Arhiva suferintei
„Sportul de performanta nu mai înseamna de mult sanatate si cu cît te apuci mai tînar, cu atît termini mai repede cu el”, a spus unul dintre specialistii în ortopedie de la Institutul National de Medicina Sportiva. Cabinetul de ortopedie este si cel mai des vizitat de gimnastele din lotul national.
„Pe lînga obisnuitele entorse si fracturi, cele mai frecvente afectiuni întîlnite la aceste fetite sînt cele la coloana vertebrala si la articulatii, boli de care însa nu vor scapa niciodata”, a adaugat medicul. Spondilolisteza, spondiloliza si cifoza sînt diagnosticele care se regasesc aproape în toate fisele medicale ale fostelor si actualelor gimnaste din lotul de la Deva, acte care se afla în arhiva Institutului National de Medicina Sportiva. „Sînt deplasari ale vertebrelelor sau deformari ale coloanei, care te supun la dureri permanente. Singurele remedii sînt repausul total si purtatul corsetului”.
În completarea celor afirmate stau si declaratiile celui mai titrat medic sportiv din România, doctorul Ioan Dragan, fost director al Institutului National de Medicina Sportiva, care a povestit despre efectele efortului exagerat asupra gimnastelor.
Studii medicale arata clar ca organismul nu suporta la vîrste fragede regimul cerut de competitiile din gimnastica pentru senioare. De aceea, Federatia Internationala de Gimnastica a instituit o limita minima de vîrsta pe care a ridicat-o initial de la 14 la 15 ani, si în prezent la 16 ani.
BOLILE GIMNASTELOR DIN LOTUL NATIONAL
Nume sportiva afectiune
Nadia Comaneci spondiloliza
Aurelia Dobre osteocondrita disecanta
Monica Zahiu spondilolisteza, spondiloliza
Daniela Silivas sponsilolisteza, operatie de menisc, fractura de rotula
Lavinia Milosovici fractura de calcaneu, spondilolisteza
Onel Nicoleta cifoza Sheurman
Alexandra Marinescu trei operatii la coloana
Alexandra Dobrescu spondilolisteza
Andreea Raducan dureri la coloana si glezna dreapta
Sabina Cojocar artroscopie umar
Carmen Ionescu artroscopie genunchi
Silvia Stroescu dureri la coloana
Andreea Ulmeanu dureri la glezna
„Mereu au fost probleme”
Ioachim Oana a fost medicul lotului national feminin timp de 23 de ani. El povesteste ca n-a existat un antrenament în toata cariera lui la care vreuna dintre fete sa nu-i ceara ajutorul
Domnule Oana, stiati de falsurile facute de oficialii FRG?
Pot sa jur ca n-aveam cunostinta de asa ceva. E o treaba pe care am aflat-o acum, din presa.
Din punct de vedere medical cum se prezentau fetele?
În 1997 am participat la Lausanne la un congres al medicilor din sport. Cînd a venit vorba de gimnastica s-a constatat ca 90 la suta dintre sportivele din toata lumea îsi abandoneaza cariera din cauza problemelor la coloana vertebrala.
Pîna în urma cu un an si jumatate ati lucrat numai cu gimnaste…
Si de atunci încoace au mai trecut pe la mine fetele de la lot. Le-am mai consultat în cîteva rînduri. Ele au avut întotdeauna încredere în mine, pentru ca am fost ca un tata pentru ele.
Chiar le-ati mai consultat?
Da. Nu puteam sa le refuz. Eu lucrez în Deva la un centru de recuperare foarte bine dotat.
Care sînt problemele medicale ale unei gimnaste?
Afectiunile cele mai frecvente apar la coloana vertebrala, umeri, coate, mîini si glezne, în general tot aparatul osteo-articulator este atins. Altfel, lucruri destul de normale pentru o gimnasta.
Apar probleme medicale cauzate în special de unele aparate.
Umerii sînt foarte folositi la paralele, la sarituri coatele, iar la aterizari genunchii. Dar totul se concentreaza pe coloana vertebrala din zona lombara, pentru ca pe ea se fac aterizari la toate exercitiile. E cea mai folosita. În mod normal, cu o recuperare adecvata se poate trece peste necazuri daca organismul e rezistent.
Dumneavoastra le-ati examinat atent pe fiecare dintre ele de-a lungul vremii.
Altfel nu se putea. Cînd simteam ca apar probleme pe care nu puteam sa le rezolv la Deva, trimiteam pacientul imediat în Bucuresti la Centrul de Medicina Sportiva. N-am voie sa ma joc cu viata nimanui.
„Declaratie pe propria raspundere”
Ministrul TS, Georgiu Gingaras, a spus ca nu va deschide o ancheta în cazul vîrstelor falsificate, dar ca intentioneaza sa propuna un ordin prin care sportivii sa fie obligati sa-si comunice anul nasterii
Pro Sport a dezvaluit în ultimele zile ca mai multor foste gimnaste li s-a modificat anul nasterii în actele de identitate, pentru ca acestea sa poata concura la competitii rezervate senioarelor, desi nu împlinisera vîrsta legala prevazuta de FIG.
Pe lista sportivelor a caror vîrsta a fost falsificata se numara Gina Gogean, Alexandra Marinescu si Daniela Silivas, ultimele doua recunoscînd falsul facut de reprezentantii FRG. De asemenea, fosta campioana mondiala Aurelia Dobre a declarat într-un interviu acordat, în anul 1991, în presa olandeza, ca modificarea vîrstei gimnastelor era o practica obisnuita în România înainte de anul 1989.
Întrebat daca MTS va deschide o ancheta în cazul falsificarii actelor de identitate ale unor gimnaste, Gingaras a spus: „Cu cît vom face mai multe valuri pe aceasta tema, cu atît imaginea României va avea mai mult de suferit. Eu vreau sa vad ce este de facut de aici înainte si nu sa mai sapam în trecut. Important este sa facem ceva pentru ca aceste lucruri sa nu se mai întîmple, pentru ca, exact ca si în cazul dopingului, sportivii sînt cei care au de suferit.
Pîna acum MTS nu s-a implicat în acest caz. Am cerut colaboratorilor mei sa lucreze la un ordin, o hotarîre, prin care toti sportivii, în special cei de la gimnastica, sa fie obligati sa prezinte o copie a certificatului de nastere si o declaratie pe propria raspundere, ambele autentificate la un notar, prin care sa-si dovedeasca vîrsta”.
Sursa: www.prosport.ro