Andreea Creţulescu – Despre lucruri care ne irită pe toţi

28 07. 2008, 00:00

-Care a fost cea mai ofertantă temă pentru tine la “Realitatea te priveşte”?
Nu pot spune că am teme preferate şi teme tabu. Încercăm să aducem în discuţie subiecte care ne privesc, ne irită şi ne dor şi pentru care aşteptăm rezolvări, de fapt "normalitatea" pe care am descoperit-o în alte ţări. În primele emisiuni, am ales temele mari: sistemul sanitar, şpaga, relaţia poliţist – cetăţean. În cele două emisiuni "sistemul sanitar, un sistem viciat" am primit mii de mesaje, iar colaboratorii mei nu apucau să le citească. Fiecare mesaj descria o mică dramă. M-a dezamăgit petiţia unor medici care, după cele două emisiuni, şi-au dat mîna pentru a arunca cu noroi în jurnalişti, acuzînd că presa vrea să le denigreze breasla. Nu este adevărat!!!! Dar, în tot acest haos, în care "atenţia pentru medic" şi dezinteresul sînt suverane, elitele aproape că nu mai se văd, medicii geniali, care salveaza vieţi, se pierd într-o mare bubă care se numeşte sistemul sanitar. Spre exemplu, o tînără ne-a povestit cum a fost ţinută două zile în spital fără ca vreun medic să o vadă, pentru că a avut ghinionul ca ginecologul ei să fie din Bucureşti, iar spitalul se afla în Ploieşti! Într-o pauză publicitară, un medic mi-a şoptit: "Nu avem proceduri în spitale, deci nimeni nu va fi tras la răspundere". Cînd l-am întrebat pe un fost ministru al sănătăţii: “De ce nu faceţi proceduri?", mi-a răspuns: "Sistemul se opune". Care sistem? Eu şi echipa mea încercăm să punem pe tapet aceste probleme.
 

– Şi, punînd pe tapet aceste probleme, cariera ta a explodat anul acesta…
Te contrazic. Cariera mea de jurnalist a început cu 15 ani în urmă. Am debutat ca reporter pe politic, am trecut pe social si apoi pe administrativ. Ştiu sistemul de pe teren, nu din poveşti spuse de alţii. Ideea ta de "explozie" cred că se referă la vizibilitate.
 

– Cu cine te baţi dintre moderatorii de talkshow?
“Realitatea te priveşte” are un format care presupune interacţiune între invitat şi telespectator. Telespectatorul nu mai este un simplu privitor, el devine, dacă vrea, actor principal. Din această perspectivă, avem un format unicat pe piaţa media, aşa că nu există un concurent direct. Pentru o emisiune care a debutat în urmă cu o lună, audienţa este foarte bună. În fiecare seară, avem peste un milion de telespectatori care urmăresc cel puţin un minut această emisiune.
 

– La TV pari foarte încrîncenată. E doar o părere sau chiar asta vrei să fie atitudinea ta?
Mă implic foarte mult în emisiunile mele şi, din acest motiv, nu pot să afişez mereu acea detaşare a moderatorului care stă scrisă în manualele de profil. Nu pot să rămîn indiferentă la unele răspun­suri şi să trec mai departe. Şi aşa ajung să accentuez cuvinte…
 

Sclifosită din copilărie

– În viaţa de zi cu zi, cum eşti?
Cred că sînt o persoană directă, poate prea directă uneori, optimistă, genul de om care face haz de necaz. Îmi place compania prietenilor. Alături de familie şi de prieteni, mă simt foarte bine. De cînd moderez această emisiune, vin acasă după miezul nopţii. Mă relaxez citind, pictînd, jucîndu-mă cu băieţelul meu, vorbind cu prietenii.
 

– După un asemenea program, cum reuşeşti să fii atît de slabă?
Aşa am fost mereu, nu fac vreun efort în sensul acesta. Încalc frecvent regulile de bază ale unui program alimentar şi mănînc după ora 20.00, iar micul dejun e o raritate pentru mine. Ce-i drept, nu-mi plac produsele tradiţionale – sarmale, friptură, sosuri – sau fast food-ul. Mănînc salate, fructe, brînzeturi, peşte. Nu e o preferinţă de moment, ea vine din copilărie, cînd mai toate rudele mele mi-au pus eticheta de "sclifosită". În fiecare zi, pe la ora 7-8 seara, eu şi echipa mea constatăm des că nu am mîncat nimic toată ziua.
 

– Revenind, ce ai făcut după emisiunea în care Becali a părăsit studioul?
Am mers mai departe. Peste o lună, domnul Becali a venit din nou într-o emisiune moderată de mine şi n-a mai plecat. Nu mi s-a mai întîmplat să plece un alt invitat din studio. Am mai avut însă invitaţi care m-au "lăudat” într-un stil, să spunem, personal: "băi, fetiţa", "eşti o tîmpită… tu şi televiziunea asta", "nu vreau să-ţi răspund, uite aşa, nu vreau, ce-o să faci?", "duduie, auzi, duduie".
 

– Cum percepe copilul tău programul nocturn?
Alex are 7 ani şi ar prefera ca mami să muncească mai puţin. Din fericire, vom avea o vacanţă împreună, în Italia, şi sper să ne bucurăm la maximum de aceste momente.
 

După 15 ani de presă

S-a alăturat echipei de la Realitatea TV în urmă cu trei ani. În primele luni, a făcut ştiri, reportaje şi cîteva campanii. Apoi, a moderat emisiunile "Deschide lumea", "Editorii Realităţii", "Reporterii Realităţii", "Fabrica", "Tu decizi" şi acum "Realitatea te priveşte". În urmă cu 15 ani, a debutat ca reporter la "Cronica română", a continuat la "Curierul naţional", apoi a intrat în televiziune, iar traseul ei a fost Tele 7abc, Antena 1, Realitatea TV.