Aranjamente pe gheata

Apropo.ro / 14.02.2002, 10:36
Aranjamente pe gheata
Cîstigarea titlului olimpic la perechi de Elena Berejnaia si Anton Siharulidze a fost rezultatul unei întelegeri între doi arbitri Luni seara cuplul Berejnaia-Siharulidze a cucerit medalia de aur în proba de perechi, dar nu si-a atras si dragostea publicului. Cei doi rusi au comis o eroare la

Cîstigarea titlului olimpic la perechi de Elena Berejnaia si Anton Siharulidze a fost rezultatul unei întelegeri între doi arbitri

Luni seara cuplul Berejnaia-Siharulidze a cucerit medalia de aur în proba de perechi, dar nu si-a atras si dragostea publicului. Cei doi rusi au comis o eroare la o saritura, în vreme ce canadienii Jamie Sale si David Pelletier au stors din ei cel mai bun program pe care l-au reusit vreodata.

Locul doi a fost pentru ei mai amar decît daca s-ar fi clasat ultimii, doar patru din cei noua judecatori acordîndu-le prima pozitie. Ieri însa, ziarul Toronto Globe and Mail a dezvaluit ca europenii erau campioni înainte de a intra pe gheata. Potrivit unui tîrg, arbitra franceza de la perechi, Marie Reine Le Gougne, a promis arbitrului rus de la proba de dans ca va trage pentru Berejnaia si Siharulidze în schimbul garantarii aurului pentru Marina Anisina si Gwendal Peizerat.

Alte surse pretind ca Le Gougne a votat pentru rusi ca sa razbune înfrîngerea dansatorilor Anisina si Peizerat la Grand-Prix-ul din decembrie, unde cîstigatorii au fost niste canadieni. La cererea sefei misiunii canadiene, Sally Rehdrick, care este arbitru de patinaj artistic, federatia internationala (ISU) va deschide o ancheta care sa puna capat aranjamentelor.

Tot în contextul presupuselor blaturi, presedintele ISU, italianul Ottavio Cinquanta, ar fi tras niste sfori pentru ca Barbara Fusar-Poli si Maurizio Margaglio, compatriotii lui, sa obtina aurul în proba de dans, înaintea rusilor Irina Lobaceva si Ilia Averbuh. În acest scenariu, francezii Anisina si Peizerat ar urma sa apuce de-abia a treia pozitie a podiumului de la Salt Lake City.

„Este de-a dreptul revoltator, toata lumea a vazut un program de aur rasplatit cu argint. Cred ca vom trece la profesionism daca vom vedea ca luna viitoare, la Mondialele de la Nagano, vom primi acelasi tratament. Sau poate ca rezultatul este deja stabilit. Ne mai ramîne sa speram ca nu ne vom pierde vremea concurînd”, a spus David Pelletier dupa izbucnirea scandalului.

El si partenera sa, Jamie Sale, si-au exprimat dezamagirea fata de faptul ca lumea deja vorbeste despre aranjamentele de pe gheata si nimeni nu mai tine cont de evolutii. „Pentru noi, pierderea titlului olimpic este un necaz care a trecut. Este mai important ca am cîstigat simpatia unui glob întreg. Vom ramîne la Jocurile Olimpice pentru a-i sustine pe colegii nostri, asa cum au facut si ei pentru noi”, a completat Jamie.

Duschenay musca din arbitri

Frantuzoaica Isabelle Duschenay, care împreuna cu fratele ei, Paul, au fost campioni mondiali la dans în 1991, a declarat ca unii arbitri, care îsi permit sa defavorizeze sportivii, nu stiu nici macar sa patineze. „Balanta a înclinat pe rînd pentru fiecare din cuplurile implicate în scandal. Rusii au evoluat mai în viteza, iar programul lor a fost total nou. Canadienii au avut o performanta remarcabila, dar e foarte greu sa-i bati pe rusi”, a spus Isabelle.

ROMÂNI

Ghita calificat la limita

Patinatorul Gheorghe Chiper a acces în programul scurt al probei masculine, obtinînd locul 23

Marti seara, Gheorghe Chiper a trecut prin emotii serioase la programul scurt al întrecerii individuale masculine de la patinaj artistic. El s-a clasat, cu 11,5 puncte, pe pozitia a 23-a din 28 de sportivi, dintre care s-au calificat pentru „liber” numai 24.

La proba de coborîre, brasoveanca Alexandra Munteanu a ocupat locul 33, într-o cursa terminata de numai 35 de schioare. Astazi, Ghita Chiper, care este antrenat de sotia lui, Sandra, îsi va termina misiunea la Jocurile Olimpice de la Salt Lake City, urmînd sa ia parte la ultimul act al competitiei masculine.

Munteanu va concura si ea în proba de combinata alpina, iar fondistul Zsolt Antal se va afla la startul cursei de 10 kilometri pursuit. Delegatia României va cere daune companiei aeriene Delta pentru pierderea armei biatlonistei Alexandra Rusu.

Sursa: www.prosport.ro