Arbitrii s-au instruit gratis

01 03. 2004, 09:26
Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Ion Craciunescu, a declarat, duminica, într-o conferința de presa, ca toate cursurile de instruire pentru arbitrii din lotul național au fost gratuite, costurile fiind suportate de CCA. "Este pentru prima data în România

Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Ion Craciunescu, a declarat, duminica, într-o conferința de presa, ca toate cursurile de instruire pentru arbitrii din lotul național au fost gratuite, costurile fiind suportate de CCA.

„Este pentru prima data în România cînd facem un curs fara ca arbitrii sa plateasca. Cheltuielile au fost suportate în totalitate de CCA. Nu avem probleme cu arbitrii în acest nou sezon, doar Sebastian Colțescu a suferit o ruptura la mușchii spatelui, în rest toți sîntem bine. Arbitrii, chiar daca nu au aceleași condiții de pregatire ca jucatorii, s-au pregatit și au trecut testele la un nivel înalt”, a declarat Craciunescu.

Prședintele CCA a afirmat ca forul pe care îl conduce a primit de la FIFA suma de 25.000 de dolari, în baza unui program întocmit pentru recrutarea și pregatirea arbitrilor tineri. „Vom lua startul în acest campionat avînd pe mînecile echipamentului sigla sponsorului nostru, firma germana Burger, iar probabil în Spania, firma Lotto va fabrica tricouri maro, deoarece aceasta a fost opțiunea sponsorului. Contractul a fost încheiat pe un an cu posibilitatea de prelungire”, a spus Craciunescu.

Olandezul Mario van der Ende, membru al Comisiei Arbitrilor FIFA, a menționat ca arbitrii tineri au nevoie de experiența pentru a ajunge la un nivel superior.

„România are cel mai tînar lot de arbitri. Am stat de vorba la curs cu doi arbitri tineri și le-am explicat ca experiența nu se cumpara la kilogram de la magazin, ci se capata arbitrînd meciuri importante. Sînt surprins în mod pozitiv de organizarea și participarea arbitrilor la acest curs. Peste tot în lume arbitrii fac greșeli, și eu am facut, dar dați-le ocazia sa creasca spre un nivel înalt. Am auzit la curs de multe ori numele lui Collina, Meyer, Nielsen. Acum zece ani, cine a auzit de ei?”, a spus van der Ende. 

Mario van der Ende a precizat ca toate progresele se realizeaza prin activitate. „România își îmbunatațește acest sector și este un impuls pozitiv pentru arbitri. Au calitați, dar au nevoie de timp. Și ei fac parte din lumea fotbalului”, a spus Van der Ende.

Președintele Comisiei Arbitrilor din Scoția, Robert Valentine, a declarat ca nu poate spune daca unul dintre arbitrii români va putea conduce o finala mondiala. „Arbitrilor tineri le trebuie timp sa reușeasca. Nu știu daca unul dintre arbitri români ai noii generații va ajunge sa arbitreze finale mondiale. Ei vor spune acest lucru prin performanțe. Este ca și cum am spune ca una dintre echipele Under 17 va cîștiga Cupa Mondiala. Tot ce putem face este sa-i susținem”, a adaugat Valentine.

La cursurile de instruire au participat aproximativ 150 de arbitri din lotul național.

Mediafax