De multe ori suntem tentati sa ne tratam singuri cainele, mai ales cand este vorba despre o problema (aparent) simpla: o raceala, o durere la o labuta sau la o articulatie etc. In asemenea situatii, ne orientam catre medicamentele pe care le folosim si noi pentru probleme similare, in principal asprina si produsele pe baza de ibuprofen (Nurofen, Rupan etc.), adica antiinflamatoare nesteroidiene.
Problema este ca, desi aparent inofensive, acestea pot provoca intoxicatii importante. In Franta, de exemplu, s-a constatat ca ingerarea de catre caini a antiiflamatoarelor nesteroidiene de uz uman este principalul motiv de apelare a Centrului National de Informatii Toxicologice Veterinare.
„Procedura” de intoxicare cu aspirina sau ibuprofen este fie ingerarea accidentala a tabletelor lasate in „raza de actiune” a cainelui, fie administrarea acestora chiar de catre stapanul care nu s-a consultat, in prealabil, cu medicul veterinar.
Ce-i drept, multi stapani nici nu-si inchipuie ca un medicament de uz uman, care se distribuie fara reteta si pe care ei il folosesc frecvent, poate fi nociv pentru caine.
De altfel, multor caini li se administreaza aceste medicamente, fara ca efectele negative sa apara deoarece intoxicatia nu se produce automat, ci in functie de cantitatea ingerata (raportata la greutatea cainelui!) si de reactia organismului. Pe de alta parte, riscul exista si este major, fiind numeroase cazurile cand produsele despre care vorbim au provocat intoxicatii grave.
Din pacate, lista medicamentelor de uz uman cu potential toxic pentru caine nu se limiteaza la antiinflamatoarele nesteroidiene, ci doar incepe cu acestea! In concluzie, atunci cand doriti sa-i dati cainelui vreun medicament din „dotare”, cereti avizul medicului veterinar curant.