Atenție la… capușe!
Faptul ca aceste artropode sînt prezente, în special în acest anotimp, în parcuri și locuri cu vegetație bogata ne îndeamna sa va atragem atenția asupra importanței prevenirii unui eventual contact.
Astfel, înțepatura unei capușe poate provoca la om apariția unei boli infecțioase numita febra butonoasa, caracterizata clinic printr-o escara (ca o zgîrietura) la locul înțepaturii, erupție generalizata, febra, dureri puternice de cap. Aceste simptome se datoreaza unui agent patogen, Rickettsia conorii, transmis la om prin înțepatura capușei; rezervorul de astfel de agenți patogeni îl constituie cîinele.
În general, transmiterea bolii la om se realizeaza prin intermediul capușei, care poate ajunge incidental pe om, infecția realizîndu-se prin înțepatura sau prin strivirea acesteia pe tegument. Se pot infecta și persoanele care, deși nu au cîini, se așaza pe iarba în locuri prin care au stat cîini sau în locuri pe unde se gasesc capușe.
Dupa 5-7 zile de la o frumoasa ieșire la iarba verde, unde pacientul a facut cunoștința cu o astfel de artropoda, apar brusc frisoane, febra (39-400C), dureri musculare, astenie și cefalee puternica.
Fața este congestionata, iar în locul unde s-a produs infecția se observa o mica ulcerație, avînd în centru o pata neagra. Dupa alte 3-4 zile apare o erupție, întîi pe membre, apoi pe trunchi și uneori pe gît și fața. În totalitate, boala dureaza cam 2 saptamîni, iar evoluția nu pune probleme deosebite, vindecarea constituind regula.
Tratamentul se face cu antibiotice, penicilina constituind antibioticul de elecție – administrata timp de 5-7 zile, duce la o vindecare prompta. Nu același prognostic bun îl are boala Lyme (borelioza de capușe), determinata de un agent patogen, spirocheta transmisa la om de un anume tip de capușe.
Ea este caracterizata clinic la început prin manifestari cutanate, urmate apoi de manifestari neurologice, cardiace și articulare (artrite), care evolueaza îndelungat timp de saptamîni, luni sau ani. În acest caz, rezervorul de germeni este constituit de rozatoare salbatice, caprioare, cerbi, oi și alte animale, precum și capușele prin intermediul carora se menține ciclul spirochetei în natura.
Boala are o evoluție lunga și o convalescența dificila. Forma europeana a acestei boli este, în general, mai ușoara, manifestarile generale, neurologice și cardiace fiind mult mai rare și mai discrete. Boala Lyme se trateaza cu succes cu penicilina G sau cu tetraciclina.
Sursa: ProTv Magazin