Amenzi pentru nerespectarea legislației muncii

20 02. 2002, 21:11
La începutul anului 2002, au fost declanșate mai multe campanii de combatere a muncii la negru. Doina Nelega, inspector șef interimar al Inspectoratului Teritorial de Munca din județul Hunedoara (ITM), spune ca acțiunile au fost determinate de amploarea capatata de

La începutul anului 2002, au fost declanșate mai multe campanii de combatere a muncii la negru. Doina Nelega, inspector șef interimar al Inspectoratului Teritorial de Munca din județul Hunedoara (ITM), spune ca acțiunile au fost determinate de amploarea capatata de acest fenomen în ultimii ani.

În anul 2001 au fost descoperite aproape 1.000 de persoane care munceau la negru, iar cuantumul amenzilor aplicate în 2001, de peste 1,7 miliarde de lei, demonstreaza ca numarul firmelor descoperite ca practica munca la negru a crescut îngrijorator.

Amenzi de zeci de milioane

Anul 2002 debuteaza cu aceleași probleme. Numai în luna ianuarie, în urma unor controale efectuate de Corpul de Control al Inspectoratului Teritorial de Munca Hunedoara la 62 de agenți economici din domeniul confecții textile, la câteva dintre ele au fost descoperite 37 persoane care munceau fara sa aiba contracte de munca sau cel puțin convenții civile de angajare.

Administratorii societaților descoperite ca practica munca la negru au primit amenzi în valoare de 41 milioane de lei. Una dintre cele mai mari amenzi, în valoare de 10 milioane de lei, a fost aplicata societații comerciale E&D Fleischer Prod din Deva, la care au fost descoperiți 8 muncitori fara forme legale de angajare.

Sanatatea este ignorata

Alte 46 de firme au fost descoperite cu nereguli în ceea ce privește securitatea și sanatatea muncii. Malamute SRL Oraștie, Rom Fashion SRL Brad, SC Zipper Sport SRL Brad, SC New Fashion Group SRL Oraștie, SC Tex Val Impex SRL Petroșani, Mataro Crișcior, SC Maviem 2001 SRL Brad, sunt doar câteva din cele 46 de firme sancționate cu amenzi a caror valoare totala este de 107,5 milioane de lei.

Inspectorii au constatat ca firmele nu au cabinete medicale pentru controlul periodic al sanatații, iar sanatatea angajatelor (expuse îmbolnavirii de silicoza) nu este urmarita. Patronii nu acorda echipamente individuale de lucru sau de protecție, iar la toaleta, femeile au sapun și hârtie igienica, din când în când.

Ghidul angajatului

Doina Nelega, inspector șef interimar al ITM afirma ca, „nu ne-am așteptat sa gasim atâtea abateri, dar cea mai grava constatare este ca patronii nu repartizeaza personalul angajat în funcție de aptitudini și de pregatire, ci cum au chef. Nu vrem sa declanșam razboi angajatorilor, dar aceștia trebuie sa știe ca orice contract de munca este rezultatul unei negocieri în cunoștința de cauza, de ambele parți. Codul Muncii trebuie respectat de catre patroni, iar muncitorii trebuie la rândul lor sa știe sa ceara macar minimum de condiții, chiar daca angajatorii considera ca, cheltuielile cu munca trebuie sa fie cât mai mici. Avem în pregatire un „ghid pentru angajat”, în care vom prezenta drepturile angajaților și ce trebuie sa știe când vrea sa se angajeze. La aceasta ora, avem un site pe internet (smart.ro/hunedoara/itm) cu informații despre legislație, metodologie de aplicare, termene, amenzi, proceduri necesare atât angajatorilor, cât și angajaților”.

Proceduri prea complicate

Mai multe firme hunedorene au continuat sa practice munca la negru, chiar daca au fost sancționate contravențional. Conform legii, la a treia abatere de acest gen, constatata de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), acesta poate cere Registrului Comerțului, desființarea firmelor în cauza.

Juriștii din cadrul inspectoratului susțin ca, din pacate, procedurile de desființare a firmelor descoperite cu abateri repetate de la legislația muncii, sunt foarte greoaie și complexe, așa ca, pâna acum, nici o firma hunedoreana nu a fost înca desființata, cu toate ca demersurile necesare au fost facute înca de anul trecut”.

Nicolle Ebner [Hunedoreanul]