– Andra, cât de des obişnuieşti să găteşti?
De câte ori am timp, gătesc câte ceva bun, fiindcă mă relaxează şi mă distrează, mai ales când încerc reţete noi. Îmi place să răsfoiesc reviste bune de gastronomie modernă şi să mă inspir de-acolo, e un hobby tare plăcut, îl recomand tuturor – femeilor, cel puţin!
– Cu ce preparat culinar ţi-ai cucerit soţul?
Dacă era să ne logodim în urma performanţelor mele culinare, nici acum nu eram căsătoriţi, cred! Pe vremea când ne-am cunoscut, ca şi acum, eram foarte ocupată cu concertele, iar gătitul era tot un hobby, o tentaţie ocazională, aşa… Dar nu neg că am şi gătit pentru el, mai ales că nu e deloc pretenţios. Deşi făcusem şi prăjituri, şi plăcinte sofisticate, lui cel mai mult i-a plăcut cum am gătit spanacul, i s-a părut tare gustos. Şi în ziua de azi spanacul făcut de mine îi place mai mult decât cel de la restaurantele de lux!
– De obicei, te ajută Cătălin în bucătărie?
Da, el are toată bunăvoinţa, chiar dacă nu e vreun talent înnăscut într-ale gătitului. Dacă eu gătesc ceva bun, el are grijă să şi arate apetisant, deci se apucă şi ornează platourile. Are mai multă răbdare şi mai multă inspiraţie în materie de decoraţiuni gastronomice.
– Ce nu-ţi lipseşte niciodată din frigider?
Fructele de sezon, legumele, apă plată, îngheţată de fructe, brânzeturile, pieptul de pui şi peştele dezosat.
– Care este specialitatea casei?
Spanac cu pui şi ciuperci.
Spanac cu pui şi ciuperci
Ingrediente: un kg de spanac, c250-300 de g de ciuperci, ceapă, usturoi, suc de roşii, ulei de măsline, un pic de făină, sare, pătrunjel.
Mod de preparare:
Spanacul se fierbe, dar nu prea mult, doar vreo zece minute. Şi separat se face sosul, adică ceapa se căleşte în ulei de măsline cu apă, iar în ea se pun apoi două linguri de bulion sau pastă de roşii, ciupercile tăiate mai mărunt şi usturoiul, după gust. Făina se desface în apă, separat (vreo două linguri rase) şi când se dizolvă, se toarnă peste restul sosului şi se amestecă bine. Când se omogenizează toate astea, se pun peste spanacul fiert, e preferabil să fie în straturi – unul de spanac, unul de sos, iar deasupra iarăşi spanac. Se mai toarnă un pic de apă peste tot amestecul, că să nu fie prea solid, apoi se presară deasupra pătrunjelul tocat şi se pune la cuptor. Dupa 15-20 de minute, se scoate şi se serveşte. Unii rad şi caşcaval sau parmezan deasupra, dar asta e la latitudinea fiecăruia. E delicios şi foarte sănătos!
Cătălina Matei