In aceasta zi, chimistul si inventatirul rus Dmitri Mendeleev si-a
sustinut teza de doctorat „Despre combinarea apei si
alcoolului„.
Parerile sunt impartite, multi afirmand ca munca savantului rus
nu are nimic de-a face cu celebra bautura, la fel de multi
sustinand insa ca munca lui Mendeleev a constutuit fundamentul
crearii celebrei vodci de 40 de grade.
Iata si cateva lucruri pe care mai mult ca sigur nu le cunosti,
despre vodca:
– Treizeci si cinci la suta dintre rusi prefera
vodca dintre toate bauturile tari.
– Un castravete murat este o gustare perfecta
dupa un pahar de vodca rece. Vodca ia sarurile din organism.
Castraveti murati si varza normalizeaza echilibrul mineralelor in
organism.
– Inainte de 1885, vodca era disponibila in magazinele Rusiei
numai in galeti (recipiente) de 12.3 litri (Ce vremuri!!).
– Vodca trebuie sa fi servita rece: o
temperatura de 8-10 grade Celsius este perfecta. In cazul in care
temperatura bauturii este mai mica, gustul de votca va fi
pierdut.
– O sticla de vodca ramane in stare proaspata timp de 12
luni.
– Aproximativ 49 la suta dintre rusi spun ca beau vodca
o data pe luna, 37 la suta – de doua ori pe luna si 14 la
suta – o data pe saptamana.
– Rusii in varsta de 46-55 ani sunt cei mai mari
cumparatori de vodca, devansand celelate categorii de
varsta.
– Vodca de inalta calitate nu contine congeneri
(substantele care produc mahmureala). Dar, pe de
alta parte, in vodca nu exista nici substante utile. Spre deosebire
de coniac sau whiskey, vodka nu contine antioxidanti, care
incetinesc procesul de imbatranire si distrug celulele
canceroase.
– 100 de grame de vodca contin 235 kcal; spre
comparatie, aceeasi cantitate de vin rosu sec contine doar 76 kcal,
iar de bere – 45 kcal.
– Un litru de vodca este o
doza letala pentru o persoana greutate de 70 kg.