Atentie la felicitarile electronice!

20 12. 2001, 15:02
Desi mai putin eficiente, felicitarile traditionale sunt mai sigure decat cele electronice. Companiile de software anti-virus avertizeaza oamenii in legatura cu raspandirea virusilor de calculator, care pot fi ascunsi in felicitarile electronice de Craciun. De asemenea, majoritatea


Desi mai putin eficiente, felicitarile traditionale sunt mai sigure decat cele electronice. Companiile de software anti-virus avertizeaza oamenii in legatura cu raspandirea virusilor de calculator, care pot fi ascunsi in felicitarile electronice de Craciun. De asemenea, majoritatea utilizatorilor de PC-uri trebuie sa se astepte la un val urias de e-mail-uri in timpul sezonului festiv.

„Utilizatorii trebuie sa fie extrem de vigilenti,” afirma Andrew Armstrong, manager general al firmei anti-virus Trend Micro, „deoarece vor primi o multime de e-mail-uri continand felicitari de Craciun cu sau fara documente atasate, iar acestea pot contine virusi.”

Armstrong afirma ca, desi majoritatea utilizatorilor home au fost avertizati in legatura cu potentialele atacuri cu virusi, cei mai multi dintre acestia nu isi instaleaza software-e anti-virus, considerand ca atacurile acestora ii vor ocoli.

Avertismentul survine in contextul in care tot mai multe companii renunta la felicitarile traditionale de Craciun pentru clientii proprii in favoarea felicitarilor electronice. Acesta este si cazul celor aproximativ 40 de companii britanice, intre care Marks & Spencer si Barclays, care au incetat sa mai trimita felicitari, donand economiile astfel dobandite unui fond de caritate pentru cei saraci.

Estimarile daunelor economice cauzate de atacurile cu virusi sunt dificil de apreciat cu exactitate. Cu toate acestea, in anul 2000, virusii de calculator au provocat daune in valoare de 17.1 miliarde de dolari in intreaga lume, conform companiei Trend Micro.

Anul acesta pana in prezent, compania estimeaza ca daunele provocate de atacurile virusilor si viermilor de calculator se ridica la cifra de 12 miliarde de dolari. De altfel, firma anti-virus MessageLabs a supra-numit 2001 drept „anul virusului”.

Unul dintre cei mai raspanditi virusi de anul trecut a fost viermele Nimda. Acest program malitios utilizeaza o varietate de tehnici pentru a se auto-trimite prin intermediul Internetului, profitand de vulnerabilitatile sistemului de operare Microsoft Windows.

„Virusii de calculator devin din ce in ce mai sofisticati,” afirma Armstrong. „Iar acest lucru inseamna ca va fi din ce in ce mai greu de recuperat daunele provocate.”

„Deja am primit rapoarte in legatura cu virusii din DVD-uri si PDA-uri (personal digital assistants). Iar pe masura ce telefoanele de acasa vor deveni tot mai sofisticate, zona de atac a virusilor se va extinde si asupra acestora,” a incheiat acesta.