Leul se va deprecia puternic in cea de-a doua parte a anului, ajungånd chiar si la un nivel de 5 lei pentru un euro, sustin surse avizate din piata. Analistii economici estimeaza ca deteriorarea fundamentelor economice va pune presiune pe cursul de schimb. Ei trag un semnal de alarma si in ceea ce priveste cheltuielile bugetare exagerate, girate de Guvern.
Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, crede ca "banii de la FMI ajuta la stabilizarea cursului, dar aceasta nu poate fi de durata, iar BNR va interveni pe piata valutara in functie de disponibilitatea de a cheltui din rezerve, dar nu mai mult de luna noiembrie. Este posibil sa asistam la un scenariu asemanator cu cel din 1996, cand pana la alegerile prezidentiale cursul a fost mentinut artificial in jurul valorii de 3.500 de lei, pentru ca apoi leul sa se deprecieze pana la valoarea de 9.500 de lei. In plus, este un interes al Ministerului Finantelor Publice ca moneda nationala sa se deprecieze, pentru ca ei se imprumuta in lei”.
Pe de alta parte, Banca Nationala este pregatita sa asigure stabilitatea pietei valutare, atata vreme cat aceasta este in parametrii actuali, a precizat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Cei care s-au incumetat sa spuna unde va fi leul in septembrie, octombrie sau noiembrie isi exprima niste vise. Pe aceasta piata valutara, unde e calm, jocul il fac cam 80 de banci, dintre care aproximativ 30 sunt romanesti. Nu oamenii de afaceri fac jocurile pe aceasta piata, ci bancile”, a spus Vasilescu.