ARTMANIA Festival – Noutati!
Concert H.I.M. la Sibiu –> (ARTMANIA Festival – Noutati!)
Muzica
H.I.M., la ora actuala una dintre cele mai de succes formatii din lume, aclamata atat de public cat si de catre critica de specialitate, cu peste patru milioane de albume vandute pana acum, a ales sa includa Sibiul in cadrul turneului mondial de promovare al ultimului album, „Dark Light”, alaturi de cele mai mari festivaluri europene unde va concerta in vara acestui an.
Concertul va avea loc sambata, 15 Iulie, in Piata Mare a Sibiului, unde H.I.M intentioneaza sa filmeze si un DVD care sa cuprinda atat secvente live din concert dar si imagini din orasul medieval din inima Transilvaniei si din imprejurimile lui.
Membrii H.I.M sunt:
Ville Hermanni Valo (muzica, versuri, voce)
Mige Amour (bass)
Linde (chitara)
Gas Lipstick (baterie)
Emerson Burton (keyboard)
H.I.M este in momentul de fata cea mai de succes formatie de muzica din Finlanda din toate timpurile si una dintre cele mai bine cotate trupe din sfera rock-ului si a metalului melodios din lume, cu peste 4 milioane albume vândute pana acum.
Cu fiecare album sau single lansat, trupa finlandeza se situeaza direct pe primele locuri in topurile europene de specialitate, cu concerte vandute integral cu luni inainte si un public entuziast care cuprinde toate categoriile de varsta.
H.I.M, care si-a creat propriul stil muzical, Love Metal, pentru a evita sa fie catalogat ca apartinand unei anumit gen muzical, a intrat in zona cult a muzicii, dupa 11 ani de cariera, sase albume de studio, un dublu DVD si mai mult de 1000 de concerte in Europa, Statele Unite, America de Sud, Japonia si Australia.
H.I.M a luat fiinta in Helsinki, in vara anului 1995 unde Ville Hermanni Valo, care studiase pana atunci artele frumoase, a decis sa-si formeze o trupa impreuna cu cel mai bun prieten al sau Mikko Paananen (Migé Amour – chitara bas) si Mikko Lindström (Linde Lily Lazer, chitara). Dupa mai multe cautari, cei doi i-au ales pe Juhana Tuomas Rantala (Pätka, tobe) si Antto Melasniemi (clape).
Dupa cateva schimbari in primii ani de existenta, incepand cu 2001, formula definitiva a trupei este: Ville Valo – voce, Linde Lily Lazer – chitara, Mige Amour – chitara bas, Emerson Burton – keyboards, Gas Lipstick – baterie.
O mare parte din personalitatea extraordinara a trupei este data de charismaticul sau leader, Ville Valo, care a compus intreaga muzica si versurile H.I.M. Criticii l-au comparat cu Jim Morisson dar si cu Poe sau Baudelaire, pentru modul in care imbina sonoritati de metal si riff-uri gen Black Sabbath, cu elemente melodioase venite din radacinile sale scandinave la care se adauga versurile extrem de romantice si de elaborate.
Stilul H.I.M, neclasificabil, le-a adus un public venit din diverse genuri muzicale, de la rock, gotic, metal, alternativ si a creat sute de mii de fani devotati in intreaga lume.
H.I.M isi are influentele muzicale in rock-ul anilor Â’70, in trupe mitice ca Black Sabbath, Led Zeppelin, Iron Maiden si personalitati ca Robert Plant, Iggy Pop, Cat Stevens, Gene Simmons dar si Elvis Presley.
Toate aceste influente imbinate in mod armonios si inteligent cu sonoritatile melancolice specifice muzicii traditionale finlandeze dar si cu elementele de metal, pop si glam au creat un stil de o mare frumusete si emotie, pe care Ville Valo, l-a numit Love Metal.
Discografie:
„Greatest Love Songs. Vol. 666” (editat de producatorul finlandez Hilli Hiilesmaa in studiorile Finnvox) a fost lansat in noiembrie 1996 fiind distribuit de BMG Finland. Include un cover dupa Chris Isaak, „Wicked Game”, pe care formatia l-a aranjat intr-un stil foarte personal, si care a devenit un clasic H.I.M, aflandu-se si astazi, dupa 11 ani, in repertoriul de concert al trupei.
„Razorblade Romance”, produs de John Fryer in studiorile Rockfield din Marea Britanie a fost lansat in 2000 si distribuit de BMG Finland. Single-ul „Join Me” a obtinut doua discuri de platina si doua de aur, devenind un adevarat imn al indragostitilor din intreaga lume. Albumul a fost un imens succes commercial in Europa, unde vanzarile au depasit un milion de exemplare. In S.U.A, albumul a fost lansat in 2003 de Universal.
„Deep Shadows And Brilliant Highlights”, lansat in 2001, produs de John Fryer & Kevin Shirley si inregistrat de T. T. Oksala si H.I.M la Finnvox, distribuit de B.M.G Finland. Cu sonoritati care tind mai mult spre pop, albumul include doua piese care au propulsat H.I.M spre zona mainstream a scenei muzicale: „Heartache Every Moment” si „In Joy And Sorrow”.
„Love Metal”, lansat in 2003 a fost produs de Hiili Hiilesmaa si mixat de Tim Palmer, producatorul lui Black Sabbath, Robert Palmer, U2, si distribuit de BMG/ Gun Supersonic. Cu acest album, H.I.M s-a situat pe primele locuri in topurile din Finlanda, Germania, Austria, Suedia, Grecia, Italia, Spania si a trecut canalul Manecii, cucerind piata muzicala britanica, unde s-a clasat pe primele locuri cu „Funeral of Hearts” si „The Sacrament”, primind numeroase premii din partea publicului, a criticii si a presei de specialitate.
H.IM a fost desemnata de Metal Hammer UK in 2003 drept „Trupa Tuturor Timpurilor”, pe locul doi si trei clasandu-se Iron Maiden si Metallica. Albumul a fost lansat in Statele Unite in ianuarie 2005 de Universal, declasand un adevarat fenomen in randul publicului tanar. Doua videoclipuri, „Buried Alive By Love” si „The Sacrament”au fost regizate de Bam Margera, producatorul emisiunii Jackass de pe MTV.
„And Love Said No”, dupa 10 ani de cariera este lansat primul Best Off H.I.M., produs si distribuit de BMG in 2004. Albumul include si o piesa noua, care ii da titlul si un cover dupa Niel Diamond „Solitary Man”.
„Love Metal Archives Vol I” – DVD, produs de BMG si lansat in aprilie 2005, reprezinta ultima colaborare a formatiei cu acest label.
Primul DVD oficial al formatiei cuprinde cinci ore de filmari din concerte, videoclipuri¸ interviuri si filmari inedite din turnee si din culise.
„Dark Light, lansat pe 26/27 (S.UA) Septembrie 2005, produs de Tim Palmer in celebrele studiouri Paramour din Los .Angeles si mixat la Electric Lady Studios din New York reprezinta debutul contractului semnat cu casa de discuri Sire Records/Warner Bros si care include editarea a inca patru albume si al unui posibil al cincilea.
In prima saptamana de la lansarea in SUA, „Dark Light” a intrat in US Billboard Album Charts pe locul 18 si a sarit direct #1 in Finlanda si Grecia, # 3 in Suedia, Germania, in Austria # 4, Elvetia – # 8, Italia si Spania – # 10, Norvegia – # 13 si Marea Britanie pe pozitia # 18. In Finlanda, doar in decurs de cateva zile, „Dark Light” a obtinut dublu platina, adica mai mult de 40.000 de copii vandute in mai putin de doua sapatamani. In Romania, albumul a intrat pe pozitia 3 in topul Diverta al vanzarilor de albume de internationale.
De la lansarea pe piața pâna la momentul actual, circa un million de exemplare au fost vândute în toata lumea.
H.I.M a sustinut pana in prezent 57 de concerte in cadrul turneului „Dark Light” iar in saptamanile care urmeaza va concerta in Japonia, Australia, Marea Britanie, Statele Unite pentru a se intoarce apoi in iunie in Europa pentru a participa la marile festivaluri de muzica.
Recenzii:
„Dark Light – Excelentul Nou Album H.I.M”
„Ca toate albumele anterioare H.I.M, Dark Light este ca un vas umplut la refuz cu emotii si framantari interioare, care nu seamana deloc cu lamentarile juvenile a milioane de trupe pop, si care pune in evidenta, intr-o maniera rafinata, suferinta adultului care, totusi isi pune destinul in perspectiva printr-o doza de autoderiziune geniala. In mainile altcuiva, aceasta incursiune aproape chirurgicala in adancurile psihicului ar cadea cu usurinta in banal, rezultatul fiind plictisitor si jenant.” – Dan Epstein, Revolver Magazine
„The Cult BandÂ’s Issue” – S.U.A, editia din Noiembrie 2005
H.I.M. American Gothic
Alaturi de H.I.M, tot in premiera in Romania, pe scena Festivalului ARTMANIA vor urca cei mai de frunte reprezentanti ai rockului finlandez, AMORPHIS, care revin in forta in prim-planul scenei muzicale europene, dupa trei ani de absenta, cu un nou album „Eclipse”, cotat deja, de critica muzicala, la doar o luna de la lansare, ca unul dintre cele mai bune materiale discografice ale genului in 2006.
Membrii Amorphis sunt:
Tomi Joutsen (voce)
Olli-Pekka „Oppu” Laine (bass)
Esa Holopainen (chitara)
Kim Rantala (chitara)
Jan Rechberger (baterie)
Pekka Kasari (keyboard)
Infiintata in Helsinki in 1990, Amorphis a fost considerata timp de mai bine de un deceniu drept una dintre cele mai de frunte formatii de metal-rock din Europa.
Trebuie spus insa ca termenul „metal” nu acopera decat o parte din ceea ce reprezinta de fapt muzica Amorphis. Condusa de chitaristul Esa Holopainen, formatia finlandeza si-a creat un stil aparte care provine din vaste teritorii muzicale strabatute pe parcursul anilor, de la muzica folk la rock progresiv si psihedelic.
„Eclipse” este cel de al noualea album al formației si are deja toate sansele sa devina un „clasic” Amorphis in foarte scurt timp. Deja criticii de specialitate i-au facut o primire calduroasa, iar revista Metal Hammer din Germania a numit deja „Eclipse” in editia din Februarie drept „cel mai bun album de metal al anului”.
Noul album arata publicului un Amorphis renascut, plin de energie si creativitate. Se poate spune ca „Eclipse” se afla in aceeasi categorie cu precedentele albume „Tales” si „Elegy”, cele mai puternice creatii din cariera de pana acum a formatiei.
Primul success al formatiei a venit odata cu cel de-al doilea album „Tales from the Thousand Lakes”, lansat in 1994 si care a fost urmat de un indelungat turneu in Europa si America de Nord. Dupa acest album, Amorphis a optat pentru o cotitura in stilul sau muzical si a ales un nou solist vocal. Venirea in formatie a lui Pasi Koskinen a adus un nou timbu sonor.
Albumul „Elegy” lansat in 1996 si care a oferit o combinatie indrazneata de metal cu elemente de folk si sonoritati orientale distincte, a convins publicul fidel al trupei de valoarea acesteia si a atras o noua categorie de fani. Incurajati de laudele atat ale publicului cat si ale criticii, membrii trupei au luat o pauza de trei ani pentru a pregati urmatorul album „Tuonela” lansat in 1999. Acest album a insemnat un nou imens pas inainte in cariera formatiei punand in prim plan stilul psihedelic al anilor Â’70.
Succesul comercial al acestui album i-a facut pe membrii formatiei sa se imbarce din nou intr-un turneu mondial inainte de a intra in studio si a inregistra „Am Universum” (2001), un album in care sonoritatile de rock progresiv sunt marca acestui material discografic.
Urmatorul album „Far from the Sun” (2003) s-a dovedit a fi cel mai rock album din cariera formatiei unde influentele Pink Floyd sunt foarte evidente.
Odata cu acest album s-a incheiat si colaborarea cu vocalistul Koskinen, un nou solist „Tomi Joutsen (Sinisthra) i-a luat locul.
In 2005, Amorphis a intrat in studiourile Sonic Pump din Helsinki pentru a inregistra cel de-al noulea album.
„Eclipse” este un album care imbina in mod armonios si original metalul modern, rockul cu muzica folk si sonoritatile melancolice.
Recenzie:
„Cu acest album, Amorphis a reusit sa creeze un sunet propriu, inimitabil si nemuritor. Un album clasic. Amorphis a revenit cu o imbinare masiva de elemente progresive, cu elemente agresive stropite cu parfumul anilor ’70. Acest album poate fi cel mai mare efort pe care Amorphis l-au facut vreodata.” – Hlkon Grav / Scream Magazine, editia din februarie, Norvegia
Discografie:
ECLIPSE”, lansat in ianuarie 2006, produs si distribuit de Nuclear Balst
„FAR FROM THE SUN”, lansat in 2003, produs si distribuit de Virgin
„CHAPTERS”, lansat in 2002, produs si distribuit de Relapse
„AM UNIVERSUM”, lansat in 2001, produs si distribuit de Relapse
„TUONELA”, lansat in 1999, produs si distribuit de Relapse
„ELEGY”, lansat in 1996, produs si distribuit de Relapse
„TALES FROM THE THOUSAND LAKES”, lansat in 1994, produs si distribuit de Relapse
„THE KARELIAN ISTMUS”, lansat in 1992, produs si distribuit de Relapse
„STORY– 10th Anniversary”, lansat in 2000, produs si distribuit de Relapse
Pe scena Festivalului ARTMANIA va concerta si formatia de gotic melodic Silentivm, al carei ultim album „Seducia”, lansat la sfarsitul lui ianuarie 2006 a fost bine primit de public si formatia de pop-rock Carmen Gray, una dintre trupele nou venite pe scena muzicala din Finlanda si care tocmai a cantat in deschiderea britanicilor de la The Darkness la concertul din Helsinki, de la inceputul acestei luni.
Membrii Silentvim sunt:
Riina Rinkinen – Voce
Matti Aikio – Chitara Bas & Voce
Sami Boman – Clape
Toni Lahtinen – Chitara
Juha Lehtioksa – Chitara
Jari Ojala – Tobe
Elias Kahila – Violoncel
Dupa semnarea contractului, Silentivm lanseaza sub acest label albumul „Infinita Plango Vulnera”, care a fost si primul CD al nou infiintatei case de discuri. Inregistrarea albumului s-a realizat cu noul baterist, Janne Ojala. „Infinita Plango Vulnera” a fost primit cu un mare entuziasm de publicul finlandez foarte selectiv de altfel, tinand cont de faptul ca Tara Celor O Mie De Lacuri are cea mai buna miscare de metal, rock si gotic din lume.
Dar albumul a creat si fani din afara tarii, ca si celelelate doua inregistrari ce aveau sa urmeze la scurt timp: „Altum” si „SI.VM E.T A.V.VM”, editat pe mini-CD. In ianuarie 2003, Silentivm s-a mutat pentru o scurta perioada pe insula Savonlinna, unde a inregistrat la studiorile Walltone cel de-al treilea album integral, intitulat „Sufferion – Hamartia of Prudence”.
Pentru prima oara de la infiintarea trupei, Silentivm a decis sa foloseasca un producator din afara formatiei, celebrul compozitor Tuomas Holopainen, fondatorul uneia dintre cele mai bine cotate trupe de metal-simfonic din intreaga lume: Nightwish. Inainte de inceperea inregistrarilor la al treilea album, Silentivm a dat peste un obstacol neasteptat: Tiina Lehvonen a decis sa se distanteze de trupa pentru o perioada, din motive personale.
Rolul personajului Prudence de pe Sufferion a fost acordat lui Tanya, alias Whisper Lilith din trupa Soulgrind si unei a doua soliste, Maija Turunen. Mixarea albumului a avut loc in februarie 2003 si a fost realizata de producatorul Tuomo Valtonen si de compozitorul Tuomas Holopainen. Albumul „Sufferion – Hamartia of Prudence”, care pana la ora actuala ramane capodopera trupei, a fost finisat de Mika Jussila in celebrele studiori Finnvox din Helsinki, unde trupe legendare ca Hanoi Rocks, Stratovarius, HIM si Nightwish si-au editat albumele de succes. Rezultatul a fost un sunet nou, nemaiauzit in scena goticului melodic.
Sufferion nu este doar o capodopera a metalului melodic, ci este si un nou gen care imbina in mod emotionant teatrul cu muzica, o poveste in care cele doua personaje, Antracone si Prudence, ce se regasesc pe parcursul tuturor melodiilor de pe album, se cauta si se regasesc ca intr-o adevarata tragedie shakesperiana.
Abumul a fost bine primit de public dar a starnit si controverse, deoarece o parte a ascultarilor nu concep inca fuziunea dintre teatru si muzica. Dar dupa o veste buna, a venit si una trista: bateristul Janne Ojala a parasit trupa. In acelasi timp, Jani Laaksonen si Anna Ilveskoski care capatasera statutul de membrii permanenti au plecat si ei, iar trupa a fost la un pas de destramare.
Dar membrii formatiei nu erau gata sa se predea iar colacul de salvare a venit foarte repede. Bateristul original al formatiei, Jari Ojala, a revenit in trupa iar Riina Rinkinen a preluat rolul solistei, aducand un plus formatiei cu vocea ei uimitoare. In 2005, Silentivm a schimbat casa de discuri si a semnat cu label-ul finlandez Dynamic Arts Records.
In vara lui 2005, trupa s-a reintors in studiourile Walltone unde a inregistrat cel de-al patrulea album, Seducia. Trupa a schimbat vioara pe violoncelul lui Elias Kahila care a completat in mod fericit sonoritatea specifica Silentivm. Albumul a fost bine primit in Finlanda, unde trupa va incepe un lung turneu in primavara acestui an.
Discografie:
„Seducia” lansat pe 25 ianuarie 2006 la Dynamic Records. In Octombrie 2005 a aparut primul single extras de pe acest album „Frostnight”
„Sufferion”, lansat in iulie 2003 la Spikefarm.
„SI.VM E.T A.V.VM”, editat la Spikefarm in 2001.
„Altum”, editat la Spikefarm in 2001.
„Infinita Plango Vulnera”, primul album editat de Spikefarm in 1999.
Carmen Gray sunt:
Pete – Bass, voce
J.J. – Keyboards, voce
Nicklas – Solist Vocal
O.J. – Baterie
Lappe – Chitara, Voce
Arte Vizuale, Film & Literatura
Sectiunea de arte vizuale a Festivalului ARTMANIA ofera publicului din Romania ocazia intalnirii cu JAN KAILA, profesor doctor în arte vizuale, seful departamentului de studii post-universitare al Academiei de Arte din Helsinki si ELINA BROTHERUS, una dintre cele mai aclamate personalitati din lumea artistica europeana.
Cele doua expozitii de fotografie si arta video ale artistilor finlandezi vor fi gazduite de Muzeul Brukenthal, un loc emblematic pentru traditia de inalta tinuta artistica a Sibiului si a Transilvaniei.
Festivalul ARTMANIA va da posibilitatea unor tineri artisti romani sa-si faca cunoscute lucrarile in cadrul unei expozitii de grup ce va fi gazduit de Muzeul de Arta Contemporana din Sibiu.
Pe parcursul celor trei zile, festivalul ARTMANIA va programa proiectii de filme, simpozioane de literatura si workshop-uri. Mai multe detalii despre aceste sectiuni vor fi facute public in curand.
S-a nascut în 1957. Traiește și lucreaza în Helsinki. Profesor doctor în arte vizuale, Jan Kaila conduce in prezent departamentul de sudii post-universitare al Academiei de Arte din Helsinki.
EXPOZITII PERSONALE (selectie):
1998 Gallery Kluuvi, Helsinki
1997 Gallery Anhava, Finlanda
1996 Gallery Cable, Helsinki
Photographic Centre Nykyaika, Tampere;
1995 Gallery Engman, Umel
1994 PainterÂ’s Gallery, Helsinki
1993 Institut Finlandais, Paris,Museet for Fotokunst – Brandts Klaedefabrik,
1990 Gallery Titanik, Turku
1989 Gallery Finnfoto, Helsinki;
1988 Gallery Hippolyte, Helsinki; (la fel în 1983, 1981)
1987 Fotograficentrum, Gothenburg
1986 Wäinö Aaltonen Art Museum, Turku
LUCRARI IN MUZEE ȘI COLECȚII:
The Finnish Museum of Photography, Helsinki; Museum of Contemporary Art, Helsinki; State Art Collection, Finlanda; City of Espoo, Finlanda; Rovaniemi Art Museum, Finlanda; Modena Museet, Stockholm; Museet for Fotokunst – Brandts Klaedefabrik, Odens.
S-a nascut in Helsinki in 1972. Traieste si lucreaza in Helsinki si Paris.
Expozitii personale (selectie):
2006 Musée des Beaux-arts, Caen, dans Les Boreales.
The New Painting, Musée Nicéphore Niépce, Chalon-sur-Saône.
The New Painting, Millesglrden, Stockholm.
The New Painting, The Finnish Museum of Photography, Helsinki.
2005 „Brotherus, tyttö”, Finnish-Norvegian Cultural Institute, Oslo.
Jerusalem Theatre, Jerusalem.
Model Studies, &: gb agency, Paris.
2004 Galleri Stefan Andersson, Umel.
The New Painting, Mai Manó, Hungarian Photography Center, Budapest.
2003 Kunsthalle Lophem, Lophem (cat.).
Cassina Art Project, Tokyo, in Blue Horizon / Feel Finland (cat.).
2002 Galeria Noua, Bucharest.
Real Jardin Botánico, Madrid, in PhotoEspana (cat.).
Orchard Gallery, Derry.
2001 Spring, The Wapping Project, London (cat.).
Suites Françaises 2, &: gb agency, Paris (cat.).
Lucrari in diverse colectii:
Amos Andersson Art Museum, Helsinki; Apotekets Kulturförening, Stockholm
ARKEN Museum of Modern Art, Ishrj
Centre National des Arts Plastiques (CNAP), France
Collection Lambert, Avignon
Corcoran Gallery, Washington
County Councils of Gävleborg, Halland, Jönköping, Sklne, Uppsala and Västerbotten, Sweden
Finnish State Art Collection
Gothemburg Art Museum, Gothemburg
Gävle Konstcentrum, Gävle
Hasselblad Center, Gothemburg
Hämeenlinna Art Museum, Hämeenlinna
Kiasma Museum of Contemporary Art, Helsinki
Moderna Museet, Stockholm
Fundatia ARTMANIA – curta prezentare
Pâna în acest moment Fundația a organizat și are în desfașurare urmatoarele evenimente:
În avanpremiera Festivalului ARTMANIA, Fundația ARTMANIA a organizat la Sibiu, pe 16 decembrie 2005 concertul de Craciun al celebrei soprane finlandeze TARJA TURUNEN, cunoscuta publicului în special ca voce a formației de rock-simfonic NIGHTWISH.
Proiecte/expoziții (în derulare) din domeniul artelor vizuale.
„Vertical” – fotografie & video – galerie de portrete alb-negru și interviuri realizate cu personalitați culturale și spirituale ale societații românești contemporane. Personalitațiile care au fost intervievate pâna în acest moment pentru acest proiect sunt: parintele Arsenie Papacioc, Alexandru Paleologu, Doamna teatrului românesc Olga Tudorache, dr. biolog Petre Papacostea „Longing”- fotografie & video – abordeaza problematica singuratații omului și a modului sau de a se raporta la universul înconjurator.
Fundația este implicata în acest moment în realizarea a doua filme de animație.
Mai multe amanunte despre modul in care liderul H.I.M, unul dintre cei mai rafinati muzicieni ai scenei rock si personalitatea finlandeza cu cea mai mare notorietate internationala, vorbeste despre muzica sa puteti afla accesand: www.artmaniafestival.ro
LUNA AMARA
Membrii „Luna Amara” sunt:
Mihnea BLIDARIU (trompeta,voce,chitara)
Valentin DEAC (chitara solo)
Nick FÃGÃDAR (voce, chitara)
Sorin MORARU (chitara bass)
Razvan RISTEA (tobe)
Alaturi de trupele finlandeze, pe scena Festivalului ARTMANIA va concerta Luna Amara, trupa clujeana care a readus rockul si metalul de calitate in prim planul scenei muzicale din Romania.
Trupa care si-a lansat pe 18 Martie noul album „Loc Lipsa”, este un nume respectat al genului cu o mare audienta in randul publicului, mai ales din Transilvania si Bucuresti. Printre trupele romanesti care suna live impecabil, Luna Amara nu a fost din intamplare aleasa pentru deschiderea concertului parintilor goticului melodic Paradise Lost de anul trecut.
Formatia se infiinteaza la Cluj in 1999. Genul muzical abordat de cvintet este muzica rock alternativa cu influente grunge, hardcore si punk. Elementul caracteristic este trompeta. Din 2002, LUNA AMARR este foarte apreciata de critici muzicali si mass media pe plan national. LUNA AMARR a sustinut peste 200 de concerte in tara si a cantat in 4 tari europene.
Grupul este foarte apreciat pentru complexitatea versurilor si mesajul social din multe compozitii. RECUNOASTERE INTERNATIONALA
• In august 2005, LUNA AMARR sustine primul ei recital in strainatate la Festivalul Sziget/Budapesta.
• in 2005, LUNA AMARR este invitata in deschidere la formatii de succes international: APOCALYPTICA (31.07, Targu Mures), HELLACOPTERS (14.08, Budapesta), PARADISE LOST (8.10, Bucuresti) si CLAWFINGER (25.11, Bucuresti)
In ianuarie 2006, LUNA AMARA canta in GERMANIA si OLANDA. In februarie 2006 se canta in BULGARIA. Duminica 21 mai, LUNA AMARA are concert confirmat la Istanbul, fiind prima trupa rock din noul val care canta in Turcia. Toate aceste concerte sunt cu public strain in cluburi locale de gen.
RECUNOASTERE NATIONALA
• „Gri dorian”, „Rosu aprins”, „Folclor”, „Mara”, „Ego nr.4” si „Oras” sunt piesele care ajung in fruntea clasamentelor mai multor posturi de radio locale din intreaga tara.
• Albumul de debut, „Asfalt” este cel mai bine vandut album in intreaga retea de magazine Hollywood Music & Film in perioada iulie – septembrie 2004.
• LUNA AMARR este, la ora actuala, una dintre cele mai autentice grupari moderne din peisajul muzicii autohtone. In prezent, LUNA AMARR este cotata, printre trupele de rock, drept una dintre cele mai bune formatii LIVE din Romania.
• Artistii din LUNA AMARR isi dedica viata promovarii si sustinerii unui act de cultura si doresc sa schimbe mentalitatile de la noi din tara. LUNA AMARR a participat la Festivaluri nationale importante, precum Saptamana de Exprimare Libera in Presa (editia 2, Bucuresti, mai 2004), Salvati Rosia Montana (2004 si 2005, pentru conservarea ecosistemului intr-o zona de minerit montana), Salvati Vama Veche (2003,2004, 2005, pentru conservarea ecosistemului pe Litoralul romanesc).
• 2006 este anul primului turneu national, turneu prin care cvintetul rock promoveaza lansarea celui de al doilea album de studio LOC LIPSA in peste 20 de localitati in prima jumatate a anului.
• 2006 este anul in care LUNA AMARA canta prima data in Germania (ian,) Olanda (ian.), Bulgaria (feb.) Turcia (mai) Austria (iun.) Cehia (iun.) Slovacia (iun.) Italia (iun.) si a doua oara in Republica Moldova (apr.)
DISCOGRAFIE
• COMPILATIA SAPTE SERI (Soft Records, 2001)
Piesele Gri dorian si Folclor apar aici in variantele studioului Glas Transilvan, 2000.
• COMPILATIA SABOTAJ (Rebel Music, 2003)
Piesa Dizident apare aici in varianta studioului Glas Transilvan 2003.
• COMPILATIA X-STREAM COLLECTION, Volume 1 (Stream Music, 2003)
Piesa Asfalt apare aici in varianta mixata in Stream Studios
• ALBUMUL DEBUT ASFALT lansat in iulie 2004 (Rebel Music / Roton 2004)
• COMPILATIA AFRONT (R.U.L./Roton, 2005)
• COMPILATIA ASCULTA InfoPro (Roton, 2005)
• ALBUMUL 2: LOC LIPSA lansat in 18 martie 2006
Website oficial: www.luna-amara.ro / www.bittermoon.ro, www.underdog.ro
Bilete:
Fundatia ARTMANIA va pune in vanzare biletele pentru prima editie a Festivalului ARTMANIA la sfarsitul lunii aprilie. Pretul unui bilet pentru cele trei zile de Festival este de 65 RON. Aceasta este singura categorie de bilete pusa in vanzare. Biletele se se vor putea achizitiona prin Reteaua de magazine Diverta. Data exacta a punerii in vanzare a biletelor va fi anuntata pe website-ul festivalului precum si prin intermediul mass-media.
Pentru mai multe informatii despre Festivalul ARTMANIA: program, locatii, informatii turistice, sponsori, parteneri media, acreditari, solicitari privind interviuri, fotografii autorizate, puteti accesa: www.artmaniafestival.ro
Parteneri:
Ambasada Finlandei in Romania
Primaria Sibiu
Consiliul Local Sibiu
Partener: Diverta
Parteneri media:
Kiss FM
B24 Fun
Tribuna Sibiu
Maximum Rock
Popcorn
Scream Magazine
Jurnalul National
Eva
Joy
Elle
Apropo.ro
Mirabilis
Contact:
Rodica Pricop
Media Manager
Tel: 021 0726 028 895
Artmania Festival
rodica@artmaniafestival.ro
rodica@artmania.ro
Fundația ARTMANIA