Anca Neacşu a dat A.S.I.A pe Turcia

15 11. 2012, 08:00

– Te-a căsătorit cu un turc. Cum a început povestea voastră de dragoste şi cum te-a cucerit?
Povestea a început într-un moment potrivit pentru amândoi. A fost ceva frumos. Prima dată, mi-a cerut numărul de telefon, adresa de e-mail. I le-am dat pe rând. Imi trimitea mail-uri, mesaje. Nu prea îl băgam eu în seamă. Ne-am întâlnit în Turcia la un party. Am stat la masă unul lângă celălalt. Eu eram şi cu ai mei. Am tot vorbit. Imi trimitea surprize, cadouri. Un an n-am mai ţinut legătura. Anul trecut a mai venit el în România şi, după câteva vizite, mi-a şi dat inelul.

– Părinţii tăi ce au spus de alegerea făcută? Până la urmă te-ai căsătorit cu un turc…
Mama a reacţionat la fel ca mine. Era sceptică, „El e în Turcia, tu în România…”. Când a văzut că totul e serios şi ne căsătorim, a fost ok. A fost de acord cu mine.

– Care este diferenţa dintre modul de viaţă din Turcia şi cel de aici?
La 6 dimineaţa te trezeşti cu vocile lor pe fundal, îşi spun rugaciuni. Prima oară m-am speriat. Dar, în rest e la fel, te duci în oraş, te plimbi, faci cumpărături, faci de mâncare, ieşi la terasă. Toţi muncesc de dimineaţa până seara. E la fel, numai că în Turcia e mai cald, clima e alta şi îmi place.

– Voi unde locuiţi?
Jumătate din timp în România, jumătate în Turcia. Avem o casă şi aici şi în Turcia. In Turcia stau cu Serkan într-un apartament frumos într-o vilă.

– Spuneai mai devreme că, printre altele, şi găteşti. Găteşti doar tu sau şi Serkan?
Da, soţul meu găteşte. Când e liber, mă trezeşte cu micul dejun la pat. Găteşte, îi place să mă ajute. E gospodar. Se implică. Insă, eu sunt cea care îi găteşte în fiecare zi. In general, prepar mâncare românească, deşi am mai gustat şi din preparatele lor, dar tot la ale noastre am rămas, iar Serkan nu e deloc pretenţios. Ce vreau eu să-i fac, îi place.

– Care este felul de mâncare turcesc preferat?
Imi plac toate mai puţin cele din carne de miel. Eu nu mănânc miel.

– Dar ce părere ai despre dulciurile din Turcia?
Sunt cele mai tari deserturi. Când te duci la all inclusive, mii de deserturi, toate culorile, toate modelele. La cofetării au tot felul de bombonele, budinci, baclavale. Desertul meu preferat : baclavaua, iar mama face baclavale de când eram mică.

– Că tot zici de all inclusive, ce nu-ţi lipseşte niciodată din bagaj atunci când pleci în vacanţă?
Minim o ţinută de seară, mai multe ţinute de zi. Crema de plajă, costume de baie. Acum am 12 costume de baie, cosmeticele. E neapărat să am internet unde merg, la hotel. Vorbesc cu mama de 500 de ori pe zi. Mai ales când gătesc.

Reţetă de baclavale:

Ingrediente:

• 2 pachete foi de plăcintă (adică în total 28 de foi)
• 230 g unt
• 300 g miez de nucă
• 2 linguri scorţişoară
• 1 vârf de cuţit nucşoară
• 50 g zahăr

Pentru sirop:

• 300 ml apă plată
• 300 g zahăr
• 5 linguri miere
• 1 jumătate de lămâie

Mai întâi se prepară siropul: apa şi zahărul le pui pe foc 20 de minute, când s-a format un sirop care a început să se lege, storci o jumătate de lămâie şi sucul obţinut se adaugă siropului. Laşi la fiert 5 minute şi apoi adaugi mierea.

Apoi umplutura: nucile le laşi câteva minute în cuptorul încins ca să capete o aromă mai plăcută, le macini mărunt şi peste ele adaugi scorţişoara, nucşoara şi cele 50 de grame de zahăr.
Apoi topeşti untul, desfaci primul pachet de foi, ungi o tavă adâncă cu unt şi apoi aşezi în ea foile, întinzi unt topit pe suprafaţa fiecărei foi de plăcintă. 10 foi de plăcintă apoi alte 6 foi unse cu unt, din nou nucă măcinată, încă 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi, din nou nucă. Urmează ultimul strat format din 4 foi unse cu unt, insistând cu mai mult unt pe ultima foaie, din nou un secret, bine de ştiut, nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat!
Baclavaua astfel formată o ţii la frigider pentru 40 de minute, apoi o tai în pătrăţele, untul topit rămas îl torni peste marginile tăiate ale fiecărui pătrăţel, în felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt. Apoi o dai la cuptorul încins pentru 30 de minute, până capătă o culoare aurie tare plăcută.
Sosul format mai devreme şi răcit îl torni peste baclavaua fierbinte, acoperi cu un prosop curat şi uşor umed baclavaua şi o laşi aşa până se răceşte complet, apoi la frigider, de preferabil ar fi să se lase peste noapte.

Nicoleta Nicolae