Altar pentru Satan

Apropo.ro / 13.05.2002, 09:31
Altar pentru Satan
Selectionata Slovaciei a obtinut, sîmbata, la Goteborg, titlul de campioana mondiala, învingînd Rusia, în finala, cu 4-3. Cel mai bun jucator al întrecerii a fost Miroslav Satan. Slovacii fac turul de onoare pe arena Scandinavium din Goteborg. Portarul Jan Lasak se înfasoara în steagul tarii

Selectionata Slovaciei a obtinut, sîmbata, la Goteborg, titlul de campioana mondiala, învingînd Rusia, în finala, cu 4-3. Cel mai bun jucator al întrecerii a fost Miroslav Satan.

Slovacii fac turul de onoare pe arena Scandinavium din Goteborg. Portarul Jan Lasak se înfasoara în steagul tarii sale si zboara pe gheata, uitînd de emotiile si nervii consumati în timpul partidei. În tribuna, presedintele Rudolf Shuscer îsi reprima cu greu imboldul de a sari si de a urla de bucurie. Este primul titlu al lumii cîstigat de Slovacia la un sport de echipa.

Pîna acum, de la despartirea de cehi, numai acestia se încoronasera la Mondiale, si nu o data, ci de patru ori. Slovacia a plecat din grupa C în 1994 si s-a alaturat cremei hocheiului doi ani mai tîrziu, împingîndu-si foarte multi jucatori în NHL. Cele cîteva zeci de jucatori deveniti profesionisti provin din cei 13.000 de hocheisti ai tarii. Totusi, la începutul competitiei din Suedia, elevii lui Jan Filc s-au simtit oarecum coplesiti de compania aleasa: Canada, SUA, Suedia, Finlanda, Cehia si Rusia. Primele cinci s-au pierdut pe drum.

Rusia a facut pasul în finala. A rezistat eroic în aparare si a revenit în atac egalînd la 3. Dar Slovacia a mai înscris o data cu un minut si 40 de secunde înainte de final. Si tot Slovacia a dat cel mai valoros jucator al întrecerii, în persoana lui Miroslav Satan, atacantul lui Buffalo Sabres. Cei mici au devenit cei mari. Saltul este paradoxal, pentru ca slovacii nu au reusit sa treaca de turul preliminar la Jocurile Olimpice de la Salt Lake City, acum trei luni. Rasturnarea de situatie plutea în aer. Si a venit meritat.

Satan a fost cel mai bun de pe gheata (13 puncte strînse din 5 goluri si 8 pase decisive), dar Peter Bondra, care evolueaza la Washington Capitals, a fost autorul golului care a întors pe dos ierarhiile. Slovacii întrerup astfel seria de trei titluri mondiale consecutive cucerite de Cehia. Ei au mai fost o data pe podium, în 2000, cînd au pierdut finala în fata cehilor, la Sankt Petersburg. De acum, cercul puterilor înarmate cu crose mai are un membru care trebuie luat în seama.

Mii de locuitorii ai capitalei slovace au iesit pe strazi în noaptea de sîmbata spre duminica, purtînd steaguri ros-alb-albastre. Ei urmarisera finala Campionatului Mondial pe un ecran urias instalat în piata principala a Bratislavei. Dupa fluierul final al meciului, multimea a intonat la unison imnul national, dupa care s-a lasat în voia ritmurilor rock care au izbucnit. Sarbatoarea a fost transmisa în direct de postul de televiziune TA3. Cîstigarea titlului este cel mai mare succes sportiv al tarii de la farîmitarea Cehoslovaciei în ianuarie 1993.

Finala CM

Slovacia-Rusia 4-3
(2-0, 1-1, 1-2)

Marcatori:
1-0 Visnovski (0:22)
2-0 Bondra (12:10)
2-1 Susinski (23:27)
3-1 Satan (26:59)
3-2 Antipov (42:09)
3-3 Susinski (54:15)
4-3 Bondra (58:20)
Minute de penalizare: 10-8

Slovacia
Portari: Lasak, Stana
Linia I: Visnovksi, Hecl (fundasi) – Palffy, Stumpel, Bondra (atacanti)
Linia a II-a: Smrek, Lintner – Satan, Handzus, Bartecko
Linia a III-a: Milo, Strbak – Orszagh, Pavlikovsky, Nagy
Linia a IV-a: Cierny, Baca – Petrovicky, Hlinka, Somik
Antrenor: Jan Filc

Rusia
Portari: Sokolov, Podomatki
Linia I: Jukov, Kalinin – Kovalenko, Butaiev, Karpov
Linia a II-a: Gusev, Riabîkin – Susinski, Prokopiev, Zatonski
Linia a III-a: Iudin, Vîsedkevici – Afinoghenov, Liasenko, Savcenkov
Linia a IV-a: Guskov, Volcenkov – Antipov, Koznev, Tkacenko
Antrenor: Boris Mihailov

Sursa: www.prosport.ro