Arbitri in slujba cluburilor
Asistentul ploiestean Cristian Nica este antrenor la juniorii Petrolului, iar „centralul” Tiberiu Lajos e angajatul uzinei UMT. În situatia lor sînt sau au fost înca 4 cavaleri ai fluierului: Anghelinei, Deaconu, Ghioane si Biro
Presedintele CCA, Nicolae Grigorescu, afirma ca toti arbitrii care au legaturi cu cluburile au specificat acest lucru în fisele completate înainte de începutul campionatului
În lotul national al arbitrilor exista cîtiva cavaleri ai fluierului care lucreaza la cluburi din Divizia A sau la societatile care finanteaza aceste grupari. Asistentul Cristian Nica activeaza de trei ani de zile la Petrolul Ploiesti, unde antreneaza grupa de copii nascuti în 1994, functie remunerata cu aproape trei milioane de lei lunar. Nica a jucat fotbal pîna la 28 de ani, atît la Petrolul, cît si la Astra, dupa care a trebuit sa renunte din cauza arbitrajului. El nu vede nimic în neregula în faptul ca are aceasta slujba.
„Ce legatura are una cu alta? Oricum, nu pot sa arbitrez Petrolul pentru ca sînt din Ploiesti. As putea sa conduc un meci al acestei echipe doar într-un derby cu Astra, dar în acest caz m-as recuza, pentru ca nu vreau sa dau nastere la interpretari. Pîna acum ceva vreme chiar arbitram tineretul Petrolului, însa am facut o cerere catre domnul Grigorescu sa nu ma mai delege”, a spus Nica. Asistentul crede ca „în viata e bine sa mergi pe mai multe planuri odata, pentru ca nu se stie ce îti rezerva viitorul. Nu s-a pus problema vreodata sa vina cineva din conducerea clubului sa ma influenteze în vreun fel. Nu mi-ar fi deloc greu sa renunt la munca de la Petrolul în favoarea arbitrajului”.
Lajos angajatul UMT-ului
„Centralul” timisorean Tiberiu Lajos a jucat la echipele UMT si Electrica Timisoara: „Eu sînt angajat la UMT înca de la vîrsta de 18 ani. Am absolvit Facultatea de Mecanica si în prezent sînt inginer la Serviciul administrativ al firmei”. Lajos spune ca acest lucru este cunoscut de toata lumea din fotbalul românesc si nu a primit nici un repros pe aceasta tema. El precizeaza ca „nu poate fi vorba de nici un conflict de interese, pentru ca echipa de fotbal n-a mai ramas decît cu numele UMT. Ea este sustinuta financiar de firma SC Prompt SA”.
Lucratori la Sidex si Petrom
Galateanul Viorel Anghelinei este angajat la Sidex, sponsorul principal al clubului Otelul, si e responsabil cu protocolul la Combinat. „Eu nu am nici o legatura cu fotbalul. Mai ales acum, cînd Sidex a fost privatizat si este foarte posibil ca indienii care l-au preluat sa nu mai dea bani echipei”, a spus Anghelinei. Arbitrul bacauan Robert Ghioane lucreaza de doi ani de zile în cadrul Schelei petroliere Moinesti, care apartine de Petrom, sponsorul clubului Petrolul Ploiesti.
„S-a facut tam-tam în presa la un moment dat din cauza asta, parca la un meci Dinamo-Petrolul. Dar eu n-am ascuns niciodata ca sînt angajatul acestei societati, asa ca nu e nimic în neregula. La acel meci nu s-a întîmplat nimic, toata lumea a fost de acord ca am condus bine jocul si m-am achitat bine de sarcini”, a spus Ghioane.
Deaconu cu Astra, Biro la Gaz Metan
Asistentul ploiestean Marian Deaconu a fost responsabil cu protocolul la clubul Astra timp de cîteva luni si se ocupa chiar de primirea arbitrilor. „În prezent nu mai sînt angajatul acestei asociatii non-profit. În schimb, am afaceri cu domnul Marian Manea, care este vicepresedintele Astrei si patronul divizionarei B Metalul Plopeni”, a declarat Deaconu. De asemenea, arbitrul Iosif Biro a fost pentru cîtiva ani organizator de competitii la clubul Gaz Metan Medias. „Ma ocupam doar de aprovizionare, nu avem cine stie ce sarcini speciale. Cînd am promovat la Divizia A am renuntat la slujba respectiva, tocmai fiindca nu doream sa dau nastere unor suspiciuni. Oricum eu nu puteam sa arbitrez meciuri ale formatiei din Medias, iar prezenta celor de la Gaz Metan pe prima scena fotbalistica a fost destul de scurta. Dar chiar si asa, nu am avut nici un fel de probleme fiindca am lucrat o vreme la club”, a spus Biro.
Ce spune Grigorescu
Presedintele CCA, Nicolae Grigorescu, spune ca nu poate interzice arbitrilor sa depinda de cluburi atît timp cît ei nu ascund acest lucru: „Credeti ca, în Italia, afacerile lui Collina nu se intersecteaza cu cele ale lui Berlusconi si Moratti? La noi, toti componentii loturilor depun declaratii de doua ori pe an, iarna si vara, prin care aduc la cunostinta ca sînt angajati sau au relatii de afaceri cu anumite grupari, ca au legaturi de rudenie cu anumite persoane din fotbal. În acest caz, eu am grija sa nu-i mai deleg la meciuri ale echipelor care sînt în competitie pentru cupele europene sau evitarea retrogradarii cu formatiile respective. N-am avut nici macar o plîngere din partea vreunui club în legatura cu acesti arbitri, care au avut prestatii excelente în tur”.
Sursa:www.prosport.ro