Autoritatea Naționala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, într-un comunicat, ca prețul național de referința al energiei termice va fi majorat la 1 noiembrie cu 20% si ca modul de tarifare va fi completat cu doua sisteme de plata de tip binom.
Conform ANRE, pretul gigacaloriei va creste de la 89,6 lei (896.000 lei vechi) lei la 107,5 lei (1,075 milioane de lei vechi), majorarea tarifelor fiind determinata de scumpirea gazelor naturale cu 50% în perioada iulie 2004-iulie 2005, precum și de reorientarea subvențiilor pentru energia termica.
Propunerea ANRE privind majorarea prețului național de referința a fost aprobata, pe 18 octombrie, printr-o hotarâre de Guvern.
In privinta modului de tarifare, consumatorii vor putea alege fie sa plateasca tariful monom, reprezentând prețul național de referința, fie unul din cele doua tarife de tip binom, care includ doua componente fixe, de apa calda pentru consum și de încalzire, și o componenta variabila.
Autoritatea considera ca tariful binom va permite eșalonarea plaților la energie termica, astfel încât facturile din sezonul rece sa nu mai fie atât de ridicate ca în cazul tarifului monom, singurul utilizat în prezent. De asemenea, tariful binom include o reducere de 2,5% din valoarea facturilor anuale.
Furnizorii de energie termica sunt obligați sa solicite consumatorilor sa opteze pentru unul dintre tipurile de tarifare, care va ramâne în vigoare timp de 12 luni. Tariful binom va fi accesibil și beneficiarilor de ajutor pentru încalzire, iar opțiunea poate fi facuta individual și nu în grup.
ANRE a stabilit doua tarife de tip binom. Ambele includ o componenta fixa de apa calda pentru consum, calculata în funcție de numarul de camere ale locuinței, și un alt element fix, pentru încalzire, calculat în funcție de numarul de camere și suprafața locuinței. Numarul de camere este între una și patru, iar pentru mai multe camere se iau în considerare tarifele de la patru camere.
Componenta variabila se refera la cantitatea de energie consumata efectiv.
Dupa 12 luni, timp în care consumatorii sunt obligați sa își pastreze opțiunea aleasa pentru tarifare, furnizorii vor emite facturi de regularizare.
Tariful binom B1 are componenta variabila de consum stabilita la 76,5 lei pe gigacalorie, iar în cazul B2 nivelul este de 54,5 lei pe gigacalorie.
Componenta fixa reprezinta 27% pentru tariful B1 și 48% pentru B2.
În cazul unui apartament de doua camere, proprietarii care au optat pentru tariful B1 vor plati 0,25 lei pe zi pentru apa calda, 0,01 lei pe zi pe metru patrat pentru încalzire și 76,5 lei pe gigacalorie. Pentru trei camere, prețul va fi format din 0,35 lei pe zi la apa calda, 0,01 lei pe zi la încalzire și 76,5 lei pe gigacalorie.
În ceea ce privește tariful B2, factura la doua camere va cuprinde 0,36 lei pe zi la apa calda, 0,02 lei pe zi pe metru patrat la încalzire și 54,5 lei pe gigacalorie. Factura apartamentelor de trei camere va fi calculata cu 0,52 lei pe zi pentru apa calda, 0,02 lei pe zi pentru încalzire și 54,5 lei pe gigacalorie.
ANRE mai arata ca majorarea prețului naționale de referința a fost determinata de creșterea cu 50% a prețului la gaze naturale în perioada iulie 2004-iulie 2005, la 6.500 lei vechi pe metru cub și modificarea structurii subvențiilor.
În plus, ajutorul pentru caldura pentru familiile ale caror venituri pe membru nu depașesc 310 lei (3,1 milioane de lei vechi) va fi majorat cu 20%.
Facturile de caldura ale familiilor sarace vor scadea în iarna în baza noilor tarife
Facturile de energie termica ale persoanelor cu venituri mici pot fi reduse substanțial daca beneficiarii aleg noile sisteme de tarifare, care asigura o mai buna eșalonare a cheltuielilor pe parcursul anului, potrivit estimarilor Autoritații Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, factura la caldura și apa calda pentru un apartament de 2 camere în cazul unei familii de trei persoane, cu un venit de sub 225 de lei (2,25 milioane de lei vechi) pe membru, va fi în luna decembrie 2005 de 145 lei (1,45 milioane lei vechi) daca se opteaza pentru menținerea actualului sistem de tarifare, sau de 123 lei (1,23 milioane lei vechi), respectiv 109 lei (1,09 milioane lei vechi), pentru cele doua tarife de tip binom, care vor fi introduse începând cu luna noiembrie.
În schimb, în luna iulie, cei care au optat pentru tarifele de tip binom vor plati 43,9 lei (439.150 lei vechi), respectiv 31,3 lei (313.150 lei vechi), în timp ce factura pentru consumatorii care au decis sa mențina actualul sistem de tarifare va totaliza doar 15,6 lei (156.900 lei vechi), potrivit estimarilor ANRE.
Totodata, valoarea ajutorului pentru caldura acordat de la buget pentru familiile ale caror venituri pe membru nu depașesc 310 lei (3,1 milioane de lei vechi) va fi majorat cu 20%, de la 1 noiembrie.
Furnizorii de energie termica vor chestiona populația, pâna la 15 noiembrie, cu privire la opțiunile privind sistemul de tarifare dorit, iar noile tarife vor fi introduse în luna noiembrie.
Persoanele cu venituri reduse, care beneficiaza de alocații bugetare pentru caldura, își vor anunța opțiunile pâna la 20 noiembrie și vor putea sa beneficieze de noile sisteme de tarifare începând cu luna ianuarie a anului viitor.
Consumatorii vor putea alege fie sa plateasca tariful monom, reprezentând prețul național de referința, fie unul din cele doua tarife de tip binom, care includ doua componente fixe și una variabila.
„Pentru cei care au salarii constante sau rate obligatorii, este recomandat tariful B2, care aduce o plata aproape constanta și permite reducerea facturii în aceasta iarna fața de sezonul rece precedent.. Pentru cei care și-au permis anul trecut sa-și plateasca facturile, dar doresc în acest an sa resimta într-o mai mica masura creșterea prețului de referința al gigacaloriei și sa evite sa ajunga rau-platnici, venim cu tariful B1. Cel monom este rezervat cazurilor excepționale, pentru cei ce intenționeaza sa-și schimbe domiciliul sau soluția de încalzire. Eu cred ca cel mai agreat tarif va fi B1”, a declarat Nicolae Opriș, președintele ANRE.