Artrozele prefera doamnele

08 11. 2005, 16:00
Te plangi mereu ca ai mainile și picioarele întepenite și nu știi ce sa faci. Vestea proasta e ca nu s-a inventat înca licoarea care sa-ti unga articulatiile uzate. Vestea buna este ca exista leacuri împotriva artrozelor. Femeile sunt de 3 ori mai afectate de artroza decat


Te plangi mereu ca ai mainile și picioarele întepenite și nu știi ce sa faci. Vestea proasta e ca nu s-a inventat înca licoarea care sa-ti unga articulatiile uzate. Vestea buna este ca exista leacuri împotriva artrozelor.

Femeile sunt de 3 ori mai afectate de artroza decat barbații, maladia manifestandu-se, în special, dupa varsta de 60 de ani. Nu este legata strict de batranețe, dar frecvența sa crește atunci cand cartilagiul nu mai e suplu și elastic. Or, asta se întampla de cele mai multe ori la persoanele în varsta. Totuși, chiar daca ești tinerica, dar ai multe kilograme în plus, articulațiile tale pot îmbatrani mai repede.

Cartilagiul articular se deterioreaza din cauza suprasarcinii. O repartiție inegala a greutații pe unitatea de suprafața slabește articulația și, mai grav, o poate fisura. Sportivii sunt predispuși la aceasta boala, dar și cei care sufera de malformații (congenitale sau dobandite), ori cei care au avut în familie pe cineva cu artroza.

Tipuri de artroze
În funcție de localizare, exista coxartroza (la nivelul șoldului), gonartroza (la nivelul genunchiului), și artroza mainii, piciorului, cotului, umarului, gleznei, pumnului, articulațiilor intervertebrale. Cele mai frecvente sunt cele situate la nivelul genunchiului, mainii și șoldului, dar cele mai incomode raman cele intervertebrale. Durerea apare dupa efort susținut și dispare la repaus. Mai neplacut e atunci cand înțepenesc articulațiile, cand regiunea articulara (genunchi, mana, picior) crește vizibil în volum și se deformeaza. Uneori și vremea îți da batai de cap, fiindca atunci cand se schimba lasa urme, adica niscaiva dureri articulare. Ca sa vezi ce tip de artroza ai, trebuie sa mergi la un medic ortoped. Acesta îți va face un set de analize, artrografii și artroscopie. Cea mai utilizata investigație este artroscopia, cu ajutorul careia se poate vedea ce este în interiorul cavitații tale articulare.

Calmante si repaus
Puseele dureroase impun administrarea calmantelor de tip analgetic, aspirina și antiinflamatoare. Este necesar și un repaus articular, iar la nevoie fiziokinetoterapie. Dar, uneori, se ajunge și la bisturiu, pentru a se corecta intraoperator articulația. Iar daca cartilajul e atat de distrus, încat nu se mai poate repara, se recurge la înlocuirea cu proteze a suprafețelor osoase afectate de artroza. Metoda, numita artroplastie, se practica frecvent la articulațiile șoldului și genunchiului.