Nu-i așa că ți s-a întâmplat să vezi un animal pe care să nu îl poți identifica exact, dar despre care să spui că seamănă cu altul cunoscut? Ei bine, chiar există animale care par a fi combinația altor specii și multe dintre ele sunt pe cale de dispariție. Ce-i drept, exemplarul de mai sus este doar o „operă de artă” reușită via Photoshop, o combinație între elefant și delfin, dar cele de mai jos sunt cât se poate de reale.
Macrotis = iepure + cangur
Este o specie australiană care pare a fi o combinație între iepure, cangur și oposum. Acești marsupiali sunt pe cale de dispariție și sunt protejați în Australia.
Înainte de colonizarea europeană a continentului au existat două specii de Bilby (Macrotis), dar una dintre ele a disparut în anii ’50.
Se deosebesc prin urechile foarte lungi, de 29-55 cm, care le permite să aibă auzul ascuțit. Blana lor este foate fină și nu beau apă, ci rețin exclusiv lichidele din mâncare. Se hrănesc cu larve, insecte, fructe și animale mici, semințe etc.
CITESTE: Credințe bizare despre animale
Liliac alb de Honduras = hamster + porc
Ati mai văzut un rât de porc la un liliac mic, alb și pufos? Ei bine, această combinație există la liliacul de Honduras, care măsoară doar 3.7-4.7 cm lungime. Acesta trăiește în Honduras, Nicaragua, Costa Rica și Panama.
Ectophylla alba este o specie rară, iar alături de liliacul-stafie sunt singurele exemplare albe. Cântărește doar 6 grame, se hrănește în special cu fructe, iar primăvara dă naștere unui singur pui de obicei.
Spre deosebire de liliecii negri, acesta nu trăiește în peșteri, ci se adăpostește printre frunzele unor plante tropicale, iar uneori în case părăsite și în copaci. Un cuib cu liliecei albi include circa șase colonii, deși poate avea chiar mai multe.
Furnica de catifea = furnică + albină
Mutillidae reprezintă o familie cu peste 3.000 de specii de viespi, iar femelele nu au aripi și seamănă cu furnicile. Furnicile de catifea se numesc astfel datorită texturii corpului lor, acoperit cu perișori colorați, de la oranj, până la auriu, argintiu și alb.
Exemplarele mature ale speciei se hrănesc de obicei cu nectar și, deși unele sunt nocturne, femelele sunt active și în timpul zilei.
Aceste viespi trăiesc în zonele tropicale, dar și în deșert. Aproximativ 400 de specii au fost localizate în America de Nord.
Pangolin = șarpe + furnicar
Aceasta este genul de creatură pe care te aștepți să o găsești la finalul călătoriei fantastice dintr-un joc video.
Mamiferul cu solzi din cheratină care îi acoperă pielea trăiește în Africa și Asia, iar denumirea sa provine de la termenul malaezian „pengguling”, care înseamnă „ceva care se înfășoară”.
Sunt animale nocturne, cu simțul mirosului foarte dezvoltat, care le ajută să găseasca prada repede, dar sunt activi și ziua.
Pangolinii trăiesc uneori în copaci, iar cei care își fac culcușuri la sol sapă tuneluri de circa 3.5 metri adâncime. Nu au dinți și nu pot mesteca, în schimb își folosesc limba pentru a invada cuiburi de termite.
Aceste mamifere sunt vânate în Africa, iar carnea lor este solicitată și în China.
Saiga = capră + elefant
Saiga este o specie de antilopă pe cale de dispariție, care trăiește în stepa eurasiatică, dar au existat și în America de Nord, în pleistocen.
Măsoară de obicei 0.6 – 0.8 m înălțime și cântărește între 36 și 63 kg. Caracteristica principală a acestei antilope este nasul lung și flexibil, ca o trompă.
Se hrănește cu plante, inclusiv unele care pot fi otrăvitoare pentru alte animale, și inoată foarte bine.
În anii ’20, această specie aproape că dispăruse, dar a fost salvată, iar în anii ’50 au fost localizate circa două milioane de Saiga în URSS.
Colugo = maimuță + liliac
Sunt mamifere care trăiesc în Asia de sud-est și sunt cele mai flexibile din specia lor, reușind să atingă rapid înălțimi mari.
Măsoară până la 40 cm lungime și cântăresc cam 1-2 kg. Membrana aripilor lor este distinctivă și îi ajută să se deplaseze foarte ușor printre copaci, deși sunt stângaci din cauza lipsei degetului opozabil și a faptului că nu sunt foarte puternici.
Dinții incisivi ai acestor lilieci-maimuță se remarcă atât datorită aspectului inedit cât și faptului că au două rădăcini.
Și această specie este pe cale de dispariție, fiind vânată pentru blană și carne.
Porcul de mare zâmbitor = porc + calamar
Aceste vietăți „zâmbitoare” măsoară 100 mm lungime, iar corpul lor seamănă cu o masă gelatinoasă.
Au mici tentacule deasupra ochilor și trăiesc aproape de suprafața oceanelor, la 100 – 200 m adâncime.
Pichiciego = câine de preerie + armadillo
Aceasta este cea mai mică specie de armadillo și este recunoscută datorită carapacei rozalii.
Trăiește în Argentina, are circa 90-115 mm lungime și este capabil să se îngroape rapid în pământ dacă i se face frică.
Pichiciego este animal nocturn și „înoată” deseori sub sol, asemenea unei cârtițe.
În 1996, armadillo roz a fost clasificată drept specie pe cale de dispariție, iar unii dintre ei trăiesc în zone protejate.
Chevrotain = căprioară + șoarece
Caprioarele-șoarece sunt animale solitare, din familia Tragulidae, dar trăiesc și în perechi. Câteva specii trăiesc în Asia, iar una în Africa.
Termenul „chevrotain” este franțuzesc și înseamnă „capră mică”.
Teritoriul acestor animale este relativ restrâns, iar competitorii se ignoră mai degrabă decât să devină agresivi.
Uneori aceste animale sunt atrase de mediul acvatic.