile și uleiul de masline vor asigura necesarul de vitamina E.

Suplimentele de vitamine și minerale pot previni bolile cronice?
Da, dar depinde de boala. Acidul folic este important pentru femeile însarcinate. Aceasta vitamina din complexul B reduce riscurile de boli ale maduvei sau sistemului nervos care pot aparea la fetuși. Femeile însarcinate trebuie sa ia zilnic 400 de grame de acid folic.

Studii recente au scos la iveala faptul ca beneficiile administrarii de antioxidanți, precum vitaminele A, C și E și de zinc constau în prevenirea pierderilor de vedere cauzate de înaintarea în vârsta.

Calciul și vitamina D sunt recomandate pentru perioada de menopauza pentru ca ambele elemente previn osteoporoza.