ANIS: Scaderea pirateriei ar aduce mari avantaje

03 02. 2004, 20:17
Reducererea cu 10% a ratei pirateriei din România ar putea conduce la creșterea produsului intern brut (PIB) cu 266 de milioane de dolari și ar determina o contribuție la bugetul de stat de 21 de milioane de dolari, a declarat, marți, Florin Talpeș,

Reducererea cu 10% a ratei pirateriei din România ar putea conduce la creșterea produsului intern brut (PIB) cu 266 de milioane de dolari și ar determina o contribuție la bugetul de stat de 21 de milioane de dolari, a declarat, marți, Florin Talpeș, președintele ANIS.

Potrivit calculelor realizate de Asociația Naționala a Industriei de Software și Servicii (ANIS), pornind de la datele disponibile la nivelul anului 2001, industria de software din România ar reprezenta cu 146 de milioane de dolari mai mult în cazul în care rata pirateriei ar fi diminuata cu 10%.

„Ce s-ar putea face cu acești bani? Daca bugetul de stat ar avea cu 21 de milioane de dolari mai mult, școlile ar putea fi dotate cu 30.000 de computere, 100.000 de copii ar beneficia de Internet pentru un an, iar 1.000 de copii ar fi salvați de la moarte prin transplanturi”, a afirmat Talpeș. El a precizat ca 70% din pierderile provocate de piraterie în România sînt determinate de software.

La nivelul anului 2001, rata pirateriei era de 75%, pentru ca în 2002 sa scada la 70%, iar estimarile pentru 2003 sa indice un nivel de 68%.

„ANIS a facut o evaluare potrivit careia, în conformitate cu capacitatea sa economica, România își permitea în 2003 o rata a pirateriei de 60-65%, ceea ce înseamna ca actualul nivel este mare”, a mai aratat președintele ANIS.

Deși a admis ca situația s-a îmbunatațit în ultimii ani, Talpeș a atras atenția asupra faptului ca în domeniul software au existat, pîna în prezent, doar 46 de condamnari pentru piraterie, sancțiunile fiind doar sub forma de amenda, cu suspendarea pedepsei cu închisoarea.

„În România exista o prejudecata – nu vrem sa eradicam pirateria, ci sa o reducem. Pirateria nu reprezinta, în percepția larga, un pericol social”, a adaugat reprezentantul Asociației.

Printre masurile menționate ca o posibila soluție, Talpeș a remarcat modificarea legii leasingului în sensul includerii achizițiilor de software.

„Daca vrei sa cumperi un computer de 1.000 de dolari, poți plati cîte 30-50 de dolari pe luna, în schimb daca vrei ca cumperi software de 1.000 de dolari trebuie sa platești pe loc”, a mai spus Talpeș.

Președintele ANIS a aratat ca aceasta modificare ar avea ca efect reducerea pirateriei software în zona business, dar nu și în rîndul utilizatorilor persoanelor fizice.

Mediafax Business/ IT