Arta cere sacrificii!

Apropo.ro / 05.08.2002, 11:52
Arta cere sacrificii!
Dacă sezonul estival vă îndeamnă la eforturi pentru a obține trupuri sculpturale ca ale vedetelor de la Hollywood, aflați că, pentru succes, toate asudă din greu, urmînd programe și diete draconice. Ripley: Bărbatul transformat în


Dacă sezonul estival vă îndeamnă la eforturi pentru a obține trupuri sculpturale ca ale vedetelor de la Hollywood, aflați că, pentru succes, toate asudă din greu, urmînd programe și diete draconice.

Ripley: Bărbatul transformat în femeie

Rolul ofițerului Ripley din seria Alien, începută în 1979, a făcut-o celebră, fără îndoială, pe Sigourney Weaver, deși era scris inițial pentru un bărbat. Ideea lui Ridley Scott de a-l transforma pe Ripley într-o femeie (e adevărat, dură și autoritară ca Sigourney) s-a dovedit strălucită. Veșnicul dezavantaj al lui Sigourney, de a fi prea înaltă, s-a dovedit cel mai mare atu, la care s-au adăugat exercițiile de creștere a masei musculare, ceea ce a făcut-o pe actriță să arate și să se miște atît de convingător de-a lungul celor patru serii ale filmului.

Vă ordon: ardeți caloriile!

Ca să-l interpreteze pe pilotul Rafe McCawley din „Pearl Harbor” (2001), Ben Affleck a trebuit să ardă caloriile și să ajungă să aibă corpul musculos, suplu și puternic în același timp, al unui soldat. S-a antrenat din greu în fiecare zi timp de opt săptămîni, cu antrenorul Jorgen De Mey și, în paralel, a ținut o dietă săracă în calorii, bogată în proteine și fără strop de alcool. Antrenamentul la sală a inclus alergarea pe loc cu ajutorul unui stepper solicitant și al unei biciclete de forță și, de asemenea, exercițiile obișnuite pe un aparat pentru mărirea masei musculare.

Restul distribuției, în frunte cu Josh Hartnett, s-a antrenat, în schimb, cu soldați adevărați, în taberele armatei SUA. Sergentul Paul Donnelly, comandantul școlii de asalt aerian și al trupelor trimise în Hawaii, a spus: „Am avut patru zile să facem soldați din ei, și credeți-mă, au făcut atîta instrucție încît se pot descurca perfect pe front”. Viitorii soldați de pe peliculă au făcut nenumărate flotări, culcat-ridicat, marș și exersarea salutului pînă la perfecțiune.

Abdomen de oțel, directă de dreapta necruțătoare

Pentru rolul lui Rubin „Hurricane” Carter din „A 16-a rundă (1999), Denzel Washington a trebuit să ajungă la constituția unui boxer. La începutul filmului trebuia să arate cu 20 de ani mai tînăr, așa că a slăbit 20 de kilograme și și-a întărit mușchii abdominali. „După prima scenă din film în care și-a scos halatul, am auzit murmurul de admirație al publicului din sală”, povestește regizorul Norman Jewison. Denzel s-a antrenat timp de 16 luni cu Terry Claybon, o fostă glorie a boxului, lucrînd de două ori pe zi. Ei au petrecut ore întregi studiind – pe casete video – stilul lui Carter. „Dacă Denzel se apuca de box și nu de actorie, ar fi ieșit din el un campion. Are o directă de dreapta foarte puternică și e extrem de agil”, a spus Claybon despre elevul lui.

Bidoane de ulei și rație dublă

Ca să-i iasă rolul din G.I. Jane (1997), al primei femei care a intrat în corpul de elită al marinei SUA, Demi Moore s-a antrenat cot la cot cu bărbații și a cărat bidoane cu ulei pentru a face mușchi. Cu toate că rolul din OStripteaseÓ (1996) fusese deja foarte solicitant pentru o femeie care născuse trei copii, Demi nu s-a speriat de metodele propuse de antrenorul ei, care i-a cerut 12 ore pe zi de antrenament intens, ce combinau exerciții cardio cu cele de creștere masivă a masei musculare. Pentru a arăta ca un soldat din SEALS, Demi și-a dublat rația alimentară de 1600 de calorii pe zi.

Un comando israelian pentru mama lui Terminator

Linda Hamilton a avut și ea de lucrat la bicepși pentru rolul din „Terminator 2: Judgement Day””(1991), în care a debutat alături de Arnold Schwarzenegger. Cunoscută din serialul „Frumoasa și bestia”, ea și-a schimbat înfățișarea atît de mult încît toate femeile din America au început să o copieze. Anthony Cortes a început să o antreneze cu 13 săptămîni înainte de primul „Motor!” și a continuat să-i impună alergări, ciclism, înot și urcat trepte timp de trei ore pe zi, șase zile pe săptămînă, pe toată durata filmărilor. În paralel, un comando israelian s-a ocupat de pregătirea ei de luptă, de antrenamentele judo și de mînuire a armelor.

Exerciții de forță, dar și de zbor pentru Superman

Christopher Reeve, interpretul cu soartă tragică al invincibilului Superman, avea puțină experiență și era necunoscut cînd Richard Donner l-a ales pentru a-l însufleți pe naivul erou al Americii. Regizorul a intuit că înălțimea de 1,92 m a actorului și ochii lui albaștri erau ingredientele potrivite, așa că Reeve a fost antrenat de culturistul David Prowse, care a fost și uriașul de sub mantaua lui Darth Vader din „Războiul stelelor”. În șase săptămîni, un actor oarecare a devenit omul de oțel, salvator credibil al omenirii, datorită cultivării dure a mușchilor, dar și antrenamentelor de zbor menite să-l familiarizeze cu văzduhul. „Am fost născut să zbor. Am licență pe avioane și aeroplane”, spunea actorul, care adora și navigația și ajunsese pînă în Triunghiul Bermudelor.

Andreea Chiriac/ Pro Tv Magazin