Aur pentru patru

Apropo.ro / 19.02.2002, 09:17
Aur pentru patru
Pe cea mai înalta treapta a podiumului probei de perechi, canadienii Sale-Pelletier s-au alaturat rusilor Berejnaia-Siharulidze A doua ceremonie de premiere de la perechi, ce a avut loc duminica seara, a fost cea mai urmarita din lume. În urma contestatiei depuse de delegatia canadiana, Jamie

Pe cea mai înalta treapta a podiumului probei de perechi, canadienii Sale-Pelletier s-au alaturat rusilor Berejnaia-Siharulidze

A doua ceremonie de premiere de la perechi, ce a avut loc duminica seara, a fost cea mai urmarita din lume. În urma contestatiei depuse de delegatia canadiana, Jamie Sale si David Pelletier au schimbat argintul pe medalia de aur. Scandalul a izbucnit cînd arbitra franceza Marie Reine Le Gougne a fost acuzata ca i-a preferat pe europeni în schimbul ajutorului promis de arbitrul rus la proba de dans, pentru Marina Anisina si Gwendal Peizerat. La programul liber, canadienii au evoluat fara greseala, în vreme ce rusii au avut o ratare.

Berejnaia si Siharulidze au venit la festivitate cu medaliile agatate de gît. Jamie si David le-au adus cadouri – niste inimioare de marimea unei palme, facute din sticla si suflate cu aur, plus niste scrisori.

„A fost un mod de a le arata ca nu au nimic împotriva Elenei si a lui Anton”, a explicat Craig Fenech, agentul patinatorilor nord-americani. Canadienii pregatisera daruri si pentru cîstigatorii locului 3, chinezii Xue Shen si Hongbo Zhao, care au refuzat sa apara la ceremonie. În culise, Sale a vorbit cu Berejnaia, în vreme ce Pelletier s-a întretinut cu Siharulidze.

Au intrat pe gheata toti patru în acelasi timp si au urcat pe prima treapta a podiumului. Rusii au fost prezentati primii, apoi canadienii, în strigatele de încurajare ale publicului. În fluieraturile asistentei, Ottavio Cinquanta, presedintele Federatiei Internationale de Patinaj, a sosit pentru a înmîna medaliile cuplului canadian.

Steagurile celor doua state au fluturat la Salt Lake City unul lînga celalalt. Mai întîi a fost intonat imnul Rusiei, dupa care a rasunat cel canadian. „A însemnat foarte mult pentru noi. S-a auzit imnul în fiecare camin din tara noastra”, a spus Sale, care, cu lacrimi în ochi, a murmurat versurile. La finalul ceremoniei, cei patru s-au îmbratisat, dupa care au pozat fotoreporterilor, fiecare aratîndu-si medalia cîstigatoare. Jamie si David au aruncat în tribune buchetele de trandafiri galbeni.

„Patinajul e în suferinta”

Unele ziare de peste ocean critica motivele care au dus la hotarîrea de a acorda titlul olimpic si perechii Sale-Pelletier

Presa canadiana a aplaudat in corpore decizia de acordare a aurului si perechii Sale-Pelletier. „S-a facut dreptate!”, a scris Edmonton Sun. Un editorialist american al publicatiei USA Today noteaza însa ca „medaliile de aur pentru smiorcaiala au fost decernate, la egalitate, canadienilor si rusilor. Argintul a revenit federatiilor nationale si agentilor, iar bronzul postului de televiziune care transmite evenimentul, NBC. Spiritul olimpic a fost compromis si contaminat cu toate aranjamentele facute. Nord-americanii si-au luat premiul, rusii pe al lor. Patinajul artistic si-a luat portia de publicitate – mai bine negativa decît deloc. Pe fondul acestui spectacol TV lacrimogen, lumea avea probleme adevarate. Evreii si palestinienii se omorau reciproc, iar Slobodan Milosevici era judecat pentru crime de razboi”.

Un alt comentator, de la Boston Globe, scrie ca nimic în lume nu l-ar putea convinge ca zîmbetele celor patru sportivi au fost sincere. „Au fost canadienii care s-au victimizat în fata rusilor. Am avut acuzatii de blaturi si arbitraj stricat. Am vazut medalii de aur acordate Canadei si Rusiei. Si, pe deasupra, am avut canadieni si rusi strîngîndu-se în brate. Acesta e un scenariu de serial. Nu, nu cred în aceste surîsuri. Cei patru au devenit accidental celebritati, dar medaliile lor si-au pierdut din stralucire. Imaginea de perspectiva este ceva mai trista. Patinajul artistic e în suferinta. Dupa ce camerele de luat vederi se vor opri din filmat, o sa se auda cu siguranta niste hohote de plîns pe undeva”.

Sursa: www.prosport.rowww.prosport.ro