– Cât de mult te uiţi tu la desene animate? Dar fetiţa ta?
Avem toată colecţia de desene clasice Disney, am început cu Bambi, care ne-a devenit prieten pentru o viaţă. L-am văzut şi în realitate (râde). Am fost undeva, lângă Braşov, la nişte prieteni care aveau în curte un pui de căprioară, un Bambi aşadar, şi ne-am îndrăgostit de el. De curând, pentru că iubim şi povestea animată “Vulpea şi câinele“, am „adoptat” un căţel. E fetiţă, de fapt, aceeaşi rasă cu eroina din povestea “Doamna şi vagabondul”, aşa că i-am pus numele Lady. Cu alte cuvinte, viaţa noastră se întrepătrunde cu viaţa personajelor de desen animat, pe care le iubim cu adevărat. Ele sunt parte din evoluţia copilului meu. Le ştim aproape pe de rost, cunoaştem replici, le vizionăm împreună, le discutăm şi învăţăm din ele. Ultimul desen pe care fiica mea l-a văzut în două zile de 5 ori este “Sofia Întâi”, aşa că nu este întâmplătoarea povestea vieţii noastre care se împleteşte cu cea a Sofiei.
– Care este personajul preferat al fetiţei tale?
Să o întrebăm pe ea. (către Violeta): Îţi place Sofia. De ce, mami?
Violeta: Îmi place pentru că trăieşte într-un palat şi învaţă în fiecare zi câte ceva, ca la şcoală. E frumoasă şi ştie să mănânce civilizat.
Andreea: Spune-mi două obiceiuri bune pe care le-ai învăţat de la Sofia.
Violeta: (privind în ochii Andreei): Ascultă de părinţi şi nu plescăie la masă.
Andreea: A învăţat să mănânce corect cu furculiţa şi cuţitul?
Violeta: Da.
Andreea: Hai, dă-mi un pupic şi poţi să fugi să te joci (râd şi se alintă amândouă).
– Tu, când erai mică, ce erou de desene animate iubeai? Cu cine voiai să te asemeni?
Cu Albă ca Zăpada şi cred că au fost mulţi pitici care au trecut pe lângă mine şi pe care am învăţat să îi protejez de-a lungul timpului. Deci, probabil, că nu era întâmplătoare afinitatea mea pentru Albă ca Zăpada.
– Aţi pozat în prinţese, visul oricărei fetiţe! Ce calităţi crezi tu că ar trebui să aibă o prinţesă în ziua de azi?
Chiar dacă nu locuim în palate şi nu mai avem obiceiurile de odinioară, eu văd mulţi părinţi care ştiu să îşi educe copiii şi văd multe prinţese printre noi, zi de zi. Cunosc multe fetiţe manierate şi cred că pentru a trăi într-o lume mai bună trebuie să avem grijă de copiii noştri încă din primii ani de viaţă. Dacă uităm ca, în prezenţa lor, să respectăm bunele maniere, ei vor fi copiile noastre fidele, mai târziu. Este nevoie de multă atenţie în această privinţă.
– Cât de preocupată este Violeta de vestimentaţie? Îşi alege singură ţinutele? Mergeţi împreună la cumpărături?
Până de curând, nu avea această preocupare, era plăcerea mea ca în fiecare seară să îi pregătesc hăinuţele pentru a doua zi. Dar în ultimul an, nu mi-a mai mers aşa uşor. Acum îşi doreşte o oarecare independenţă şi am înţeles că e bine să i-o ofer măcar în a-şi alege hainele şi culorile preferate, aşa că îi dau libertatea de a combina lucrurile până când va reuşi să facă acest lucru cât mai bine, pentru că poate nu o va avea pe mami aproape mereu şi va trebui să se descurce singură în viaţă, în diferite situaţii complicate, acesta e doar un exemplu simplu.
– Care este distracţia voastră preferată?
Joaca împreună cu căţelul.
– Cum reuşeşti să te impui în faţa fetiţei tale atunci când ea greşeşte?
Am autoritate asupra ei şi probabil că reuşesc acest lucru prin joc. Ea ştie foarte bine că în momentul în care ea nu îşi respectă îndatoririle, nici eu nu le mai respect pe ale mele faţă de ea. Este un schimb corect de „bune maniere”. De pildă, fără cuvintele magice „te rog” nu obţine nimic, oricât de insistentă ar fi. E nevoie de fermitate din partea noastră, ca maturi, pentru că adeseori cedăm, ne pierdem răbdarea, ei ne prind slăbiciunile şi uite aşa ne pierdem autoritatea în faţa copiilor noştri, fără să ne dăm seama.
– Şi cum reuşeşti să o fereşti de dulciurile şi mâncarea de tip fast-food consumate excesiv?
Nu avem probleme din acest punct de vedere, tocmai pentru că, în urmă cu câţiva ani, a fost bolnăvioară, a avut o mare problemă de sănătate şi a trebuit să ţină un regim drastic pentru mai bine de jumătate de an. Şi, atunci, a învăţat să mănânce fără zahăr şi fără anumite ingrediente. Din acel moment, am început să fim mult mai atenţi noi ca părinţi la ceea ce îi oferim să consume, astfel că acum ştie singură, nu mai trebuie să o păzim, că unele lucruri sunt sănătoase şi altele nu. Spunem nu exceselor, dar nici nu exagerăm în sensul de a-i interzice total un desert, ar fi o mare greşeală, după părerea mea. Nu cumpărăm, însă, fast-food, preferăm mancarea gătită acasă.
– Care a fost cea mai dificilă întrebare din parte ei?
Cele mai dificile întrebări pe care copilul mi le-a adresat până acum au fost cele de tipul „de ce fetele trebuie să se joace neapărat cu păpuşile?”. Pentru că ea nu se joacă şi nu s-a jucat cu păpuşile. Are animăluţe de pluş, copii ale personajelor preferate din desenele animate, cu ele şi doarme, însă nu a avut această plăcere de a se juca cu păpuşi întruchipând, de exemplu, bebeluşi.
Violeta (intervine în dialog): Mami, pot să mănânc o napolitană?
Andreea: Da, pentru că ai fost cuminte.
Violeta: Îmi desfaci tu napolitană?
Andreea: Ai zis ceva, că nu am auzit?
Violeta: Te rooog… (zâmbesc amândouă fixându-şi privirile şi îşi ating năsucurile)
Andreea: Revenind la întrebarea legată de păpuşi, eu nu am ştiut ce să răspund imediat. Am înţeles însă, în timp, că ei îi place jocul de tip puzzle, de asemenea orice joc implica cifrele şi literele, are un alt mod de a se juca, seamănă cu mine, este o fire logică şi e atrasă de ştiinţele exacte, dar şi de jocurile de cuvinte, de limba de engleză… Păpuşile sunt tăcute, nu pot avea un dialog. Aşa că am învăţat să respect dorinţa ei.
– Cât de des te lăsa… fără replică?:)
Se întâmplă zilnic şi este o poveste pe care o cunoaşte orice părinte, mai ales că la această vârstă, 5 ani, copiii sunt o sursă inepuizabilă de surprize. Ea e deja în clasa zero şi vine de la şcoală cu tot soiul de noutăţi învăţate de la cei din jur şi îşi pune probleme de oameni maturi. Îmi amintesc chiar o replică de-a Violetei de acum două zile: „Mami, pune-ţi puţin imaginaţia la lucru!”. A auzit ea pe undeva expresia şi mi-a servit-o la timpul potrivit. (râde)
– Dacă va dori să facă televiziune, pe viitor, o vei sprijini?
O voi sprijini în ceea ce îşi va dori să facă, dar eu nu încerc să o direcţionez pentru că am încredere în puterea ei de a alege, aşa cum şi părinţii mei au acţionat faţă de mine dându-mi o plajă de opţiuni din care eu am ales la momentul oportun. Au avut grijă să ştiu să facă din toate câte puţin, să am idee despre ce e vorba. Şi libertatea pe care ei mi-au oferit-o din acest punct de vedere a contat foarte mult pentru reuşita mea în viaţă. Aşa că voi acţiona la fel cu fiica mea.
Cătălina Matei
Creaţie vestimentară: Rochii Ana Radu
Hair & make up: Florentina Chiran
Fotograf: Sebastian Enache
Locaţie: Palatul Mogoşoaia
Sofia Întâi, la Disney Junior
Pe 11 mai, de la ora 10.00, Disney Junior difuzează “Sofia Întâi”, un serial animat fermecător, plin de muzică, pentru întreaga familie. Poveştile prezentate în “Sofia Intâi“ au loc în lumea de vis a micuţei Sofia care porneşte în viaţă ca o fată obişnuită. Dar atunci când mama ei se mărită cu regele, este transpusa într-o lume plină de strălucire, dar uneori confuză la castel, alături de casa regală, alaiul fastuos şi noii fraţi vitregi, Amber si James. Sofia Intâi include şi apariţii ale zanelor Fauna, Flora şi Vremefrumoasa (zâne cunoscute din povestea clasică Frumoasa din pădurea adormită de la Disney) în funcţia de directoare ale Academiei Regale Pregătitoare, unde studiază Sofia, alături de alţi prinţi şi prinţese. Vor exista apariţii speciale la diferite evenimente şi din rândul personajelor clasice precum Cenuşăreasa şi alte prinţese Disney.