Artroza
Leziunile se gasesc la diverse nivele: coloana vertebrala (spondiloza); mîini – mai frecventa la femei, de obicei la nivelul articulațiilor interfalangiene distale (cele apropiate de vîrful degetului); cot, mai rara, uneori aparuta în urma unui traumatism sau la muncitorii care folosesc ciocane pneumatice; picior – frecventa este afectarea primei articulații metatarsofalangiene (mont); genunchi – gonartroza, în special la femei; șold – coxartroza, frecvent secundara unor leziuni anterioare ale șoldului (subluxația congenitala de șold, tuberculoza șoldului, fractura de col femural), mai frecventa la barbați.
Semnele și simptomele artrozei sînt de regula localizate la una-doua articulații, pentru care durerea articulara reprezinta simptomul major.
La începutul bolii, durerea apare dupa efort fizic și se atenueaza în repaus. Progresia bolii conduce la apariția unei importante disfuncții articulare. Durerea este agravata de prezența frigului și a umezelii. Deseori durerea este însoțita de redoare matinala (greutate în mișcarea articulațiilor respective la trezire), de 10-15 minute.
Boala artrozica se caracterizeaza prin absența semnelor generale – pierdere ponderala, greața, febra etc. Articulația afectata este marita de volum, iar în stadiile avansate de evoluție pot aparea deformari cu incapacitate funcționala.
În cadrul tratamentului, printre primele soluții recomandate se înscriu corectarea excesului ponderal (mai ales atunci cînd articulațiile afectate sînt cele ale coloanei lombare sau ale membrelor inferioare); evitarea traumelor repetitive; perioade de repaus intermitent al articulației, atunci cînd exista o solicitare continua; caldura locala, benefica pentru calmarea durerilor; exercițiu fizic în vederea tonifierii mușchilor din apropierea articulației afectate (astfel, înotul este cel mai bun exercițiu pentru bolnavii cu gonartroza sau coxartroza).
Procedurile fizioterapice includ folosirea caldurii sub forma de bai calde, împachetari cu parafina, diatermie, infraroșii, ultrasunete.
Terapia medicamentoasa are ca scop în special reducerea durerii și a inflamației, pentru care se folosesc antiinflamatorii de tipul aspirinei și indometacinului, dar și preparate cortizonice administrate local.
În unele forme de artroza (la calcîi sau la genunchi), este utila roentgenoterapia antiinflamatorie.
Sursa: ProTv Magazin