Apariția osteoporozei ar putea fi prevenita
Cercetatorii au descoperit ca producția de masa osoasa poate fi crescuta semnificativ prin modificarea unei proteine din organism.
Testele au fost efectuate pâna acum doar pe șoareci, dar specialiștii spun ca modificarea este atât de mica încât efectele secundare ar fi minime în cazul oamenilor.
Osteoporoza, provocata de scaderea densitații masei osoase, afecteaza aproximativ trei milioane de oameni numai în Marea Britanie. Boala este responsabila pentru producerea a 230.000 de fracturi în Marea Britanie, anual.
La vertebrate, masa osoasa se formeaza și se distruge constant pe parcursul vieții. Celulele osteoclaste distrug în mod continuu osul în timp ce celulele osteoblaste îl refac.
În situația ideala, cele doua tipuri de celule sunt perfect echilibrate menținând consistența perfecta a masei osoase. Un dezechilibru al acestei situații duce la apariția osteoporozei.
Cercetatorii, coordonați de profesorul Gerald Crabtree, au descoperit ca balanța poate fi echilibrata prin modificarea structurii unei proteine numita NFATc1. Aceasta modificare a produs o creștere cu 10% a producției de celule osteoblaste și osteoclaste la șoarecii de laborator care sufereau de osteoporoza.
NFATc1 stimuleaza producția de osteoblaste care, la rândul lor produc chemokine care contribuie la dezvoltarea celulelor osteoclaste.
Crabtree a indicat ca datorita acestor descoperiri s-ar putea dezvolta noi medicamente împotriva osteoporozei, care sa reproduca efectul creat de modificarea acestei proteine.