Armata elena va contribui la asigurarea securitatii

Apropo.ro / 04.02.2004, 10:36
Armata elena va contribui la asigurarea securitatii
Armata elena va desfașura un dispozitiv de 10.000 de soldați pentru ca ediția din 2004 a Jocurilor Olimpice de vara sa se desfașoare în condiții de maxima securitate, a anunțat ministrul grec al Apararii,Yannos Papantoniu. Yannos Papantoniu a declarat, în

Armata elena va desfașura un dispozitiv de 10.000 de soldați pentru ca ediția din 2004 a Jocurilor Olimpice de vara sa se desfașoare în condiții de maxima securitate, a anunțat ministrul grec al Apararii,Yannos Papantoniu.

Yannos Papantoniu a declarat, în cadrul unei manifestari dedicate forțelor armate și organizarii JO, ca armata elena va asigura securitatea frontierelor terestre, maritime și aeriene și va supraveghea desfașurarea activitaților sportive alaturi de poliția naționala (ELAS).

Cei 10.000 de soldați vor asigura în principal securitatea celor 35 de obiective olimpice și vor supraveghea caile ferate, precum și instalațiile de apa și electricitate. 

Ministrul Yannos Papantoniu a mai menționat ca a fost creata o unitate speciala de 200 de soldați, unica pe teritoriul Greciei, pentru a preveni posibilele atentate nucleare, radiologice, biologice sau chimice.

„Atentatele din 11 septembrie 2001, precum și cele din Bali, Yemen, Moscova sau Maroc au demonstrat ca forțele de poliție nu sunt suficiente pentru prevenirea atacurilor, ci sunt necesare forțe militare”, a precizat generalul Vassilis Yannopoulos, șeful de stat-major al comandamentului Olimpiadei de vara.

Grecia, care a investit 650 de milioane de euro pentru asigurarea securitații JO, colaboreaza în acest sens cu alte șapte state, Germania, Australia, Spania, Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie și Israel.

Armata elena va asigura, de asemenea, cazarea a peste 1.500 de jurnaliști și a aproape 1.000 de arbitri, precum și a 384 de membri ai comitetelor olimpice naționale. Pe plan medical, armata va pune la dispoziție 622 de medici și personal paramedical, precum și spitalele militare din Atena și localitațile învecinate. În plus, Ministerul Apararii va asigura modernizarea Institutului Național de Meteorologie, pentru a fi oferite date cît mai veridice.

Mediafax