Alimentele recomandate în perioada examenelor
Daca te pregatești pentru un examen trebuie sa eviți gustarile dese și sa nu sari peste mesele principale.
Daca este posibil, ia masa într-o alta camera decât cea în care înveți. Daca nu este posibil, așaza-te la alta masa decât biroul pentru a profita în plin de ceea ce manânci și pentru a ajuta sistemul digestiv sa funcționeze la capacitate maxima.
Evita sa manânci în fiecare seara pateuri, sandvișuri sau foietaje pentru ca alimentele bogate în zahar și grasimi sunt inamicii memoriei. Organismul face eforturi suplimentare pentru a digera aceste tipuri de gustari, iar tu nu te mai poți concentra.
Dimpotriva, glucidele sunt prietenii tai. Însa trebuie sa știi ce sa alegi. Sunt preferate cele care sunt absorbite lent de organism (cartofi, paste, pâine etc.) pentru a hrani în continuu creierul. Evita batoanele de ciocolata, bomboanele și chipsurile care sunt bogate în grasimi și zahar.
Se spune ca peștele este bun pentru memorie. Poți mânca atât cât dorești, dar nu conta pe acest aliment sa obții o memorie de elefant. Este adevarat ca pentru a funcționa la capacitate maxima, creierul are nevoie de fosfor, dar și de alte saruri minerale (calciu, magneziu etc.).
Nu sari peste micul dejun! Creierul tau are nevoie de glucide pentru a începe cu bine ziua. Se recomanda și o gustare între primele doua mese ale zilei formata tot din glucide.
Apa este foarte importanta. Creierul este format în proporție de 80% din apa și de aceea este nevoie de hidratare permanenta. Daca organismului îi lipsesc 4 – 5 procente de apa, randamentul scade cu aproximativ 25%. Împarte greutatea ta la 10 și vei obține numarul de pahare de apa pe care trebuie sa le bei zilnic. În acest caz, este vorba de un pahar de 250 de mililitri. Dimpotriva, nu este recomandat sa bei apa multa înainte de examen pentru a nu face naveta între toaleta și sala de examen.
Nu fa abuz de apa minerala, sifon și bauturi acidulate bogate în zaharuri pentru ca acestea sunt glucide rele.
Se recomanda evitarea alcoolului. Deși da impresia ca stimuleaza, alcoolul poate sta la originea amneziilor și a tulburarilor de transmisiuni nervoase.
Ceaiul sau cafeaua sunt benefice în cantitați mici. Nu este recomandat consumul mai multor cești de cafea pentru a face fața oboselii acumulate. Cafeaua contribuie la creșterea atenției, nu și a memoriei, în plus crește starea de nervozitate și favorizeaza apariția tulburarilor de somn.