Asirom cere actionarilor 15 mil. euro pentru relansare
Compania va fi in curand preluata de grupul austriac Vienna Insurance. Asirom, una dintre cele mai mari companii de asigurari din Romania, are nevoie de investitii de cel putin 15 mil. euro pentru modernizarea sistemului IT, trainingul resurselor umane si reorganizarea proceselor de lichidare a daunelor.
„Peste cateva luni actionarii vor realiza o majorare de capital. Nu stiu care va fi valoarea acesteia, dar o suma de 15-20 de milioane de euro este potrivita pentru investitiile pe care intentionam sa le facem. Nu cred ca aceasta majorare va fi o problema pentru un partener puternic ca Vienna Insurance Group”, a declarat pentru ZF Boris Schneider, directorul general al Asirom.
Practic, aceasta operatiune ar insemna dublarea capitalului companiei, care este in prezent de circa 19 mil. euro.
La sfarsitul lunii iulie austriecii de la Vienna Insurance Group, care detin in Romania companiile Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras, au cumparat 30% din Asirom cu 47 de mil. euro. Actiunile au fost preluate de la omul de afaceri Ioan Niculae, care a ramas cu un pachet de circa 20% din Asirom dupa aceasta tranzactie. Omul de afaceri le va vinde austriecilor si aceasta participatie, dupa care Vienna Insurance le va face o oferta de achizitie si celorlalti actionari.
Companiile locale ale Vienna Insurance au inregistrat in primul semestru prime brute subscrise de 192,3 mil. euro, in crestere cu 79% fata de perioada similara din 2006.
Aceasta este cea mai spectaculoasa tranzactie din ultimii ani de pe piata asigurarilor, prin care austriecii si-au inclus in portofoliu cel mai cunoscut nume din industria de profil.
Asirom este listata la Bursa si are o valoare de piata de 156 mil. euro. In afara de Vienna Insurance si Ioan Niculae, mai detin actiuni la Asirom AVAS (6,38%) si trei societati off-shore: Waterwe Ventures Ltd. (9,55%), Tarkul Estated Ltd. (5,39%) si Damrosch Trading Ltd. (9,48%).
Asirom a raportat in primul semestru o scadere a profitului net cu 78%, la 2,1 mil. lei (0,63 mil. euro), evolutie care a avut trei cauze, potrivit lui Boris Schneider.
„In primul rand, profitul a scazut din cauza cresterii fondului de salarii cu 4 milioane de lei, in conditiile in care am inceput sa acordam un spor de vechime de 20-25% din salariu unui numar mare de angajati. De asemenea, am modificat putin portofoliul si astfel au crescut costurile de achizitie ale politelor, pentru ca incercam sa atragem mai multe asigurari RCA si sa scadem ponderea asigurarilor Casco. Politele RCA sunt un business profitabil, spre deosebire de Casco, unde rata daunelor este foarte mare”, explica Schneider. El spune ca asigurarile Casco sunt singura linie de business care aduce pierderi, toate celelalte clase fiind profitabile.
Pentru acest an, Schneider spune ca obiectivul companiei este sa obtina profit, dar nu a precizat valoarea acestuia. In 2006, Asirom a raportat un castig de 4 mil. euro, dupa ce in 2005 si 2004 inregistrase pierderi de 10 mil. euro, respectiv aproape 6 mil. euro.
„Va fi mai greu anul acesta sa obtinem profit, pentru ca am cedat mai multe prime in reasigurare, dar obiectivul nostru acesta este”, sustine seful Asirom, care a fost recrutat de Ioan Niculae in urma cu doi ani, dupa ce lucrase in conducerea Unita, una dintre companiile controlate de Vienna Insurance.
Asirom a inregistrat in prima jumatate a anului vanzari de 101,2 mil. euro, in crestere cu 1%. Aceasta evolutie este mult mai lenta decat cea inregistrata de intreaga piata.
Despre preluarea de catre Vienna Insurance, Schneider spune ca aceasta va fi benefica pentru compania pe care o conduce. „Pentru Asirom, Vienna Insurance este o solutie buna, pentru ca grupul are deja experienta locala. Este un partener puternic, care ne va ajuta sa dezvoltam afacerile si pozitia Asirom pe piata.”