Nu puține sunt filmele recente ale vecinilor noștri care au facut cariera. Dintre ele, filmele lui Kusturica sunt cele mai cunoscute, dar nu singurele bune. Toate au umor frust, culoare locala, pitoresc balcanic, personaje credibile și umane, muzica dezlanțuita, situații familiare care ne apropie de eroii poveștilor respective. „Camionul roșu-gri” are din toate și te cucerește rapid și definitiv.
De ce „Camionul roșu-gri”? Credeți-ne pe cuvant, rar se întampla sa ieși de la un film atat de reconfortant ca de la aceasta comedie frenetica. Filmul se deschide printr-o scena de umor absurd (în care patru gangsteri se cearta pentru un camion burdușit de arme), continuand sub forma unui road-movie exploziv, combinat cu un love-story dement. Macar secvența cu preotul autostopist și tot ar merita un loc într-o antologie comica; filmul ofera însa mult mai mult de atat.
Iar publicul din Romania nu are cum sa nu fie receptiv la situațiile grotești, sordide, comice, triste, imprevizibile, periculoase, tensionate sau adorabile prin care trec cei doi eroi. Totul începe simplu: Ratko este un deținut bosniac proaspat eliberat din închisoare, care gasește un uriaș tir abandonat și decide într-o secunda sa-și reia „meseria” pentru care a intrat la racoare: furtul de camioane. Ca sa nu-și iasa din mana, el urca la volan, dar e la un pas sa calce o autostopista în pragul unei crize de nervi. Ajunsa la bordul camionului, Suzana e nevoita sa accepte (nu fara bombaneli) compania lui Ratko, pentru a ajunge pana în orașul croat Dubrovnik, unde vrea sa faca un avort. Ea îi povestește ca e sarboaica, e cantareața de bar și ca și-a parasit soțul mincinos. Aparent, nimic nu s-ar putea lega între șoferul daltonist și roșcata sexy și impulsiva, însa razboiul din Iugoslavia abia a început…
Pe cei doi îi așteapta o calatorie nebuneasca, în cursul careia sunt atacați de hoți, de vagabonzi, de rebeli, întalnesc un grup exotic de prieteni al lui Ratko, un mormant cu un volan atarnat de cruce, un preot și o carciuma dubioasa. Ce sa mai, un film despre care s-a spus ca este „un
Citește mai multe despre filmele din fosta Iugoslavie numai în