A ţinut secret că este însărcinată şi a dezvăluit abia acum, când i se vede deja burtica de cinci luni! Andra se pregăteşte să devină mămică din nou! De data asta de fetiţă! Ce planuri are, cum decurge sarcina, care sunt superstiţiile şi în ce stadiu e cu pregătirile pentru întâmpinarea celui de-al doilea copil al cuplului Măruţă, dar şi cum se pregătesc fericiţii părinţi pentru sărbătorile de Paşte? Ne spune chiar Andra!
–
Andra, ai ţinut secret până acum câteva zile faptul că eşti însărcinată în 5 luni şi că vi se măreşte familia cu o fetiţă! Cum ai primit vestea? Te aşteptai?
Nu ştiu cât mă aşteptam sau cât aşteptam, pur şi simplu. Am avut presimţirea că asta se va întâmpla curând, dar din superstiţie, poate, am preferat să aştept o certitudine. Noi ne doream acest copil şi ceva îmi spunea că e doar o chestiune de timp – nu prea îndelungat – până când va veni. Am păstrat secretul fiindcă voiam să ofer celor din jur o ştire sigură, am parcurs tot traseul analizelor amănunţite şi, când am ştiut că totul e ok am spus tuturor. Cât despre faptul că e fetiţă, ei bine, asta chiar ne face fericiţi, fiindcă ne doream ca David să aibă o surioară. El e un băiat tare bun, lipicios şi protector şi presimt că va avea grijă de ea toată viaţa.
– Cum ai putut să ţii acest secret 5 luni şi să ascunzi acest lucru? Eşti superstiţioasă din fire?
Am câteva superstiţii. Şi ştii cum ce spune: orice mamă e superstiţioasă, chiar dacă înainte nu era. Când e vorba de copilul tău, lucrurile se schimbă, eşti mai prudent şi mai temător. Secretul sarcinii e destul de uşor de păstrat, dacă vrei. Binenteles familiile noastre au ştiut.
Foto: Pro TV
– Ai pofte dese? La ce anume ai poftit până acum?
Eu sunt cam pofticioasă de felul meu, aşa că e destul de greu să văd multe diferenţe între starea obişnuită şi poftele de graviduţă! Da, am pofte, tânjesc după dulciuri. Într-o zi, am văzut pe stradă un copil mâncând o îngheţată, avea un cornet frumos, ca-n reclame. Am intrat în prima cofetărie şi mi-am luat îngheţată. Dar în general pot controla poftele, încă nu mă trezesc noaptea.
– Te uiţi deja după rochiţe de fetiţe?
La început ziceam că aştept până în luna a noua, dar ştiţi cum e, socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg, aşa că e cazul să mai trecem şi la roz, nu doar albastru.
– Aţi început deja să îi amenajaţi camera micuţei?
Nu ne grăbim nici cu asta, probabil tot din superstiţie, nu ştiu. Când se va apropia momentul în care ea va veni pe lume, vom avea grijă s-o primim aşa cum trebuie. E fetiţă şi automat va fi mai răsfăţată!
Foto: Facebook
– Ce nume va purta fetiţa voastră? Aţi hotărât deja?
Mai mult ca sigur, unele dintre prenume vor fi Maria şi Ioana. Cu celălalt încă suntem în dezbateri, ne tentează Alma, Eva, de exemplu. Sau încă un nume românesc clasic, vom vedea.
– Cum ţi se pare această sarcină faţă de prima? E mai grea sau mai uşoară?
Deocamdată, mă simt bine şi sarcina e comparabilă cu prima, dar concluziile nu pot să le obţin decât la final. De acum înainte, se schimbă multe de la o săptămână la alta. Până acum, sarcina n-a fost grea, slavă Domnului! Sper să-mi fie bine până la final.
– Vei concerta până în ultimele luni de sarcină? Ai restricţii de la medic?
Voi merge la concerte atâta timp cât mă voi simţi în stare să ofer un show bun, aşa cum aşteaptă publicul meu. Depinde cum mă simt. Dacă pot, eu sunt dispusă să cânt până în luna a noua. Medicii nu mi-au interzis, doar m-au sfătuit să mă menajez cât pot, să mă odihnesc şi să fiu prudentă în general.
Foto: Facebook
– V-aţi făcut deja planuri pentru Sărbătorile de Paşte? Unde mergeţi în vacanţă şi cum petreceţi?
Nu ştim încă exact unde vom fi în ziua de Paşte, dar în orice caz undeva alături de familiile noastre. Nu cred că vom pleca prea departe de casă. În zilele de sărbătoare ne vom şi odihni printre altele.
– Ce îţi place cel mai mult la această sărbătoare şi ce îţi place să faci de Paşte?
Pregătirile de Paşte sunt printre momentele mele preferate. Intru în atmosferă, totul miroase frumos, de la mâncarea gătită în casă, până la mugurii sau florile din pomi, parcă şi cerul are altă nuanţă, totul se împrospătează brusc, e ca o poveste. Întâmpin Paştele cu multă lumină interioară, cu multă nerăbdare, în fiecare an!
– Cum aştepţi Paştele în fiecare an?
Având grijă de fiecare amănunt frumos, respectând cât mai multe dintre tradiţiile româneşti, gătind alături de ai mei, făcând cumpărături pentru fiul şi nepoţii mei – asta e una dintre capitolele mele preferate în pregătirile de sărbătoare.
– Ce anume găteşti special pentru Paşte şi care este recordul de ouă vopsite pentru această sărbătoare?
Gătim mâncăruri româneşti tradiţionale (aperitive bune, sărmăluţe, multă friptură, drob, prăjituri, plăcinte, cozonaci, pască), şi dintre cele ardeleneşti, şi cele care se gătesc mai mult în zona Olteniei, şi de-aici, din Muntenia, ca să fim cu toţii în elementul nostru. Avem de fiecare dată masa colorată, e splendid!
– Ce-ţi place să mănânci cel mai mult de Paşte?
În general, mănânc din toate câte puţin, nu vreau să pierd nimic din ceea ce e pe masă. Aşa reuşesc să ajung de la aperitive la dulciuri şi fructe fără să mă resimt. Astfel că, mă simt foarte bine după masa de Paşte şi odihna parcă e şi mai plăcută.
– Ce preferi, drob de miel sau de porc?
Prefer drobul de miel.
Foto: Facebook
– Pască sau cozonac?
Ambele îmi plac la fel de mult, obligatoriu mănânc pască şi cozonac, nu-mi lipsesc niciodată de pe masa de Paşte, mai ales că sunt făcute în casă, de părinţii noştri şi sunt delicioase.
– Care e cea mai bună reţetă pe care o faci de Paşte şi care îţi iese cel mai bine?
Friptura de miel e specialitatea mea, evident îmbunătăţită cu condimente specifice, aici e chestiune de gusturi, există mai multe reţete, cărţile de bucate şi revistele culinare sunt pline. Eu n-o încarc prea mult de condimente, o las să se facă încet, la cuptor, să fie cât mai fragedă şi uşor de digerat.
– Ce tradiţii respecţi de Paşte?
În primul rând, merg la biserică, la Înviere, dar şi în zilele dinainte, în Săptămâna Mare, când sunt tot felul de slujbe foarte frumoase şi emoţionante. Chiar dacă e aglomerat, nu mă deranjează, dimpotrivă, mă bucur că oamenii încă mai au timp şi suflet pentru Dumnezeu. Iar în al doilea rând, respect tradiţiile bucuriilor de Paşte, cumpăr daruri pentru fiecare, încarc masa cu lucruri irezistibile şi nu în ultimul rând, caut să râd şi să zâmbesc cât mai mult, sunt înconjurată de cele mai dragi persoane din viaţa mea.
– Obişnuieşti să ţii post? Te spovedeşti, te împărtăşeşti?
Da, mă spovedesc şi mă împărtăşesc de fiecare dată, încerc să ţin şi post o perioadă cât mai lungă sau măcar miercurea şi vinerea.
Foto: Facebook
– Ce amintiri ai din copilărie, legate de această sărbătoare?
Cred că acestea sunt printre cele mai frumoase amintiri, care îmi oferă nostalgii imense. La noi, la Câmpia Turzii, unde m-am născut şi am copilărit eu, se respectau toate tradiţiile, atmosfera era superbă. Ne luau cadouri, ne răsfăţau, ne găteau cele mai neaşteptate bunătăţi. Mergeam cu toţii la biserică, apoi veneam acasă şi aşezam prima masă de sărbătoare, atunci, după miezul nopţii, cu ouă roşii, cozonaci, friptură de miel şi multe alte minuni. Au fost vremuri minunate!
Dana Popa