Amenzi pentru spectatorii care injura
Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotarîre pentru prevenirea și sancționarea actelor de violența și a ieșirilor necontrolate ale spectatorilor, cu ocazia manifestarilor sportive. Actul normativ arata ca toți participanții la competițiile sportive sînt obligați sa aiba un comportament civic, moral și responsabil, conform legii și al normelor de conviețuire sociala, și prevede o serie de obligații atît pentru organizatorii acțiunilor sportive, cît și pentru spectatori.
Astfel, spectatorilor le este interzis sa introduca pe stadioane sau sali de sport bauturi alcoolice, faclii, artificii sau petarde, sa arunce cu obiecte pe teren sau în direcția altor spectatori și sa intre pe terenul de joc, cu excepția cazurilor de forța majora.
Spectatorii care nu vor respecta aceste reguli vor fi amendați cu sume cuprinse între 2 și 5 milioane lei, în cazul introducerii pe stadioane a obiectelor interzise, și între 3 și 10 milioane lei, în cazul celorlalte infracțiuni.
Actul normativ interzice, totodata, spectatorilor „sa profereze injurii sau expresii triviale ori sa se dedea la manifestari obscene” în timpul acțiunilor sportive, amenda prevazuta pentru încalcarea acestei interdicții fiind cuprinsa între 1 și 3 milioane lei.
Președintele Agenției Naționale pentru Sport, Octavian Morariu, a declarat ca spectatorilor nu le va fi permis sa profereze injurii sau expresii „triviale, obscene, care depașesc anumite limite, afectîndu-i pe cei din jur”.
Amenzile vor fi aplicate de catre polițiști, ofițeri și jandarmi, precum și de persoane specializate din Agenția Naționala pentru Sport și vor trebui achitate pe loc sau în termen de 48 ore.
Deteriorarea sau distrugerea mobilierului, a inslatalațiilor sau a altor amenajari existente în interiorul locurilor de desfașurare a manifestarilor sportive vor fi sancționate cu amenzi între 5 și 20 milioane lei.
Actul normativ mai prevede ca raspunderea pentru asigurarea securitații participanților la acțiunile sportive revine organizatorilor, care trebuie sa încheie, în acest sens, contracte de prestari servicii cu structuri specializate din Ministerul Administrației și Internelor sau cu societați de paza și protecție.
Organizatorii vor înregistra în sistem video manifestarile violente ale spectatorilor, vor interzice afișarea inscripțiilor, emblemelor, pancardelor, banerelor sau steagurilor care conțin mesaje rasiale, religioase, discriminatorii, obscene sau de „violența politica” și vor solicita organelor abilitate sa interzica vînzarea și consumul de bauturi alcoolice în apropierea locurilor de desfașurare a competițiilor sportive.
O alta condiție impusa organizatorilor este ca distribuirea biletelor sa se efectueze strict în limita locurilor disponibile, asigurînd vînzarea a cel mult patru bilete pentru o persoana.
Organizatorii care nu vor respecta toate aceste condiții vor fi amendați cu sume cuprinse între 20 și 100 milioane lei și nu vor avea dreptul, pentru o perioada de la 1 la 6 luni, sa organizeze competiții sportive.
Liderii galeriilor critica decizia Executivului legata de suporteri
Unul dintre liderii galeriei steliste, Gheorghe Costache, a declarat ca hotarîrea Executivului privind prevenirea și sancționarea actelor de violența și a ieșirilor necontrolate ale spectatorilor, cu ocazia manifestarilor sportive, este „o aberație totala”.
„Este ceva ieșit din comun. Mai întîi sa se intereseze ce se întîmpla pe stadioanele din strainatate, unde se înjura mai mult decît aici. Daca vor sa dea exemple, sa le dea pe cele de afara, sa compare drepturile suporterilor de acolo cu cele ale fanilor din România”, a spus Costache.
Gheorghe Costache a precizat ca, probabil, suporterii echipelor vor protesta fața de aceasta decizie. „Motivele acestei hotarîri sînt, în primul rînd, dorin?a de a-și face norma la amenzi, iar în al doilea rînd, este cineva care vrea sa iasa în evidența acum, înainte de alegeri. Cam toate galeriile sînt nemulțumite și cred ca acei domni o sa cam vada peluze goale. O sa apara manifeste și, în caz de forța majora, un miting autorizat. Vom aplauda ca la teatru și vom striga «Ura» ca pe vremuri, suporterii vor arunca avioane de hîrtie, ca la școala, asta se vrea. La noi nu ai voie cu petarde sau artificii, pîna și bulgarii sînt liberi sa faca spectacol, numai noi nu”, a spus Costache.
Unul dintre liderii galeriei dinamoviste, Elias Bucurica, a declarat ca nu crede ca amenzile îi vor determina pe suporteri sa nu mai înjure. „Este buna aceasta hotarîre atîta vreme cît se urmarește sa nu se înjure pe stadioane. Nu cred ca daca se dau amenzi nu se mai înjura. Nu poate decide o hotarîre guvernamentala care sa fie comportamentul oamenilor. Se înjura peste tot, de la cel mai luxos birou pîna la ultimul om de pe strada. Atîta timp cît scandalurile din fotbalul românesc sînt mediatizate, nu cred ca manifestarile de pe stadioane sînt anormale. Prin aceasta hotarîre nu o sa se mai înjure pe stadioane? Înseamna ca pîna acum a fost voie sa se înjure. Mie nu mi-a spus nimeni pîna acum ca am voie sa înjur. Nu cred ca vor exista camere care sa filmeze tot timpul galeriile. Cine o sa le plateasca?”, a spus Elias.
Liderul galeriei FC Rapid, Gheorghe Raducanu, a afirmat ca masura luata de Guvern este puțin forțata. „De acord, sa se ia masuri împotriva violenței pe stadioane, dar aceasta constrîngere prin amenzi nu este cea mai potrivita. Cred ca era mult mai bine daca se realiza o campanie la nivel național de stopare a violenței de orice fel, prin intermediul unor oameni cunoscuți, precum Mircea Lucescu. Este clar ca trebuie sa se faca ceva, dar nu la modul acesta și totul ar trebui sa plece de la conducatori. Ei ar trebui sa dea tonul la civilizație, ei ar trebui sa îndemne la respect reciproc”, a comentat Raducanu.
Spectatorii prezenți la competițiile sportive nu vor mai avea voie sa profereze injurii sau expresii triviale ori sa comita gesturi obscene, iar persoanele care nu vor respecta aceasta regula vor fi amendate cu sume cuprinse între 1 și 3 milioane de lei, a decis, miercuri, Guvernul. De asemenea, spectatorilor le este interzis sa introduca pe stadioane sau sali de sport bauturi alcoolice, faclii, artificii sau petarde, sa arunce cu obiecte pe teren sau în direcția altor spectatori și sa intre pe terenul de joc, cu excepția cazurilor de forța majora. Cei care nu vor respecta aceste reguli vor fi amendați cu sume cuprinse între 2 și 5 milioane de lei, în cazul introducerii pe stadioane a obiectelor interzise, și între 3 și 10 milioane de lei, în cazul celorlalte infracțiuni.