FR Rugby (FRR) va solicita forurilor internaționale efectuarea unei anchete, dupa ce, în urma testelor efectuate asupra eșantioanelor de urina prelevate de la 12 jucatori ai echipei naționale, au fost descoperite urme de fenotiazine, o clasa de substanțe cu efecte de inducere a somnolenței.
Potrivit unui comunicat remis, marți, agenției MEDIAFAX, forul român va informa FIRA-AER și International Rugby Board despre faptul ca s-a descoperit aceasta substanța în urma testelor efectuate, duminica, asupra 12 componenți ai echipei României, care au facut parte din lotul deplasat la Krasnodar, în vederea meciului cu selecționata Rusiei, disputat, sîmbata, în Cupa Europeana a Națiunilor.
„În ziua meciului de la Krasnodar (20 martie), o parte dintre jucatorii echipei României au acuzat o stare de oboseala profunda și somnolența. Duminica, dupa ședința tehnica de la Iași, la propunerea antrenorului Phillipe Sauton, medicul echipei naționale, Alin Popescu a plecat cu trei jucatori (Sorin Socol, Cristian Petre și Dragoș Dima) la Secția Toxicologie din cadrul Spitalului de Urgența din Iași pentru teste de urina. Rezultatele testelor au aratat prezența de Fenotiazine, o clasa de subsțante cu efecte de inducere a starii de somnolența. Avînd în vedere rezultatele înregistrate, s-a decis testarea, în aceeași seara a urinei tuturor jucatorilor, dar din cauza ca laboratorul din Iasi nu avea reactivi suficienți, s-a putut face testarea pe înca 9 jucatori. Toate cele 12 probe au fost pozitive la Fenotiazine”, se arata în comunicatul citat.
Potrivit FR Rugby, ținînd cont de faptul ca medicația folosita pentru jucatori nu conține nici un produs cu aceasta substanța, oficialii delegației române au ajuns la concluzia ca exista posibilitatea introducerii premeditate a substanței în alimentația jucatorilor români în timpul prezenței echipei la Krasnodar. „Existînd temerea ca alaturi de Fenotiazine puteau fi introduse și alte substanțe din clasa celor interzise de WADA (Asociația Mondiala Antidoping), luni dimineața, întregul lot care a facut deplasarea la Krasnodar a dat probe la Spitalul de Urgența Iași, probe care au fost transportate la București, la Laboratorul de Control Doping din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Sport”, se arata în comunicatul FR Rugby.
În urma analizarii eșantioanelor de urina la Laboratorul de Control Doping din București, nu a fost depistata nici substanța fenotiazina, nici o alta substanța interzisa de WADA în probele prelevate de la jucatori. „În urma analizei toate probele sunt negative la fenotiazine. De asemenea, menționam ca în probe nu s-a identificat nici o substanța interzisa din clasa stimulentelor, narcoticelor și canabinoizilor. Precizam ca fenotiazinele au eliminare rapida din organism, la 12 ore fiind maximul excreției renale, fiind prezente urme pîna la 24 de ore”, se arata în adresa trimisa FR Rugby de catre Laboratorul de Control Doping din București.
Potrivit acestei adrese, absența fenotiazinelor în probele lucrate la Laboratorul de Control Doping și recoltate luni dimineața, se explica prin faptul ca substanța incriminata se presupune a fi fost ingerata sîmbata dimineața, în timp ce a doua recoltare a avut loc la 48 de ore de la aceasta ultima masa de la Krasnodar.
Echipa României a susținut, sîmbata, în deplasare, partida cu Rusia, pierduta cu scorul de 24-33, în cadrul Cupei Europene a Națiunilor.
Mediafax