Analia: Cele doua țari ale mele

Apropo.ro / 21.11.2005, 17:00
Analia: Cele doua țari ale mele
Diferențele și asemanarile între cele doua țari ale mele! Este o mare bucurie, pentru mine, sa pot sa vorbesc despre acest subiect. Nu e foarte complicat, dar nici foarte ușor. Multa lume ma întreaba despre diferențe: mâncare, trai, cum se îmbraca lumea, cum

Diferențele și asemanarile între cele doua țari ale mele! Este o mare bucurie, pentru mine, sa pot sa vorbesc despre acest subiect. Nu e foarte complicat, dar nici foarte ușor.

Multa lume ma întreaba despre diferențe: mâncare, trai, cum se îmbraca lumea, cum sunt barbații, cum sunt femeile…

Este foarte greu sa spun „așa e la noi acolo”, „așa e la voi aici” (o sa spun „la voi” doar ca sa fac diferența, pentru ca oricum eu ma simt parte din voi – aici).

De exemplu mâncarea (amanunt care spune multe multe despre cultura unei țari): noi, acolo, avem foarte multe condimente și obiceiuri de a gati mâncarea, iar masa în familie este foarte importanta. Singura diferența dintre voi și noi sunt feluri de mâncare. Pentru ca în rest, ideea e aceeași. Pot sa spun ca în viața de zi cu zi ne asemanam foarte mult, pentru ca aici – ca și la noi – lucrurile sunt simple și foarte frumoase. Cred ca de-asta m-am simțit foarte bine de când am ajuns.

Cât despre trai, la voi se mai simte, înca, influența din vremea comunismului… Oamenii în vârsta sunt mai triști, mai suparați; din când în când – în magazine sau la vreun birou unde merg cu treaba – se întâmpla ca persona care-ar trebui sa ma ajute sa-și piarda rabdarea și sa vorbeasca urât; lumea e obișnuita sa se bage în fața când este o coada la ceva… Însa cred și sper ca asta o sa se schimbe, pentru ca și la noi s-a întâmplat ca, dupa dictatura militara (care a semanat mult cu comunismul vostru), mulți oameni sa aibe impresia ca îți fac o favoare și nu un serviciu pentru care erau, de fapt, platiți. De exemplu, un taximetrist care nu vrea sa te duca decât pe unde merge el, în loc sa fie fericit ca are client… Dar, în linii generale, am întâlnit aici oameni simpli și fericiți, care nu se tem sa spuna ce simt. Așa ca noi, cei din America Latina.

Cred ca și barbații și femeie s-au schimbat mult dupa caderea comunismului. Se vede când ma întâlnesc cu generațiile de atunci și cele de acuma. Barbații sunt mai puțin tari, mai vulnerabili la iubire, mai sentimentali. Femeile, în schimb, au devenit mai puternice. Diferențele s-au compensat și totul a devenit un pic mai simplu, și, bineînțeles, mai frumos. Eu nu am trait aici în vemea comunismului, sunt doar de doi ani în România, dar am citit și ma intereseaza țara și povestea ei, și îmi permit sa spun ce am de spus.

Afla totul despre cele doua țari ale Analiei Selis numai din

Tags: