ATENTAT CU BOMBĂ‚ dejucat la Piatra Neamț
Prefectul de Neamț, Ilie Mitea, a declarat, vineri, că zona în care a avut loc atentatul cu bombă a fost evacuată pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, el precizând că este vorba despre un pachet cu dispozitiv exploziv care a fost amplasat sub o mașină.
Prefectul a precizat că pachetul cu dispozitiv exploziv a fost găsit sub mașina lui Bogdan Mararu, fiind depistat de o echipă formată din reprezentanți ai DIICOT, SRI și altor structuri.
Potrivit prefectului, în prezent zona este evacuată pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, fiind oprit accesul pe toate străzile din zona respectivă.
„Vrem să evităm orice incident în plus. Echipa de pirotehniști locală este în zonă și sunt așteptați specialiști de la București pentru a dezamorsa dispozitivul”, a declarat prefectul județului Neamț.
UPDATE 11:45 – SRI: Amenințarea cu bombă de la Piatra Neamț a fost înlăturată, acțiunea de dezamorsare – încheiată
Amenințarea cu bombă de la Piatra Neamț, unde un dispozitiv exploiziv a fost montat sub o mașină, a fost înlăturată, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, precizând că acțiunea de dezamorsare s-a încheiat.
„Capsa detonantă a fost despinsă de masa explozivă”, a spus Sava.
Potrivit acestuia, explozibilul fusese prins sub mașina Range Rover și putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.
„Explozibilul a fost desprins de sub mașină de specialiștii pirotehniști ai Brigăzii Antitero a SRI”, a adăugat Sava.
El a mai spus că acestea sunt situații cu care se confruntă specialiștii pirotehniști ai Brigăzii Antitero a SRI, care sunt foarte buni profesioniști.
Potrivit acestuia, SRI a găsit sub mașina de la Piatra Neamț „un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină”.
UPDATE 11:15 – Prefectul de Neamț: Dispozitivul exploziv a fost desprins de sub mașină
„Situația este în curs de rezolvare completă. Pachetul cu exploziv a fost despins de sub mașină, iar lucrurile sunt spre normalizare”, a declarat prefectul județului Neamț.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că la ora transmiterii acestei știri este în desfășurare a doua fază de dezamorsare a bombei, operațiune care are la bază evaluări făcute de geniști asupra tipului de dispozitiv și exploziv.
„Aceste intervenții sunt extrem de complexe, sunt folosite echipamente de ultimă generație”, a precizat Sava.
UPDATE 10:30 – Echipa de specialiști pirotehniști a început acțiunea de dezamorsare a bombei
Prefectul de Neamț, Ilie Mitea, a declarat că operațiunile pentru dezamorsarea dispozitivului exploziv au început.
Mitea a spus că echipa de specialiști a SRI trimisă de la București a ajuns la Piatra Neamț și a început operațiunea de dezamorsare.
„Își fac treaba cu profesionalism. Sunt impresionat de modul calm și precis cu care muncesc. Se simte că sunt profesioniști”, a spus prefectul.
Poliție: Autorii atentatului de la Piatra Neamț erau monitorizați de două săptămâni
Cei trei tineri prinși în flagrant, vineri dimineață, în timp ce montau un dispozitiv exploziv sub mașina lui Bogdan Mararu erau monitorizați de autorități de două săptămâni, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, Cătălina Bădeanu.
Potrivit sursei citate, cei trei tineri au fost monitorizați de către SRI, DGIPI, DIICOT și Direcția de Operațiuni Speciale din IGPR timp de două săptămâni, iar vineri dimineață au fost prinși în flagrant.
Reprezentantul Poliției a precizat că cei trei au montat dispozitivul exploziv sub mașina lui Bogdan Mararu, parcată pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamț.
Locatarii din blocul în fața căruia era parcată mașina au fost evacuați, zona fiind izolată și evacuată și la ora transmiterii acestei știri, a mai spus Bădeanu.
Cei trei tineri suspecți au fost duși la audieri la DIICOT Piatra Neamț.
Sava: O echipă a SRI este trimisă la Piatra Neamț, suspecții erau monitorizați din decembrie
O echipă a Serviciului Român de Informații formată din specialiști pirotehniști cu experiență a fost trimisă la Piatra Neamț, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, care a precizat că suspecții erau monitorizați din decembrie.
Potrivit lui Sava, suspecții erau monitorizați de SRI și DIICOT încă din luna decembrie, iar vineri dimineață SRI a intervenit pentru prinderea acestora.
El a precizat că vineri dimineață, încă din jurul orei 03.00, o echipă de pirotehniști ai Brigăziii specializate antiteroriste a SRI s-a aflat la fața locului și a aplicat procedurile standard pentru aceste situații, însă s-a decis ca acțiunea să fie coordonată de o echipă suplimentară care este trrimisă de la București.
„Echipa este acum pe drum, este aproape de locul respectiv”, a adăugat Sava.
El a spus că este vorba despre un dispozitv exploziv improvizat, amplasat sub o mașină pe fondul conflictului dintre clanurile interlope din zonă.
DIICOT: Șase pesoane audiate în cazul tentativei de asasinat
Șase pesoane au fost duse la audieri la DIICOT Neamț în cazul privind tentativa de asasinat a interlopului Bogdan Mararu, sub mașina căruia fusese amplasat un dospizitiv ce conținea un kilogram de substanță explozivă, probabil C4.
Vineri, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău și SCCO Neamț, au depistat, în flagrant delict, trei învinuiți, membri ai unei grupări specializate în săvârșirea de infracțiuni de violență – omor calificat, distrugere calificată și acte de terorism.
În sarcina învinuiților se retine că, sub coordonarea liderului grupării, învinuitul P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, in vederea suprimării vieții părții vătămate B.M. (Bogdan Mararu-n.r.), proprietarul autoturismului.
Din primele verificări, a rezultat că dispozitivul artizanal conținea cantitatea de aproximativ un kilogram substanță explozivă, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizată mecanic.
Membrii gruparii intenționau să distrugă prin incendiere și două spații comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamț, aparținând altor două părți vătămate, activitați care nu s-au realizat, urmare a intervenției organelor de urmărire penală.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003, art. 217 alin. 1 și 4 Cod penal, art. 174, 175 alin. 1 lit. a și e Cod penal și art. 32 din Legea nr. 535/2004.
Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Român de Informații, DGIPI și SOS Bacău.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamt au fost aduse șase persoane în vederea audierii, procurorii DIICOT urmând a dispune măsurile legale în cauză, după finalizarea audierilor.