Antibioticele sunt inutile în tratarea bronșitelor, deși sunt prescrise de medici, pentru ca cel mai adesea boala este de origine virala și nu bacteriana, conform unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, transmite AFP.
Foarte puține dintre cazurile de bronșita acuta sunt provocate de o bacterie care poate fi eliminata cu ajutorul antibioticelor.
Utilizarea inutila și excesiva a antibioticelor este responsabila pentru dezvoltarea unei rezistențe la acest tip de medicamente, o problema care s-a generalizat în lume și poate avea consecințe potențial grave.
„De mulți ani, bolnavii sunt tratați cu antibiotice pentru bronșite (…) Medicii i-ar ajuta mai mult pe aceștia daca s-ar abține sa le prescrie (antibiotice n.r.), ceea ce ar evita efectele secundare potențiale și costurile inutile”, a explicat medicul Richard Wenzel, profesor de medicina la Universitatea din Virginia, estul Statelor Unite, coordonator al acestui studiu care se bazeaza pe mai multe lucrari și teste clinice realizate în lume asupra metodelor de tratare a bronșitei.
Wenzel spune ca 70 – 80% dintre persoanele tratate în mod eronat cu antibiotice sufera de bronșita provocata de un virus și nu de o bacterie. În general, antibioticele se administreaza pe o perioada de 5 – 10 zile.
Bronșita, o inflamare a plamânilor, afecteaza anual 5% din populația adulta de pe glob.