Argila: beneficiile ei pentru pielea și sănătatea corpului uman

04 10. 2014, 16:00

Argila este un tip de nămol rezultat în urma descompunerii unor roci sedimentare, sunt bogate în minerale de siliciu, fier, magneziu, potasiu ceea ce îi conferă proprietăți benefice corpului uman, atât intern, cât și extern.

Argila are proprietăți regeneratoare, bactericide, dezinfectante, antiseptice, remineralizante, antitoxice, antioxidante, tonifiante, etc.

Argila are efecte benefice extern și intern:

– hemoroizi

– ulcer

– gastrite

– ciroze

– insuficiență renală și hepatică

– cistite

– prostată

-anexite

-otite

– stimulează activitatea glandelor endocrine

– boli ale inimii

– obezitate

– diabet

– cancer de colon, stomac, rinichi, vezica urinară

– micoze bucale

– înlătură mirosul de transpirație

– înlătură senzația de picioare grele

– dă suplețe pielii

– protejează și hrănește tenul

– hrănește podoaba capilară

– afecțiuni oculare: conjunctivită, cataractă

– bronșită

– sinuzită

– guturai

– curăță dantura

abcese dentare, etc.

Contraindicații

La capitolul contraindicații, argila nu este indicată femeilor pe perioada menstruației, în timpul tratamentelor cu raze X, constipație severă, hernie, tendinită, dureri musculare, dureri de spate, nu se administrează copiilor și femeilor însărcinate.

Extern, argila se amestecă cu apă și se aplică pe piele, sub formă de cataplasmă, timp de câteva minute, pe locurile dorite – picioare, axilă, ten, varice, întreg corpul. Se pot pune 3 linguri de argilă într-un recipient în care să stați cu picioarele pentru a înlătura senzația de oboseală. Puneți pune argilă în apa în care vă îmbăiați, iar la sfârșit face un duș. Se mai pot face și inhalații cu argilă pentru sinuzită.

Apa de argilă

Se mai poate prepara apa argiloasă se pregătește cu o seară înainte de a fi consumat – 1 linguriță argilă la un pahar de apă plată. Se bea de trei ori pe zi – pe stomacul gol dimineața, la prânz și seara cu o jumătate de oră înainte de masă. paharul trebuie să fie de sticlă sau ceramică, iar lingurița cu care amestecați nu trebuie să fie metalică. Cura poate dura până la trei săptămâni în funcție de gravitatea afecțiunii.

În perioada de început, timp de trei zile, se poate consuma doar lichidul, apa limpede, după care se poate consuma întreg conținutul paharului.

Tipuri de argilă

Tipuri de argilă: albă, verde, albastră, galbenă, roz, roșie, gri.

În cosmetică, cele mai folosite sunt argila albă (sau caolin) și cea verde. Argila albă nu este abrazivă, are rol de regenerare și un Ph 5. Este bună și intern pentru că absoarbe gazele intestinale, este un bun pansament gastric, etc.

Argila verde este bună pentru problemele tenului, măști pentru tenul mixt, redă suplețea pileii, efect antiaging, reduce ridurile, acneea, hrănește pielea, etc.

Argila galbenă este indicată pentru o piele sensibilă sau normală/grasă.

Argila gri este bună în cosmetică sub formă de măști, soluții demachiante, detoxifică tenul.

Argila albastră are minerale și oligoelemente, bună tratamente cosmetice, în tratarea a diferite boli de piele, prostată, osteoporoză, sinuzită, spondiloză cervicală, varice, ulcer, etc.

Argila roșie este utilă în boli ale articulațiilor. Este mai puțin absorbantă decât argila verde și are culoarea roșie datorită de oxidul de fier și cupru. Argila roșie se administrează intern atunci când există o carență de fier în organism. Oferă tenului tentă roșiatică dacă este folosită ca mască.

Ar4gila roz este bogată în oligoelemente, are efecte de emoliere și calmare, curățare și dezinfectare a tenului, hidratează tenul, reduce ridurile fine, dau fermitate pielii, etc.

Măștile pentru ten se prepară din apă plată cu argilă, dar se mai poate adăuga și miere, ulei de măsline, iaurt, în funcție de tipul de piele și afecțiunea de remediat.