Atenționare meteorologică cu cod galben pentru 23 de prefecturi

19 06. 2007, 14:30
Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile (MMDD) a trimis, marți, o atenționare meteorologică cu cod galben prefecturilor din 23 de județe, acestea fiind avertizate că, începând de joi și până duminică, temperaturile vor depăși

Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile (MMDD) a trimis, marți, o atenționare meteorologică cu cod galben prefecturilor din 23 de județe, acestea fiind avertizate că, începând de joi și până duminică, temperaturile vor depăși 35 de grade Celsius.

Prefecturile atenționate meteorologic cu cod galben sunt Arad, Argeș, București, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, fenomenele vizate fiind canicula și disconfortul termic, se arată în comunicatul MMDD remis, marți, agenției MEDIAFAX.

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că, în intervalul 21-24 iunie, în cursul după-amiezelor, vremea va fi caniculara în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei și local în Dobrogea, unde valorile temperaturii aerului vor atinge și depăși frecvent 35 de grade până la 37 – 38 de grade.

În același interval de timp, indicele temperatură – umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile nordice. Starea de disconfort termic se va menține și în cursul nopților, când temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade, cu deosebire în sudul teritoriului.

Este posibil ca valul de căldură să continue și la începutul săptămânii următoare, potrivit sursei citate.

Ministrul Internelor și Reformei Administrative, Cristian David, le-a cerut, marți, prefecților și autorităților locale responsabile să ia măsurile necesare pentru a preveni și combatere efectele temperaturilor caniculare și a secetei hidrologice.

Demnitarul a declarat, la finalul videoconferinței cu prefecții, că le-a cerut acestora să elaboreze un inventar pentru fiecare localitate cu privire la cantitatea de apă necesară în situația în care, din cauza secetei, locuitorii ar rămâne fără surse de apă potabilă.

„La nivelul ficărui județ prefecții vor inventaria localitățile afectate de secetă și vor convoca Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, în vederea identificării celor mai bune soluții de asigurare a apei potabile, dar și a apei pentru animele”, a adăugat Cristian David.

Acesta a mai cerut autoritățile locale ca, împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică, să amplaseze puncte stradale de prim-ajutor pentru acordarea asistenței medicale persoanelor în vârstă sau suferind de afecțiuni.

Totodată, reeprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică vor controla calitatea apei potabile, pentru depistarea din timp a eventualelor afectări a calității surselor de apă.

Mediafax