Articolul 31: Politia in actiune

Apropo.ro / 21.04.2004, 15:30
Articolul 31: Politia in actiune
* Articol preluat din sectiunea 911 România a site-ului dbrom.ro Un transsexual intr-o sectie de politie. Este usor retardat sau instabil psihic. Se da in spectacol in fata camerei. Reporterul PrimaTV il ia peste picior din superioritatea lui de barbat heterosexual


* Articol preluat din sectiunea 911 România a site-ului dbrom.ro

Un transsexual intr-o sectie de politie. Este usor retardat sau instabil psihic. Se da in spectacol in fata camerei. Reporterul PrimaTV il ia peste picior din superioritatea lui de barbat heterosexual aflat de cealalta parte a camerei de luat vederi.

Materialul acopera cam o treime dintr-o emisiune de reportaje care se numeste „Politia in actiune”. Politia romana te apara, politia romana vegheaza pentru linistea ta, politia romana prinde infractorii periculosi care te ameninta. Politia romana hartuieste un transsexual care nu este un pericol pentru nimeni, iar reporterul o consemneaza ca pe o mare victorie pe frontul cu infractionalitatea. Ce spectacol degradant!

Aceasta emisiune este plina de raiduri printre zonele cu prostituate. Ore intregi de munca si alergatura pentru a filma niste femei – de cele mai multe ori traficate – care se vand pentru un pachet de tigari si o cafea in parcari si a arata ce scursori ale societatii sunt ele. Despre proxeneti nu se spune nimic. Despre marile retele de trafic de fiinte umane nu am vazut nici o investigatie, nici la aceasta emisiune, nici la stiri. Zeci, poate sute de femei sunt scoase din tara in fiecare zi pentru a umple bordeluri din fosta Iugoslavie, Italia, Franta, Grecia, Cipru. Dar asta nu e stire rezonabila, pentru ar insemna multa munca si contactarea si altor surse decat politia. Si este atat de simplu sa „faci” stiri mergand cu un echipaj la raid si sa spui numai ce iti dicteaza agentii. Nu stiu ce sa va intampla cand se va legaliza prostitutia. Probabil trei sferturi din stirile despre infractiuni vor disparea.

Si din tot ce face politia romana, aceasta aleg ei sa difuzeze – raidurile printre prostituate, ocazionalii betivi care isi arata organele la sectie, transsexualii [care probabil ca sunt o mare sursa de amuzament, ca vad cel putin unul pe luna], oamenii care isi deranjeaza vecinii pentru ca zugravesc la miezul noptii, oarece raiduri in baruri ale suburbiilor bucurestene, flagrant delicturi organizate la marea arta. Activitati care trebuie sa-mi demonstreze ca politia vegheaza pentru mine.

Dar lucrul acesta trebuie sa se vada pe strada, nu la televizor. Cata vreme eu vad ca vecinii de la blocul din spate isi bat nevestele si copii si politia e acolo, dar nu intervine, cata vreme jandarmii patruleaza pe strazile mici ca sa amendeze pensionarii care beau o bere in fata blocului [in spatiu public!] in timp ce hotii de buzunare ma fac sa prefer mersul pe jos autobuzului, cata vreme trei politisti la un colt inseamna in acelasi timp remarce mitocanesti la adresa fetelor care trec pe acolo… Daca vreti stiri despre activitatea politiei, dati-le si pe acestea.

Exista o specie ingrijoratoare si greu de combatut in posturile TV romanesti – reporterul care se duce la conferintele de presa ale politiei si face din ele stiri cat sa umple jumatate de jurnal. Reporterul puturos care nu s-ar indura nici o clipa sa caute macar o a doua sursa care sa-i confirme informatiile. Reporterul care prefera sa-mi dea 12 stiri cretine, inutile, cu fata unui agent care citeste un raport in limbajul de lemn si un stand-up din strada Eforie decat sa aleaga o stire de impact si sa lucreze pe ea – sa mearga la locul faptei, sa caute alte surse, sa-mi ofere o informatie relevanta, sa-mi dea sfaturi despre cum sa ma feresc sa nu fiu o victima a respectivei infractiuni. Reporterul care este purtatorul de cuvant al politiei romane.

Posturile TV romanesti imi incalca dreptul constitutional la informatie prin faptul ca nu ofera informatii relevante si obiective despre domeniul infractional.

Constitutia Romaniei ARTICOLUL 31: Dreptul la informatie (4) Mijloacele de informare în masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice.

Aceasta serie de articole este un demers foarte serios de convingere a departamentelor de stiri ale posturilor TV romanesti sa respecte publicul si dreptul constitutional la informatie al romanilor.

Tags: