Polivalenta va fi în aceasta seara lacasul boxului. Oricît de grandios, va fi un spectacol crud. Viata însasi este un spectacol riscant.
Se apropie ora marii confruntari dintre Doroftei si Balbi. Ambii boxeri au multe trasaturi comune. Nu numai categoria de greutate este aceeasi, ci si categoria umana. Provin din patura de jos, din puzderia de copii saraci ai mahalalelor, inamici ai scolii, dar prietenosi cu zbenguiala si încaierarile infantile.
Au trudit din greu ca sa ajunga unde au ajuns, preocupati sa-si construiasca un viitor roz pe schelele întunecate ale trecutului. Sînt deopotriva familisti fanatici, manageri delicati si generosi ai tribului pe care îl conduc. Între aparitia în civil si cea din ring a amîndurora se casca aceeasi prapastie în care e loc de nebanuite resurse de omenie, umor si gentilete.
Sînt isteti si lucizi. Sînt ancorati în societate, marturisindu-si speranta de a lumina pentru o clipa prin rasunetul performantei lor fata întristata a încercatelor popoare din care provin. Sînt doua papusi triste sub mastile lor colorate strident, care atunci cînd se întîlnesc din întîmplare se privesc cu duiosie, aproape compatimitor ca doi gladiatori înca teferi.
Pot fi simpatici, pot fi umani, dar pot fi si duri, acolo în ring unde îi cheama singura meserie pe care o cunosc. Acolo unde sîngele se combina cu lacrimile, unde arcadele crapa, unde pleoapele cad grele ca obloanele, unde suieratul respiratiei frige si unde ficatii ustura.
Inevitabil, Doru si Pepe, cei doi fluturasi, îsi vor scutura la vestiare polenul gingas, transformîndu-se în doua mici fiare înversunate. Ceea ce n-au reusit la conferinta de presa, sa mimeze brutalitatea, vor realiza pe viu în marele meci. Nu stiu de ce, ma emotioneaza devenirea lor. Pîna la urma, sînt doua locomotive sub presiune care trag dupa ele vagoane grele atasate nemilos. Toate sînt tîrîte spre belsug, fara ca altcineva sa mai cunoasca gustul sarat al sudorii. În ele se urca multa lume, organizatori, impresari, sponsori, companii mediatice, firme de paza, bagatori de seama cu duiumul.
Orice s-ar zice, boxul reprezinta comercializarea instinctelor primare, poate chiar de catre oameni care au pudoarea de a nu putea privi luptele de cîini sau de cocosi. Boxul este un magnet din inventarul nostru biologic. Marturisesc ca as fi mîndru sa nu deschid televizorul în aceasta seara. Marturisesc ca abia astept sa deschid televizorul.
Emotii mari la cîntar
Leonard Doroftei a trecut ieri proba greutatii, el avînd 61,050 kg, cu 185 grame mai putin decît limita categoriei. Raul Balbi, adversarul sau, a oprit acul la 60,800
Leonard Doroftei si Raul Balbi, protagonistii mult asteptatului meci de azi, au aratat doua stari total diferite la cîntarul oficial care a avut loc ieri la hotelul Bucuresti din Capitala. Românul a parut slabit, chinuit de cura pe care o tinuse în ultimele zile, în vreme ce argentinianul a aratat o stapînire de sine si o siguranta de invidiat în lupta cu aparatul care masoara greutatea.
Înainte de a urca pe cîntar, Doroftei si Balbi au trecut mai întîi pe la doctor pentru a le fi luata tensiunea si masurata alonja. „Ambii boxeri stau bine în ceea ce priveste tensiunea. Balbi are 10 cu 6, iar Doroftei 13 cu 7”, a declarat doctorul Paul Radulovici, cel care s-a ocupat cu consultul pugilistilor. „Sud-americanul sta mai bine însa în ceea ce priveste anvergura bratelor, avînd 1,72 m fata de 1,64 m cît are românul”, a adaugat Radulovici. Balbi a fost primul care si-a luat inima în dinti si s-a îndreptat spre cîntar.
Argentinianul a zîmbit fotografilor si nici nu s-a uitat la ecranul cîntarului. Stia ca nu poate sa cîntareasca mai mult decît limita impusa de categoria usoara, 61,235. 60,800 kg s-a anuntat în sala. Challengerul titlului mondial putea de acum sa savureze în liniste sticla de cola la care visa de mult. A urmat Doroftei, care a urcat imediat pe cîntar, vrînd sa scape cît mai repede de calvarul kilogramelor. 61,050 kg si românul a rasuflat usurat. „Întotdeauna am urît cîntarul. Pentru mine a fost ca un alt meci înainte de întîlnirea propriu-zisa”, a declarat campionul mondial al categoriei usoare, versiunea WBA.
Ploiesteanul a recunoscut ca a avut mari emotii. „Mi-am luat o piatra de pe inima. Cînd eram mai tînar era mult mai usor sa intru în categorie, dar acum e mai greu. Totul este însa în regula. Îl astept pe Balbi în ring sa ne batem”, a spus Doroftei.
Acesta considera ca diferenta de greutate dintre el si Balbi, de 250 de grame, nu poate reprezenta un avantaj. „Daca ar fi un kilogram sau mai mult ar fi ceva, dar asa… Sa vedem cine pune mai mult pe el pîna mîine la ora meciului”, a declarat Doroftei, care a tinut sa faca tuturor înca o promisiune. „Va fi o bataie adevarata în ring, iar centura va ramîne în România!”.
Show-ul dinaintea meciurilor
Înaintea începerii galei de box de la Sala Polivalenta, spectatorii vor putea asista la un spectacol la care vor participa Luminita Anghel, trupele Sensor si BUG Mafia, precum si o formatie de calusari. Dupa intonarea imnului national al României, Luminita Anghel va cînta celebra melodie a formatiei Queen, „We are the champions!”, Sensor vor aparea în scena cu nelipsitele butoaie, iar BUG Mafia îi vor face intrarea în ring lui Leonard Doroftei, pe melodia „România”.
Fostul campion mondial al categoriei cocos, Crinu Olteanu, retras la 27 de ani din activitatea competitionala, va fi prezent la meciul Doroftei-Balbi. Crinu a cumparat doua bilete pentru care a platit 3.000.000 de lei si, cu toate ca îl sustine pe Mosu’, parerea lui este ca argentinianul va cîstiga. „Tin cu Doroftei, dar tare ma tem ca Raul Balbi va reusi sa-si ia revansa dupa meciul pierdut în urma cu cîteva luni”, spune Crinu Olteanu.
REGULILE LUPTEI
– meciul dintre Doroftei si Balbi se va disputa pe parcursul a 12 reprize a cîte 3 minute fiecare
– arbitrii judecatori, în numar de trei, vor puncta zecimal în fiecare repriza. În fiecare repriza, învingatorul rundei va primi 10 puncte, iar învinsul 9 sau 8, în functie de prestatia lui. Repriza se poate încheia si la egalitate, fiecare boxer primind atunci cîte 9 puncte. Punctajul reprizelor se aduna, rezultînd totalul.
– arbitrii acorda punctajul tinînd cont de urmatoarele criterii: tehnicitate, combativitate, tinuta în ring si numarul de lovituri date
– un boxer este declarat învins prin KO în momentul în care nu se ridica de la podea pîna cînd arbitrul numara de la 1 la 10. La KO pugilistul nu este salvat de gong
Programul galei
Categoria Meciul Durata
86,183 kg Dale Brown (Canada)-Yohan Gimenez (Franta) 8×3
72,575 kg Alex Hilton (Canada)-Charden Ansoula (Franta) 8×3
61,235 kg Rudolfo Lunsford (Statele Unite)-Vasile Dragomir (România) 8×3
plus 86,183 kg Jean Francois Bergeron (Franta)-Derek Brown (Statele Unite) 10×3
76,204 kg Adrian Diaconu (România)-Ganny Davidovas (Lituania) 8×3
58,970 kg Philip Ndou (Africa de Sud)-Claudio Martinet (Argentina) 12 runde x 3 minute
61,235 kg Leonard Doroftei (România)-Raul Balbi (Argentina) 12×3
Cum se vede din afara
Pierre Foglia, unul dintre cei mai importanti editorialisti ai publicatiei canadiene La Presse, aflat la Bucuresti, a descris atmosfera din jurul luptei Doroftei-Balbi, concentrîndu-se asupra organizarii evenimentului.
„Va fi prima confruntare profesionista din România. Mai lipsea un promotor care sa-si asume unele riscuri. Vînzarea de bilete nu merge extraordinar si lupta nu va aduce marea febra care sa cuprinda orasul. (…) E aproape sigur ca promotorul român va pierde bani din afacerea asta. Dar nu-l plîngeti prea tare. Acest Iosif Armas are una dintre cele mai mari averi din România, 800 de milioane de dolari canadieni. Se ocupa cu afaceri în domeniul zaharului, al cerealelor, al turismului si al taximetriei. E membru al Parlamentului din partea puterii. Atunci, de ce sa se implice Armas într-o aventura atît de mare ca promovarea unui meci de box? , mi-a spus el. Mai înseamna si deputati cu averi de 800 de milioane, escortati de garzi de corp si care îl au pe Berlusconi ca model. Boxul s-a schimbat atît de mult. România nu înca”, scrie La Presse.
Sursa: www.prosport.ro