Au fost create dulciurile care nu cauzează carii
Oameni de știință de la o comapnie de biotehnologie din Germania au făcut un experiment în urma căruia au găsit modalitatea de a face dulciuri care, oricât am mânca, nu dăunează danturii.
De carii sunt responsabile bacteriile care rămân în cavitatea noastră bucală, după ce consumăm dulciuri. Astfel, oamenii de știință au încercat să reducă din bacteria conținută de dulce, în speranța că vom avea o gură, o dantură, cu mai puține bacterii care să ne provoace cariile.
De obicei după ce consumăm o bomboană, bacteria de pe dinții tăi eliberează ușor un acid ce mănâncă din smalțul dinților, ceea ce conduce spre urâtele carii. Una dintre cele mai cunoscute astfel de bacterii din cavitatea bucală poartă numele de mutans streptococci.
Atunci când tu mesteci bomboana, această bacterie este eliberată în salivă. Dacă înghiți sau scuipi, deigur că o parte din bacterie este îndepărtată, dar rămășițe ale ei încă vor mai trăi la tine în gură.
După câteva experimente, echipa de oameni de știință au descoperit bomboana dulce care are moartă bacteria „rea”. Aceștia știau despre lactobacillus paracasei, o bacterie ce reduce nivelul la mutans streptococci și previne atașarea ei de dinți.
Dulciuri care să reducă cariile din gură? Chiar să funcționeze? Echipa a făcut experimente cu lactobacillus paracasei în urma cărora au găsit o bomboană fără zahăr care, la cald, ucide bacteria. Au fost testate 60 de persoane în acest experiment. O treime din grup a primit bomboane cu un conținut de 1 mg de L. paracasei, alții bomboane cu 2 mg, iar restul au avut bomboane fără această bacterie. Fiecare dintre subiecți a mâncat câte cinci bomboane.
La sfârșitul experimentului, oamenii de știință au descoperit că trei sferturi dintre voluntari care au mâncat bomboane cu bacterie au un nivel redus a mutans streptococci în salivă. Totodată, reușita a fost încununată și de faptul că L. paracasei nu a distrus beneficiile orale ale mutans streptococci.