Angioplastia, inutila pentru bolnavii care așteapta prea mult
Procedurile de curațare a arterelor, denumite angioplastii, sunt recomandate în cvasi-totalitatea cazurilor de pacienți care au suferit atacuri din cauza arterelor blocate și care s-au prezentat pentru tratament în primele 12 ore de la producerea atacului.
Angioplastia care este facuta la scurt timp dupa producerea atacului reface fluxul de sânge, menține mușchii inimii și reduce riscul de deces și de stop cardiac, condiție cronica în care inima pompeaza sânge într-un ritm mai puțin eficient.
Cu toate acestea, circa 30% dintre pacienții care au suferit atacuri de cord acute sosesc la spital dupa ce fereastra de tratament de 12 ore a expirat.
Numeroși doctori au presupus ca beneficiile angioplastiei merg mai departe de aceasta perioada. Cercetatorii au stabilit însa, într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine, ca restaurarea chirurgicala a fluxului sangvin dupa trei zile nu este o metoda mai buna decât terapia medicamentoasa în ceea ce privește reducerea riscului de deces, a unui al doilea atac de cord sau a unui infarct.
„Nu este rezultatul la care ne așteptam. Ne așteptam la o reducere cu 25% a apariției atacurilor ca urmare a angioplastiei”, a declarat Judith Hochman de la New York University School of Medicine, autor al studiului. „Nu exista absolut nici un beneficiu”, a spus Hochman.
Rezultatele au fost subiectul unor dezbateri aprinse între cardiologii care au luat parte la întâlnirea American Heart Association de la Chicago, unde documentul a fost prezentat.
Rezultatele studiului se aplica numai supraviețuitorilor atacurilor de cord a caror sanatate este stabila și care așteapta prea mult pâna se hotarasc sa se prezinte la medic pentru tratament. Acest grup include circa 100.000 de pacienți pe an în Statele Unite.
Hochman a declarat ca oamenii de știința subestimeaza necesitatea ca pacienții sa se prezinte imediat la medic dupa ce au suferit un atac de cord. „Acest lucru este dezamagitor însa, pe de alta parte, arata cât de buna este practica terapiei medicamentoase”, a spus ea.
Studiul cu durata de patru ani a analizat 2.166 de persoane de pe cinci continente care au suferit atacuri de cord și a caror stare de sanatate ulterioara a fost stabila. Pacienții au fost repartizați pe calculator pentru a fi supuși numai terapiei medicamentoase sau terapiei medicale implicând angioplastie. Studiul a stabilit ca nu exista diferențe statistice semnificative între cele doua grupuri în ceea ce privește mortalitatea sau numarul de atacuri de cord.