Arde-l! Nu-l ierta!
Problema unui upgrade se pune doar in cazul in care timpul, in care se „frige”…
CD-ul, este atat de lung incat, la sfarsit, veti arata ca Mos Craciun. Daca timpul nu consta o problema, atunci upgrade-ul ar fi „de forma”.
In cazul inexistentei unui CD-Writer pe masina, era vorba de calculator, dumneavoastra, va inscrieti in categoria „Cum nu ai, ca toata lumea are…?”. Nu este adevarat, insa aceste unitati de inscriptionare a CD-urilor au devenit atat de familiare si de notorietate, incat posesia unei asemenea unitati nu mai este un lucru atat de super, mega, hyper, giga…
Ce writer sa imi iau? Fiecare dupa buzunar… ar fi un raspuns convenabil, insa trebuie totusi sa ne ghidam si dupa viteza si fiabilitate. Vechile unitati aveau o boala – sa arda CD-urile, adica se golea buffer-ul fizic, iar writer-ul ramanea fara date, ca si cum ai ramane in pana de idei, ceea ce cauzeaza esuarea scrierii CD-ului – inca unul pierdut. Tehnologia permite noilor unitati, sa nu mai aiba aceasta hiba, majoritatea, daca nu toate, avand implementata tehnologia BurnProof, care va salva blank-urile noastre.
Cel mai bun raport calitate-pret il are modelul CRX175A de la SONY, care, pentru o viteza de 24x la scriere, 10x rescriere si 40x in citire, ne provoaca o „paguba” financiara de 3 075 000 LEI (TVA inclus). Sa recunoastem ca este un pret excelent, daca il comparam cu cele 3 200 000 pentru un PHILIPS 16x10x40. Pentru mofturosi, exista si variantele „belea”, a caror „blana” ajunge pana la 400 USD. Nota – o varianta interesanta o propune TEAC, care, pentru 103 USD va ofera o unitate capabila sa scrie CD-uri in 40 de viteze, aviz vitezomanilor. [preturile in USD nu includ TVA, pentru a parea mai mici]
In linii mari, putem sa ne dotam cu un writer super decent, la un pret care se situeaza in jurul sutei de dolari. Tot in linii mari, putem spune ca viteza standard, de scriere, este de 24x, ceea ce va rezulta in circa 2 minute si ceva pentru „prajirea” unui CD.
Odata inarmati cu o asemenea unitate, problema spatiului se va diminua. Costul, in cazul blank-urilor (CD-uri goale, ce pot fi scrise), este foarte scazut – 28 LEI / MEGA. Da, 28 LEI, ce rezulta in aproximativ 20000 LEI pe CD. La suma asta, nici nu prea conteaza TVA-ul, decat pentru en-gros-isti. Muza scrierii sa fie cu voi!