Animalele salbatice din Parcul Național Lunca Mureșului sînt urmarite prin GPS, dupa ce silvicultorii au gasit o soluție inedita de a primi informații despre viața unor specii, montînd la gîtul animalelor dispozitive dotate cu cartele SIM care transmit și primesc informații de la sateliți.
Programul implementat de Direcția Silvica Arad este o premiera naționala și est-europena, în aceasta zona fiind folosiți pentru prima oara sateliți pentru monitorizarea comportamentului animalelor și a habitatului acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Lucratorii silvici au montat, vineri, dispozitive speciale la gîtul cîtorva zeci de exemplare de cerbi, caprioare și porci mistreți.
„Deși pare incredibil, aceste dispozitive ne vor transmite mesaje SMS exact ca la telefonul mobil, care vor conține informații despre locul în care se afla animalele și alte date privind ambianța, cum ar fi temperatura exterioara”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Ovidiu Pîrv, coordonator de proiect în cadrul Direcției Silvice Arad.
Animalele vor fi monitorizate între un an și doi ani, timp în care lucratorii silvici aradeni vor primi mesaje cu informații de cîteva ori pe zi.
„Vom afla astfel mai multe despre mișcarea animalelor salbatice, comportamentul lor sau starea de sanatate, informații pe care pîna în prezent era foarte greu sa le obținem”, a mai spus Pîrv.
Proiectul Direcției Silvice Arad este finanțat în cadrul unui program Phare privind protejarea Parcului Național Lunca Mureșului, iar fiecare dispozitiv folosit pentru urmarirea animalelor a costat aproximativ 3.000 de euro.
Mediafax