Ni se pare ciudat atunci cand cineva ne spune ca vopseaua de par a facut victime umane, insa acest lucru este in intregime ancorat in realitate. Ingredientul vinovat este PPD, continut in 99% dintre vopselele de par permanente. Caile de expunere sunt inhalarea, ingerarea, contactul cu pielea sau ochii si absorbtia cutanata, iar simptomele expunerii sunt grave: probleme respiratorii, astmul bronsic, iritarea gatului, leziuni pline cu lichid, senzatia de arsura si mancarime. Mai mult decat atat, PPD-ul este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai redutabili dusmani ai pielii, iar vopseaua de par care il contine poate provoca un soc anafilactic, care poate duce la leziuni ale creierului sau chiar coma.
Studiile sunt mai mult decat graitoare in ceea ce priveste PPD-ul: in anul 2006, PPD a fost votat ingredientul cel mai alergic al anului de catre Societatea de Dermatita de Contact din SUA. In Canada utilizarea sa este restrictionata, pe cand in Franta, Germania si Suedia este interzis. Fabricarea si distribuirea produselor din zona beauty se afla sub legile stricte de siguranta ale Uniunii Europene.
Folosirea PPD-ul in vopseaua de par e legala, dar intr-o cantitate mica, iar alergiile grave afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Riscul mai mare apare la persoanele care isi vopsesc parul in nuanta inchisa si o fac constant de foarte multi ani. Fie ca vorbim de o simpla mancarime a scalpului si pana la un deces, in Marea Britanie deja se militeaza pentru interzicerea PPD pe teritoriul UE.
Cum ne putem feri de acest ingredient? Desi multe persoane vor spune simplu – nu ne mai vopsim, exista totusi o solutie. Aceasta vine din partea brand-ului CHI, care a creat singura vopsea de par permanenta fara amoniac si fara PPD. De asemenea, vopseaua are la baza proteina de matase, care repara si hidrateaza parul, lasandu-l stralucitor. Acoperă perfect firele albe si ofera 87 de culori vibrante si rezistente, precum si 5 niveluri de deschidere pentru parul blond.
Trebuie sa fim constienti ca frumusetea si sanatatea sunt interdependente, iar compromisurile nu sunt o solutie. Sfatul medicului este sa testati pe o mica portiune vopseaua inainte de folosire, fie ca va aflati acasa sau la salon, si sa evitati pe cat posibil vopselele de par care contin PPD.