Aromele iernii: Deserturi tradiţionale de sezon din Europa – IMAGINI APETISANTE
În articolul de faţă prezentăm câteva dintre deserturile specifice sărbătorilor de iarnă de pe meleagurile europene:
Cozonac (Romania)
Dulce, savuros, aromat, cu stafide, nuci, ciocolata sau rahat, cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca, nelipsita de pe mesele festive de sarbatori. Cu o istorie indelungata si cu retete imbogatite diferit de mai multe popoare europene, cozonacul romanesc este preparat din faina, lapte, zahar, oua, unt, drojdie, iar umplutura se pregateste după gust si influentele culinare adoptate de fiecare zona a tarii. Dupa forma pe care o au, cozonacii pot fi simpli sau impletiti, drepti sau rotunzi, acestia din urma fiind specifici zonei Moldovei si cunoscuti sub numele de “babe”.
Turta Dulce (in intreaga Europa)
Turta dulce este un biscuite realizat din faina de grau, zahar, unt si diferite condimente puternic aromate, cum ar fi ghimbirul si scortisoara, fiind un desert popular in multe tari europene, pe perioada sarbatorilor. Se spune ca prima reteta de turta dulce a aparut in Grecia, in anul 2400 d.Hr., pana in Evul Mediu reteta devenind cunoscuta si in alte parti ale Europei.
Makowiec (Polonia)
In Polonia, pe perioada iernii si mai ales in luna decembrie si in preajma sarbatorilor, cel mai des intalnit desert pe mesele polonezilor este un chec cu umplutura de mac, numit si „Makowiec”. Acesta se aseamana cu o rulada elvetiana si contine o umplutura de seminte de mac, miere, stafide, nuci si scortisoara. Traditia spune ca daca doriti sa aveti un an bogat, atunci trebuie sa consumati mac inainte de Anul Nou.
Lussebullar (Suedia)
“Lussebullar” este un desert festiv pregatit de suedezi, de mii de ani, pentru a o celebra pe Sfanta Lucia. In dimineata zilei de 13 decembrie, multi copii din Suedia se imbraca in haine traditionale si canta colinde, pentru a o sarbatori pe cea care aduce lumina, in cea mai “intunecata” perioada din an. Cu aceasta ocazie, suedezii pregatesc traditionala „Lussebullar”, denumita si „turtita cu sofran”, facuta din grau, unt, zahar, sofran si stafide.
Panettone (Italia)
In timpul celor mai reci luni de iarna din Italia, va puteti indulci cu un tort Panettone. Inalt si dulce, umplut cu stafide si aromat cu coaja de lamaie sau de portocala, originile acestui tort dateaza inca de pe vremea Imperiului Roman, cand a fost indulcita cu miere pentru prima un tip de prajitura dospita. In prezent, brutarii italieni produc numai in luna decembrie aproximativ 117 milioane de torturi Panettone si Pandoro (un tort similar), in fiecare an.
Galette des Rois (Franta)
In Franta, pe perioada lunilor reci de iarna dar mai ales in luna ianuarie, veti intalni in multe brutarii si supermarket-uri, tortul „Galette des Rois”. Acesta este adesea umplut cu migdale sau crema de vanilie, dar poate fi pregatit si cu o crema de fistic. Incepand cu secolul 14, tortul a fost servit in mod traditional in data de 6 ianuarie, cand se sarbatoreste Boboteaza, iar in prezent, tortul „Galette des Rois” este un desert festiv extrem de apreciat, pe care francezii il savureaza de Anul Nou impreuna cu prietenii si familia.
King Cake (Rusia)
In timpul iernilor reci din Rusia, tortul “King Cake”, denumit si “Korolevsky”, este pregatit in multe bucatarii si cofetarii, insa la origini era consumat doar de aristocratia marilor orase imperiale ale Rusiei. Cu trei straturi si umpluturi delicioase de nuci, boabe de cacao si seminte de mac, tortul “King Cake” este perfect pentru momente festive.