Aplicatiile office – mai mult decat editoare de texte
Exista cumva ideea ca un sistem de „office” e un fel de masina de scris. Nimic mai eronat. E foarte adevarat ca activitatea cea mai frecventa pare a fi editarea de texte (in Microsoft Word, Lotus sau mai nou Open Office), dar din fericire lucrurile sunt mult mai evoluate. Exista programe de prezentare, foi de calcul, editare layout (publishing) si programe de afaceri (project management, business plan, marke-ting plan). Lista continua cu programele de contabilitate, managementul stocurilor si al clientilor si e foarte greu de pus punct…
Necesitatile de sistem pentru asemenea software nu sunt foarte mari, dar se aduna peste necesitatile sistemului de operare.
Mai exista o categorie de aplicatii, asa zis de birou, care insa intra intr-un domeniu aparte. E vorba de editoarele de imagini, atat de tip bitmap (Photoshop, Photo-Paint etc.), cat si vectorial (Corel Draw, Freehand etc.). Acestea se folosesc de resurse importante din sistem, in special la editarea imaginilor si scenelor mari, procesorul, memoria si hard discul fiind cele trei componente de care depinde o munca productiva.
Adobe Photoshop, de exemplu, isi creeaza pe disc largi fisiere cache in care stocheaza informatiile intermediare din timpul editarii unei imagini, pentru a putea reveni rapid la o stare anterioara. In functie de timpul de editare si de marimea imaginii, acest cache poate atinge sute sau chiar mii de MB. Daca este creat pe partitia C (implicit partitia pe care este instalat sistemul de operare) si daca in Windows este permisa alocarea dinamica a memoriei swap (caracteristica implicita), atunci pot aparea probleme de stabilitate. Solutia consta intr-o partitie C mai mare (un hard disc mai mare) si in configurarea optima a programului (Adobe Photoshop permite setarea spatiului pentru discul „scratch” pe orice partitie si pe mai multe partitii).
Fara sa ceara prea mult de la calculator, aplicatiile office au totusi nevoie de un procesor relativ performant, in special pe partea de editare grafica. In rest, astfel de sisteme sunt ieftine, deci usor accesibile.
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.