Armstrong, editie revizuita si adaugita

Apropo.ro / 29.07.2002, 09:38
Armstrong, editie revizuita si adaugita
Texanul de 31 de ani s-a învatat sa pozeze la fiecare sfîrsit de iulie pe podiumul Turului la umbra Arcului de Triumf. Acum pentru a patra oara. Ieri, zîmbete multe la plecarea din Melun. Cei care facusera un tur bun erau multumiti, cei care nu au reusit mare lucru si-au zis ca la anul va fi

Texanul de 31 de ani s-a învatat sa pozeze la fiecare sfîrsit de iulie pe podiumul Turului la umbra Arcului de Triumf. Acum pentru a patra oara.

Ieri, zîmbete multe la plecarea din Melun. Cei care facusera un tur bun erau multumiti, cei care nu au reusit mare lucru si-au zis ca la anul va fi alta editie. Doar doua figuri erau încrîncenate, singurii care mai aveau de reglat niste conturi fiind Robbie McEwen si Erik Zabel, despartiti în clasamentul sprinterilor doar de un punct. Prima parte a traseului s-a mers lejer, media de 30 de kilometri pe ora fiind concludenta. Multi rutieri si-au scos pantofii de competitie pedalînd doar în ciorapi, cei de la US Postal au ramas în spate pentru a ciocni un pahar de sampanie pentru Lance. Au dat si celor din jur.

Apoi s-au încolonat cu texanul în frunte si au ajuns plutonul din urma. Parisul a mai impulsionat caravana. Pentru multi ciclisti o victorie aici înseamna enorm. Mai ales pentru cei francezi. S-au închis la loc fermoarele tricourilor, s-au reîncaltat pantofii si s-a tras serios. Victoria i-a revenit la sprint lui McEwen, Armstrong a sosit al 47-lea în mijlocul colegilor sai. A fost din nou încoronat. La sfîrsit i-au venit alaturi sotia si cei trei copii. Lînga el, Jalabert poza pe ultimul sau podium tot cu copiii. Tot trei.

McEwen înaintea lui Zabel

Într-o etapa linistita, singura batalie care a tinut capul de afis s-a dat pentru tricoul verde. Australianul Robbie McEwen avea un singur punct în fata germanului Erik Zabel. McEwen, care a parut mai rapid decît Zabel de-a lungul întregului Tur, si-a adjudecat sprintul intermediar de la kilometrul 54, ducînd diferenta la 3 puncte. Marea batalie s-a dat în finalul etapei, pe Champs-Elysees, unde McEwen l-a întrecut cu jumatate de roata pe compatriotul sau Baden Cooke. Zabel nici nu s-a vazut la sprintul final, terminînd etapa al 7-lea. Pîna la urma lucrurile s-au aranjat asa cum trebuie, ambasadorul Australiei la Paris, persoana desemnata sa-l premieze pe cel mai bun sprinter, daruindu-i tricoul verde lui McEwen.

Alo, aici Presedintele!

La cîteva minute dupa terminarea ultimei etape a Marii Bucle din 2002, Lance Armstrong a fost chemat la un telefon mobil. Apelantul care dorea neaparat sa-l felicite imediat dupa cursa pe texan era unul care nu putea fi refuzat în nici o împrejurare. Cine i-ar închide telefonul lui George W. Bush?

ZZ Top pentru US Postal

La conferinta de presa din Macon, Armstrong a fost întrebat care va fi cea mai frumoasa amintire din aceasta editie a Turului. Texanul a raspuns ca nu va uita niciodata momentul cînd îcolegul sau Floyd Landis a pus un CD cu „Best of ZZ Top”. „Suna stupid”, a spus Lance, „dar era nemaipomenit de amuzant sa asculti asemenea muzica cu un tip ca Roberto Heras în masina. Roberto nu întelegea de ce rîdem cu totii”.

Riis îi întinde mîna lui Ullrich

Bjarne Riis, fost coleg de echipa cu Jan Ullrich si unul din cei mai apropiati prieteni ai sai, a anuntat ca este gata sa-l primeasca pe rutierul german la echipa pe care o conduce, CSC Tiscali. „Daca Jan vrea sa plece de la Telekom, el va fi bine venit la Tiscali. Deocamdata însa are nevoie de liniste”, a declarat Riis, care a cîstigat Turul cu Telekom în 1996, cînd Ullrich i-a fost locotenent. Echipa daneza va avea nevoie de un nou lider, dupa retragerea lui Jalabert. Cum Telekom nu mai vrea sa-l plateasca pe Ullrich cît timp acesta va fi suspendat si duce negocieri cu Santiago Botero, nu este exclus ca neamtul sa accepte oferta amicului sau.

Rezultate etapa a 20-a (ultima), 144km Melun – Paris: 1. Robbie McEwen (Aus/Lotto) 3h30:47; 2. Baden Cooke (Aus/Francais des Jeux); 3. Damien Nazon (Fra/Bonjour); 4. Fabio Baldato (Ita/Fassa Bortolo); 5. Davide Casarotto (Ita/Alessio); 6. Stuart O’Grady (Aus/Credit Agricole) toti în acelasi timp.

Clasament final: 1. Lance Armstrong (SUA/US Postal) 82h05:12; 2. Joseba Beloki (Spa/ONCE) la 7:17; 3. Raimondas Rumsas (Lit/Lampre) la 8:17; 4. Santiago Botero (Col/Kelme) la 13:10; 5. Igor Gonzalez Galdeano (Spa/ONCE) la 13:54; 6. Jose Azevedo (Por/ONCE) la 15:44.

Clasament final sprinteri: 1. Robbie McEwen 280p; 2. Erik Zabel (Ger/Telekom) 261p; 3. Stuart O’Grady 208p; 4. Baden Cooke 198p; 5. Jan Svorada (Svk/Lampre) 154p; 6. Lance Armstrong 199p.

Clasament final cataratori: 1. Laurent Jalabert (Fra/CSC Tiscali) 262p; 2. Mario Aerts (Bel/Lotto) 178p; 3. Santiago Botero 163p; 4. Lance Armstrong 159p; 5. Axel Merckx (Bel/Domo) 121p; 6. Joseba Beloki 115p.

Clasament final pe echipe: 1. ONCE 246h36:14; 2. US Postal la 22:49; 3. CSC Tiscali la 30:17; 4. iBanesto.com la 34:06; 5. Cofidis 36:19; 6. Rabobank 40:41.

Clasament final combativitate: 1. Laurent Jalabert 100p; 2. Franck Renier (Fra/Bonjour) 50p; 3. Thor Hushovdt (Nor/Credit Agricole) 35p; 4. Michael Boogerd (Ola/Rabobank) 33p; 5. Ludo Dierckxsens (Bel/Lampre) 33p; 6. Mario Aerts (Bel/Lotto) 31p.

Clasament final tineri (sub 25 de ani): 1. Ivan Basso (Ita/Fassa Bortolo) 82h24:30; 2. Nicolas Vogondy (Fra/Francais des Jeux) la 13:26; 3. Christophe Brandt (Bel/Lotto) la 48:32; 4. Sylvain Chavanel (Fra/Bonjour) la 50:08; 5. Isidro Nozal (Spa/ONCE) la 54:09; 6. Haimar Zubeldia (Spa/Euskaltel) la 56:21.

Sursa: www.prosport.ro